کمبود مواد مغذی در بدن
هفت ماده ی مغذی که کمبود آن ها به طرز باورنکردنی شایع است! علائم و نشانه ها
در حالی که می توان بیشتر مواد مغذیِ ضروری برای سلامت بدن را از رژیم غذایی دریافت کرد بیشتر مردم با کمبود برخی از آنها رو به رو هستند.
شایانیوز- بسیاری از مواد مغذی برای سلامتی ضروری هستند و در حالی که می توان بیشتر آن ها را به راحتی توسط یک رژیم غذایی سالم و کامل دریافت کرد بیشتر افراد با کمبود آن ها مواجه هستند. برخی از این مواد مغذی را بدن نمی تواند تولید کند به این معنی که اگر شما آن ها را از رژیم غذایی خود به مقدار کافی دریافت نکنید هیچ راهی وجود ندارد که بدن شما کمبود آن ها را جبران کند. در ادامه ما به شما هفت ماده ی مغذی را معرفی می کنیم که برای بدن بسیار ضروری هستند اما کمبود آن ها نیز بسیار رایج کمی باشد.
هفت ماده مغذی که کمبود آن ها بسیار شایع است:
1.کمبود آهن
آهن یک ماده ی بسیار ضروری برای بدن است و متاسفانه باید به شما بگوییم که غریب به اتفاق خانم های ایرانی با مشکل کمبود آهن دست و پنجه نرم می کنند. آهن جز مهمی از گلبول قرمز می باشد که به هموگلوبین متصل شده و اکسیژن را به سلول های شما منتقل می کند. ما از انواع رژیم های غذایی خود دو نوع آهن دریافت می کنیم به این ترتیب که:
- آهن هِم: به راحتی جذب می شود و فقط در غذاهای حیوانی یافت می شود.
- آهن غیر هِم: به آسانی جذب نمی شود و در غذاهای گیاهی و حیوانی یافت می شود.
افرادی که گیاهخوار و یا وگان هستند بیشتر از افراد با رژیم های غذایی دیگر در معرض خطر کمبود آهن می باشند چرا که آن ها فقط آهن غیر هِم را از رژیم غذایی خود دریافت می کنند.
شایع ترین پیامد کمبود آهن، کم خونی است که در آن تعداد گلبول های قرمز خون و توانایی خون برای حمل اکسیژن کاهش می یابد. علائم آن نیر معمولا شامل خستگی، ضعف، ضعف سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد مغز می باشد.
نکته ی قابل توجه این است که ویتامین C می تواند جذب آهن را افزایش دهد. خوردن غذاهای غنی از ویتامین C مانند پرتقال، کلم پیچ و فلفل دلمه ای در کنار غذاهای غنی از آهن می تواند به حداکثر رساندن جذب آهن شما کمک کند.
2.کمبود ید
ید برای عملکرد طبیعی تیروئید و همچنین تولید هورمون های تیروئید بسیار مهم و ضروری می باشد. هورمون های تیروئید در بسیاری از فرآیندهای بدن مانند رشد، رشد مغز و قوای استخوان نقش دارند، آنها همچنین میزان متابولیسم شما را تنظیم می کنند. با این اوصاف جالب است بدانید که کمبود ید یکی از شایعترین کمبودهای مواد مغذی است که تقریباً یک سوم جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار میدهد.
شایع ترین علامت و نشانه ی کمبود ید بزرگ شدن غده ی تیروئید می باشد که به آن گواتر گفته می شود به علاوه می تواند باعث افزایش ضربان قلب، تنگی نفس و افزایش وزن گردد.
کمبود ید برای کودکان بسیار خطرناک است و می تواند آسیب های جبران ناپذی مانند، عقب ماندگی ذهنی را به همراه داشته باشد. ماهی، لبنیات و تخم مرغ از منابع غنی ید می باشند.
3.کمبود ویتامین D
ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است که مانند یک هورمون استروئیدی در بدن عمل می کند. ویتامین D از کلسترول موجود در پوست، پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید تولید می شود بنابراین افرادی که دور از خط استوا زندگی می کنند، به احتمال زیاد دچار کمبود می شوند، مگر اینکه ویتامین دریافتی آن ها از رژیم غذایی کافی باشد یا مکمل ویتامین D مصرف نمایند.
