ارتباط مغز و هوش
آیا باهوش بودن افراد ارتباطی با بزرگ بودن مغز آنان دارد؟
بسیاری از افراد بر این باورند که بزرگ بودن مغز انسان می تواند بر میزان هوش او تاثیر بگذارد.
اکثر مردم بر این باورند که داشتن مغز بزرگتر می تواند به معنای داشتن هوش بیشتر باشد در صورتی که بر عکس است و ممکن است که در صورت باهوش بودن، دارای مغز بزرگتری باشید اما در حقیقت شواهد کافی برای اثبات دقیق همین موضوع نیز، هنوز در دست نیست. برای فهم دقیق تر این موضوع، می توانید یک فرد باهوش همانند آلبرت انیشتن را در نظر بگیرید و همچنین باید بدانید که در طول تحقیقات بسیار متعددی که در طول چندین دهه بر روی مغز وی انجام شد، هیچ مدرکی دال بر خاص بودن مغز وی یافت نشد.
به عنوان مثال، در قرن نوزدهم در مورد یکی از مقامات دولتی نیویورک؛ ادوارد رولوف، گفته می شد که دارای بزرگترین مغز در میان انسان ها است و در واقع این مرد بدنام کسی بود که همسر، دختر و سه مرد دیگر را به قتل رساند و آخرین دولتمردی بود که در آن زمان به دار آویخته شد و توسط بسیاری از افراد نیز به عنوان یک فرد قانون شکن زیرک خطاب می شد اما تحقیقات بسیار بر اندازه مغز وی نیز نشانگر این بود که مغز او هیچ تفاوتی با سایر افراد باهوش ندارد.
اما چرا ما بر این باوریم که افراد باهوش دارای مغز های بزرگتری هستند؟
بسیاری از مطالعات طی سالیان طولانی به طور سیستماتیک ارتباط میان اندازه کل مغز و عملکرد آن در زمینه هوش و زبان را مورد بررسی قرار داده اند و بزرگترین تحقیق در این مورد نیز توسط مارتین ووراچک از دانشگاه وین در سال 2015 صورت گرفت که در آن نشان می داد که ارتباط بسیار ضعیفی میان حجم کلی مغز و هوش افراد وجود دارد.
پژوهشی به نام وراسک بر بیش از 8000 نفر در سال گذشته، توانست نشان دهد که 6 در صد از عملکرد مغز را می توان به حجم کلی آن مرتبط دانست و این موضوع به این معنا است که یک فرد بسیار باهوش می تواند تنها بخش کوچکی از هوش خود را به داشتن یک مغز بزرگ نسبت دهد و یک فرد کم هوش نیز درست به همین اندازه می تواند میزان کم هوشی خود را به عدم داشتن یک مغز بزرگ مرتبط بداند.
با این حال، حتی این روابط ضعیف نیز هنوز به لحاظ علمی ثابت نشده و بنابراین نه باهوش بودن و نه هیچ یک از خصوصیات مثبت دیگر همانند خلاقیت، انعطاف پذیری، احساساتی بودن و بسیاری از صفات دیگر را نمی توان به لحاظ علمی به بزرگ و عدم برخورداری از آنها را به کوچک بودن مغز، نسبت داد بنابراین بسیاری از عوامل انتسابی و اکتسابی دیگری می تواند بر داشتن یا نداشتن این ویژگی ها و مشخصات تاثیر بگذراند.
همچنین، بسیاری از دانشمندان، این موضوع را در مورد گونه هایی از حیوانات نیز مورد بررسی قرار دادند و در این باره باید گفت همانطور که می دانید حشراتی همانند مگس از مغز بسیار کوچک و موجوداتی همانند نهنگ در مقابل از مغز بسیار بزرگی برخوردارند اما آیا این بدین معنا است که نهنگ ها از مگس ها با هوش تر اند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که این موضوع اصلا درست نیست و حتی بسیاری از مواقع ما با موجوداتی مواجه می شویم که با وجود داشتن مغز کوچکتر، عملکرد بهتری را در موقعیت های مختلف از خود نشان می دهند و به طور قطعی می توان گفت که این عملکرد به عوامل بسیار گوناگونی به غیر از بزرگ یا کوچک بودن مغز آنان بستگی دارد.
دیدگاه تان را بنویسید