تبلیغات منشوری دافی را به چاه انداخت؛ این ویدئو واقعا حتی جذاب هم نیست

دافی سورپرایز عنوان آهنگی است که این روزها به صورت گسترده در فضای مجازی بازنشر شده و برای شرکت آرایشی و بهداشتی دافی دردسر آفریده است.
شایانیوز- اخباری به تازگی منتشر شده و بر اساس آنها با خبر شدیم که شرکت معروف دافی، فعال در حوزه تولید محصولات آرایشی و بهداشتی، به قوه ی قضاییه ارجاع داده شده است.
دافی به هچل افتاد؛ واکنش ها
قصه از این قرار است که به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولی امر فرهنگ و محل صدور مجوز، مطابق قانون تبلیغات، پرونده شرکت دافی که بدون اخذ مجوز لازم و با یک آهنگ مبتذل محصولات خود را تبلیغ کرده بود را به قوهٔ قضائیه ارجاع داد. لاز به ذکر است که پیش از این نیز حسام الدین آشنا، مشاور رییس جمهور روحانی در توییتی در این باره نوشته بود: تکثیر بفرمایید تا به دستشان برسد. گِل بگیرند در آن برند لوازم بهداشتی را که با ایجاد جذابیت کلامی، گُل و الکل و … را -به اسم تبلیغ محصول- وارد فرهنگ مصرف میکند. شما با نسل زد (Z) ارتباط نمیگیرید بلکه ضد این نسلید و برخلافِ فرهنگ و آیین و مروت، کودکان را هدف قرار میدهید.
آیا برای فیلم های تبلیغاتی نیاز به اخذ مجوز وجود دارد؟!
در خصوص لازمه ی اخذ مجوز برای محتوای تبلیغاتی، توجه شما را مستقیما به متنی جلب می کنیم که در ارتباط با این موضوع وضع شده است. لازم به ذکر است که این قانون دارای بندهای متعددی بوده در اینجا تنها به موارد مرتبط با موضوع بحث اشاره شده است.
دستورالعمل صدور مجوز انتشار محتوای تبلیغاتی
به استناد بند(16) ماده(2) قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مصوب مورخ 12/12/1365 مجلس شورای اسلامی، آیین نامه تأسیس و نظارت بر نحوه کار و فعالیت کانون های آگهی و تبلیغاتی، مصوب مورخ 27/12/1358 شورای انقلاب اسلامی، «سیاست ها و ضوابط حاکم بر تبلیغات محیطی» مصوب جلسه شماره (198) مورخ 28/11/1388 شورای عالی انقلاب فرهنگی، «بخشی از دستورالعمل تبلیغات محیطی کالا و خدمات مصوب جلسه(571) مورخ 12/2/1391 شورای فرهنگ عمومی و در راستای اجرای مصوبه مورخ 4/6/1397 شورای راهبری توسعه مدیریت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص ساماندهی مجوزهای این وزارتخانه، «دستورالعمل صدور مجوز انتشار محتوای تبلیغاتی» به شرح زیر ابلاغ می شود:
1.7.3.تبلیغات سمعی و بصری: هر نوع آگهی در قالب فیلم های تبلیغاتی کوتاه و بلند و یا مواد تبلیغاتی دیداری و شنیداری که از طریق رسانه های دیداری و شنیداری از جمله رادیو، تلویزیون، سینما، فیلم های نمایش خانگی و مانند و همچنین فضای مجازی، پخش می شوند.
1.7.4.تبلیغات فضای مجازی: هر نوع آگهی در قالب دیداری یا شنیداری که از رسانه های دیجیتال پخش و منتشر شود.
حاشیه های تبلیغ بستنی با محتوای جنسی
پیش از این و در مرداد 1400 نیز انتشار یک ویدئوی تبلیغاتی که گفته می شد محتوای زننده دارد و توسط یک شرکت بستنی سازی، با هدف تبلیغات انتشار یافته بود، واکنش تند کاربران فضای مجازی را برانگیخت. این واکنش ها آنقدر شدت گرفتند که در نهایت ویدئوی مورد نظر از صفحه مجازی شرکت تولیدی حذف گردید.
باب شدن تبلیغات ساختارشکنانه و تبعات آن
می توان اینگونه گفت که از زمان رونق گرفتن مقوله تبلیغات بصری در فضای مجازی، شرکت های تولید کننده ی بسیاری برای معرفی محصول خود از این روش سود جستند و موفق هم شدند. اما برخی از آنها واقعا دربردارنده مضامین هنجارشکنانه ای هستنند. لذا هم از نگاه قانونی وارد مسیری پر اشکال می شوند و هم اینکه گاها خشم مخاطبین خود را بر می انگیزند. در ویدئوی تبلیغاتی مربوط به شرکت بستنی سازی نیز یک بازیگر خانم با ظاهری نامناسب حضور داشت که با رفتارها و اداهایی نامتعارف که محتوای تبلیغاتی روی آن سوار شده بود، اقدام به خوردن بستنی و تبلیغ آن کرده بود.
وقتی محتوا ناجور است و اعتراض مردم بالا می گیرد
همانگونه که گفته شد مردم معتقد بودند که این نوع تبلیغات نه تنها مضامینی خارج از عرف و هنجارهای جامعه را دنبال می کنند، بلکه شخصیت و هویت زن را نیز زیر سوال برده اند. لذا در ادامه ی واکنش ها برخی کاربران تصمیم گرفتند که اعتراضشان به موضوع را جدی تر نشان بدهند. آنها به صورت فراگیر اقدام به ضبط ویدئو هایی کردند که در آن مشغول انداختن تولیدات شرکت سازنده داخل سطل زباله بودند! کلیپهایی که به مرور تعدادشان بالا رفت و باعث شد کاربران بیشتری در جریان موضوع قرار بگیرند. در نهایت با تگ کردن صفحه شرکت و استفاده از هشتگهایی نظیر #زن_کالا_نیست اعتراض خود را نمایان کردند.
مسیر تبلیغات را قانونی پیش ببرید تا نتیجه فاجعه بار نشود
همانگونه که همه ی ما می دانیم، وظیفه ی تبلیغات، معرفی محصول در راستای دستیابی به فروش بهتر است. حال آنکه وقتی برخی شرکتها چنین فجایعی را به اسم تبلیغ روانه ی بازار می کنند، دست کم تا مدتی هرچند کوتاه، بیش از ترقی، چند پله نیز سقوط خواهند کرد. گفتنی است که در حوزه تبلیغات، راه خلاقانه برای ارائه و معرفی محصول بیشمار است. لذا مشخص نیست که چرا هنوز برخی برند های معروف، همچنان پا جای پای مورد دار ها می گذارند و برای خود دردسر می آفرینند. آن هم با انتشار ویدئو هایی نظیر ویدئوی تبلیغاتی شرکت دافی که هرچقدر به آن می نگریم جذابیت خاصی نیز در آن نمی یابیم که ارزش اینهمه بالا و پایین را داشته باشد.
دیدگاه تان را بنویسید