|

ویتکاف چارچوب مدنظر آمریکا را اعلام کرد

خط قرمزها در راند چهارم مذاکرات؛ آمریکا علنا گفت از ایران چه می خواهد

آمریکا قصد دارد بر ایران برای توقف حمایت مالی و تسلیحاتی از گروه‌هایی مانند حماس، حزب‌الله و حوثی‌ها فشار بیاورد.

لینک کوتاه کپی شد
1

شایانیوز- وزیر امور خارجه عمان اعلام کرد که پس از هماهنگی با ایران و ایالات متحده، قرار است دور چهارم مذاکرات روز یک‌شنبه آغاز شود. در همین راستا، دیروز ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ اعلام کرد، برنامه غنی‌سازی هرگز نباید در ایران وجود داشته باشد، این خط قرمز ماست؛ هیچ‌گونه غنی‌سازی.

این درحالی است که جمهوری اسلامی ایران بر حق مسلم هسته خود همواره تاکید کده و گفته که می‌خواهد ضمن حفظ زیرساخت هسته‌‌‌ای خود، مجموعه‌‌‌ای از اقداماتی را انجام دهد که بتواند در نزد افکار عمومی از آنها دفاع کند. از طرف دیگر آمریکا باید به پذیرش حق غنی‌سازی در خاک ایران توسط رئیس‌جمهور اوباما پایبند باشد.

از سوی دیگر ترامپ صراحتا اعلام کرد که به دنبال برچیدن برنامه هسته‌ای ایران است که منظور از آن برچیدن چرخه سوخت هسته‌ای است. این کار می‌تواند موفقیت دیپلماسی اجبار او در برابر ایران را زیر سوال ببرد.

ویتکاف بلاخره چارچوب مدنظر آمریکا را اعلام کرد

استیو ویتکاف، مشاور ارشد و فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه در گفتگوی اختصاصی با رسانه محافظه‌کار «بریتبارت نیوز» ضمن تایید برگزاری دور چهارم مذاکرات هسته‌ای روز یکشنبه در عمان گفت: «ما بر سر موضعمان هستیم. ایران نمی‌تواند بمب هسته‌ای داشته باشد. آن‌ها هم درپاسخ گفته‌اند که بمب هسته‌ای نمی‌خواهند. با توجه به اهداف این گفتگو‌ها، حرف آن‌ها را می‌پذیریم. اما، اگر واقعا قصدشان همین است، باید تاسیسات غنی‌سازی خود را برچینند. آن‌ها نباید سانتریفیوژ داشته باشند. باید تمام سوخت موجود را رقیق کرده و به مکان دیگری منتقل کنند. اگر واقعا برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای می‌خواهند، باید برنامه خود را به صلح‌آمیز تبدیل کنند.»

ویتکاف که هدایت هیات آمریکایی را در این مذاکرات برعهده دارد گفت: «ایران همین حالا هم راکتور غیرنظامی در بوشهر دارد؛ در آنجا هیچ امکان غنی‌سازی وجود ندارد، هیچ سانتریفیوژی نیست و فقط برای مقاصد غیرنظامی مانند تولید برق استفاده می‌شود. اگر آن‌ها راست می‌گویند، چرا سایر تأسیساتشان مانند بوشهر نباشد؟ اگر واقعاً به برنامه صلح‌آمیز باور دارند، باید آن را گسترش دهند.»

ویتکاف در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا توافق احتمالی آمریکا با جمهوری اسلامی ایران چیزی شبیه برجام خواهد بود، گفت: «اولا، ما هرگز توافقی مانند برجام امضا نمی‌کنیم که تحریم‌ها برداشته شود ولی تعهدات ایران تاریخ انقضا داشته باشد. این بی‌معنی است و موضوع اشتباهی بود که در برجام آمده بود. از نظر ما، آن‌ها نباید هیچ‌گونه غنی‌سازی، هیچ سانتریفیوژ، و هیچ زیرساختی برای ساخت سلاح داشته باشند. این‌ها در برجام نبود. برجام دارای بندهای غروب بود که تعهدات را به‌تدریج از بین می‌برد و تحریم‌ها را در زمان نامناسب لغو می‌کرد. این موضوع در توافق جدید وجود نخواهد داشت.»

ویتکاف تاکید کرد این که تهران بخواهد دونالد ترامپ را بیازماید، اقدامی «نابخردانه» خواهد بود و در نهایت جمهوری اسلامی ایران «چاره‌ای جز پذیرش شروط آمریکا» نخواهد داشت.

اما چرا آمریکا هفته گذشته پای میز مذاکره نیامد؟

او درباره علت لغو گفتگو‌ها در هفته گذشته گفت: «به نظر ما برگزاری مذاکرات در هفته گذشته نمی‌توانست سازنده باشد، زیرا ما باید با آن‌ها به درک متقابل مشخصی می‌رسیدیم و امیدوارم که گفتگوهای یکشنبه سازنده باشد و مذاکرات را ادامه بدهیم. اگر نشست یکشنبه سازنده نباشد، این مذاکرات ادامه نخواهد یافت و مجبور خواهیم شد که مسیر دیگری را پیش بگیریم.»

او همچنین گفت که در مراحل بعدی، آمریکا قصد دارد بر ایران برای توقف حمایت مالی و تسلیحاتی از گروه‌هایی مانند حماس، حزب‌الله و حوثی‌ها فشار بیاورد.

ویتکاف افزود: «مذاکرات فعلی فقط درباره هسته‌ای است، اما آیا ما معتقدیم که ایران باید حمایت از حماس، حزب‌الله، و حوثی‌ها را متوقف کند؟ بله. ولی نمی‌خواهیم موضوع هسته‌ای را با مسائل دیگر در هم آمیزیم، چون برای ما مسئله اصلی و حیاتی است و باید فورا حل شود.»

پیشنهادات ویژه

پیشنهادات ویژه

دانش آراستگی

دیدگاه تان را بنویسید

 

آشپزی

خانه داری

تفریح و سرگرمی

دنیای سلبریتی ها