یک شوک بزرگ به بازار مسکن!
«برخی تحلیلگران بر این باورند که مولفه عدم توازنِ عرضه و تقاضا در بازار مسکن ایران به هیچ عنوان گزاره درستی نیست!»
شایانیوز؛ بازار مسکن ایران در سال های اخیر با فراز و فرودهای زیادی همراه بوده است. در این راستا، سیل قابل توجه تحریم های خارجی و در عین حال برخی سومدیریت ها و چالش های ساختاری، دست به دست هم دادهاند و سبب بالارفتن قابل توجه قیمت مسکن در کشورمان شده اند. موضوعی که خانه دار شدن را برای طیفهای قابل توجهی از مردم کشورمان به یک رویا تبدیل کرده و کنشگری فعال در بازار مسکن جهت ساماندهی به این بازار را به یک مطالبه عمومی در ایران تبیدل کرده است.
به گزارش شایانیوز؛ در این میان، یکی از مسائلی که برخی تحلیلگران بازار مسکن با اشاره به آن سعی داشته اند روند گرانی در این حوزه را تحلیل و تفسیر کنند، عدم تناسب عرضه و تقاضا در بازار مسکن است. به بیان سادهتر، کارشناسان بر این باورند که بازار مسکن دچار نوعی عدم توازن در عرضه و تقاضا شده و به دلیل پیشی گرفتن تقاضا بر عرضه، انفجارهای قیمتی را تجربه کرده و می کند. از این رو، منتقدان و تحلیلگران معتقدند که دولت تا جای ممکن باید فضای مساعدی را برای افزایش ساخت و سازها در کشورمان فراهم کند تا شاید از این رهگذر، بازار مسکن نیز به ساحل آرامش برسد و حدی از ثبات را تجربه کند.
با این حال، در مدت اخیر برخی تحلیلگران اقتصادی گزاره ای جدید را مطرح می کنند که در نوع خود می تواند به مثابه یک شوک بزرگ به بازار مسکن تحلیل و ارزیابی شود. در این رابطه، این دسته از تحلیلگران بر این باورند که در بخش عرضه، آنگونه که گفته می شود، کمبود وجود ندارد. در حقیقت، اشاره این دسته از تحلیلگران به این مساله است که اکنون در کشورمان شمار زیادی خانه خالی وجود دارد که متاسفانه عدم ارائه آن ها به بازار سبب شده تا شاهد شرایط نابسامانی در بازار مسکن کشورمان باشیم. پیشتر برخی تحلیلگران حوزه مسکن به این مساله اشاره داشتند که بانک های کشورمان با بنگاه داری، حضوری فعال در بازار مسکن دارند و صاحب شمار زیادی خانه خالی هستند.
در حقیقت، آن ها سپرده های مردم را در حوزه مسکن سرمایه گذاری کرده و از این رهگذر به دنبال کسب سود و درآمد هستند. از این منظر، بانک ها با عدم تزریق مسکن های در تصاحب خود به بازار، نوعی بحران جدی را در آن ایجاد کرده اند. اگر بخواهیم از این زاویه به معادلات جاری در بازار مسکن بنگریم، این مساله که در بازار مذکور نوعی عدم توازن در بحث عرضه و تقاضا حاکم است، بیش از آنکه یک گزاره واقعی را نمایندگی کند، جلوه ای عینی از یک گزاره نه چندان واقع بینانه را مورد اشاره قرار می دهد.
از این رو، نهادها و دستگاه های نظارتی باید هر چه سریعتر به نحوی جدی وارد میدان شوند و ابعاد مختلف کنشگری برخی نهادها نظیر بانک ها در بازار مسکن را هر چه سریعتر مورد بررسی قرار دهند. موضوعی که خود در مقام یک مولفه شوکه کننده در بازار مسکن ایفای نقش می کند.
دیدگاه تان را بنویسید