کمبود ویتامین D معمولاً به سرعت مشخص نمی شود، زیرا علائم آن ظریف هستند و ممکن است در طی سال ها یا دهه ها ایجاد شوند. بزرگسالانی که با مشکل کمبود ویتامین D رو به رو هستند ممکن است دچار ضعف عضلانی، تحلیل استخوان و افزایش خطر شکستگی شوند، همچنین، کمبود ویتامین D ممکن است در کاهش عملکرد سیستم ایمنی و افزایش خطر ابتلا به سرطان نیز نقش داشته باشد.
لازم است بدایند که چنانچه مواد غذایی بسیار کمی حاوی مقادیر قابل توجه ویتامین D هستند، دریافت آن به مقدار کافی از طریق رژیم غذایی دشوار است. افرادی که کمبود دارند ممکن است بخواهند مکمل مصرف کنند یا زمان بیشتری را در معرض نور خورشید بگذرانند.
4.کمبود ویتامین B12
B12 که با نام کوبالامین نیز شناخته می شود یک ویتامین محلول در آب است که برای خون سازی و همچنین عملکرد مغز و اعصاب ضروری می باشد. هر سلول در بدن شما برای عملکرد طبیعی به ویتامین B12 نیاز دارد، اما بدن شما قادر به تولید آن نیست، بنابراین باید آن را از طریق غذا یا مکمل ها دریافت کنید.
نکته ی بسیار مهم این است که مقدار کافی B12 فقط در غذاهای حیوانی یافت می شود، بنابراین افرادی که از محصولات حیوانی استفاده نمی کنند بیشتر از دیگران در معرض خطر کمبود آن هستند. بیش از 20 درصدِ افراد مسن نیز ممکن است دچار کمبود این ویتامین باشند، زیرا جذب آن با افزایش سن کاهش می یابد.
یکی از علائم رایج کمبود ویتامین B12 کم خونی مگالوبلاستیک است، یک اختلال خونی که گلبول های قرمز شما را بزرگ می کند. علائم دیگر شامل اختلال در عملکرد مغز و افزایش سطح هموسیستئین است که یک عامل خطر برای چندین بیماری خطرناک است.
5.کمبود کلسیوم
مطمئنا همه ی شما می دانید که کلسیم تا چه اندازه برای بدن ضروری می باشد. کلسیم به عنوان یک مولکول سیگنال دهنده عمل می کند. بدون آن، قلب، ماهیچه ها و اعصاب شما نمی توانند کار کنند. علاوه بر این غلظت کلسیم در خون شما مدام تنظیم می شود و هر مقدار اضافی در استخوان ها ذخیره می شود. اگر میزان دریافتی شما کم باشد، استخوان های شما کلسیم آزاد می کنند؛ و به همین دلیل است که شایع ترین علامت کمبود کلسیم پوکی استخوان می باشد.
6.کمبود ویتلامین A
ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی ضروری است که به شکل گیری و حفظ سلامت پوست، دندان ها، استخوان ها و غشای سلولی کمک می کند. علاوه بر این، رنگدانه های چشم را تولید می کند که برای بینایی ضروری می باشند.
کمبود ویتامین A می تواند باعث آسیب موقت و دائمی چشم شود و حتی ممکن است منجر به نابینایی شود. در واقع، این کمبود عامل اصلی نابینایی در جهان به حساب می آید. کمبود این ویتامین همچنین می تواند عملکرد سیستم ایمنی را سرکوب کرده و مرگ و میر را به ویژه در میان کودکان و زنان باردار یا شیرده افزایش دهد.
7.کمبود منیزیم
منیزیم به عنوان یک ماده ی معدنی کلیدی در بدن شناخته می شود که برای ساختار استخوان ها و دندان ها ضروری می باشد و در بیش از 300 واکنش آنزیمی دخیل است.
کمبود میزان منیزیم در بدن می تواند ناشی از بیماری، مصرف برخی از داروها، کاهش عملکرد گوارشی و نهایتا دریافت ناکافی منیزیم از رژیم غذایی باشد. علائم اصلی کمبود شدید میزیم نیز عبارت است از ریتم غیر طبیعی قلب، گرفتگی عضلات، سندروم پای بی قرار، خستگی و میگرن.
خلاصه:
تقریبا کمبود هر ماده ی مغذی در بدن ممکن است اما موارد ذکر شده در بالا بیشترین حد شیوع در جهان را دارند. بهترین راه برای جلوگیری از این کمبود ها نیز پیروی از یک رژیم غذایی سالم و کامل می باشد با این حال اگر شما نمی توانید از یک رژیم غذایی مناسب پیروی کنید بهتر است که به سراغ مصرف مکمل ها بروید.
برای زندگی ای بهتر، صفحه زندگی سالم ما را دنبال کنید.
دیدگاه تان را بنویسید