نامزدهای احتمالی اصلاحطلبان برای ریاست جمهوری
آیا محمدجواد ظریف گزینه نهایی اصلاحطلبان است؟
بعد از انصراف سید حسن خمینی از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری، بسیاری از اصلاحطلبان به دنبال کاندیداتوری ظریف هستند.
در گزارش قبل نامزدهای اصولگرایان را معرفی کردیم حالا در این گزارش می خواهیم به معرفی نامزدهای جناح مقابل بپزرازیم. همان طور که می دانید زمان زیادی تا انتخابات ریاست جمهوری 1400 نمانده ولی با این حال هنوز نامزد اصلی یا نامزد مورد اجماع اصلاحطلبان مشخص نشده است. تصمیم در مورد نامزد نهایی این جناح قرار است توسط جبهه اصلاحات گرفته شود که از احزاب و اشخاص تاثیرگذار طیف اصلاحطلب تشکیل شده است. یکی از مشکلات اصلی اصلاحطلبها در انتخابات پیشرو، انتخاب نامزدی است که بتواند از فیلتر شورای نگهبان عبور کند. البته دیگر مانع مهم جناح اصلاحطلب در انتخابات ریاست جمهوری تاثیر منفی عملکرد نه چندان مطلوب دولت حسن روحانی بر وجهه آنهاست. اصلاحطلبان در انتخابات قبلی حامی روحانی بودهاند و حالا کارنامه سیاه دولت فعلی به پای آنها هم گذاشته میشود.
حمایت قاطع از نامزدی ظریف در بین اصلاحطلبها
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان از گزینههای جدی اصلاحطلبان برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری 1400 است؛ به ویژه بعد از قطعی شدن کاندید نشدن سیدحسن خمینی، جناح اصلاحطلب روی ظریف حساب ویژهای باز کرده است زیرا به زعم آنها وی هم دارای محبوبیت مردمی است و هم به احتمال زیاد توسط شورای نگهبان، تایید صلاحیت خواهد شد.
محمدجواد ظریف مدتی پیش در شبکه اجتماعی کلابهاوس ضمن بیان اینکه در انتخابات ریاست جمهوری کاندید نمیشود، گفت: «من عضو ستاد و کمپین انتخاباتی هیچ کس نمیشوم؛ نه آقای لاریجانی و نه هیچ کس دیگر.» البته وزیر امور خارجه بعد از این اظهارات برای حضور در انتخابات چراغ سبز نشان داده و در اینستاگرامش نوشت: «نگرانی من از رای آوردن است نه رای نیاوردن؛ بر عزم خود برای نامزد نشدن استوارم ولی تداوم فشارها، آزارها، افتراها و تهدیدها در اقبال عمومی در این عزم تاثیر معکوس دارد.»
علی محمد نمازی، عضو حزب کارگزاران سازندگی نیز با اشاره به تلاش اصلاحطلبان برای نامزدی محمدجواد ظریف در انتخابات ریاست جمهوری، گفته است: «با موقعیتی که برای سید حسن خمینی در انتخابات پیش آمد و از حضور در انتخابات منصرف شد، به نظر میآید موقعیت آقای ظریف برای حضور در انتخابات بهتر شد و اصلاحطلبان به عنوان یک گزینه جدی وی را مورد بررسی قرار میدهند.»
نامزد کارگزاران چه کسی خواهد بود؟
محسن هاشمی، رییس فعلی شورای شهر تهران از دیگر افرادی است که نام وی به عنوان یکی از نامزدهای اصلی اصلاحطلبان مطرح میشود و حمایت برخی از اعضای حزب کارگزاران سازندگی را دارد. هاشمی به تازگی درباره حضورش در انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد: «به بنده هم به عنوان یکی از اعضای حزب کارگزاران پیشنهاد شد که نامزد انتخابات ریاست جمهوری شوم، البته این به معنای آن نیست که من قبول کردهام.»
غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب سازندگی چندی قبل درباره نامزدی احتمالی محسن هاشمی گفت: «اگر محسن هاشمی تایید صلاحیت شود، جزو نیروهای فعال و توانمند است. او شخصیتی اجرایی است و اگر بعد از تایید صلاحیتها، نظر جمع بر او باشد، مورد حمایت قرار میگیرد.»
علی لاریجانی، رییس سابق مجلس هم یکی دیگر از نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری 1400 است که اگر اصلاحطلبها مانند سال 92 به سراغ ائتلاف با میانهروها باشند، به سراغ وی میروند. هر چند فائزه هاشمی رفسنجانی در مصاحبهای اعلام کرده که لاریجانی به جز غلامحسین کرباسچی، حامی جدی دیگری در بین اصلاحطلبها ندارد.
البته علیرغم گفته فائزه هاشمی، علی لاریجانی حامیانی در بین اصلاحطلبان دارد که وی را جدا از بدنه اصلاحطلب هم نمیدانند. داریوش قنبری، عضو شورای حزب مردمسالاری در گفتگویی بر حمایت جریان اصلاحات از لاریجانی تاکید کرده و گفته است: «لاریجانی اعلام کند اصلاحطلب است یا اعلام نکند، مواضعی که در سالهای گذشته داشته او را به سمت اردوگاه اصلاحات آورده است و در این هیچ تردیدی نیست. من فکر میکنم لاریجانی هم قطعا با حمایت اصلاحطلبان میخواهد کاندیداتوری خود را اعلام کند.»
اصلاحطلبان به کدام نامزدها روی خوش نشان ندادهاند؟
اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت روحانی هم در لیست نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری آتی قرار دارد. هر چند براساس نوشتههای برخی منابع خبری، اصلاحطلبان درباره حمایت از جهانگیری در انتخابات ریاست جمهوری تردید جدی دارند. از آن جایی که دولت روحانی به دلیل عملکرد بدش محبوبیت چندانی ندارد، احتمالا عدم محبوبیت دولت بر وجهه معاون اول آن هم تاثیرگذار بوده و ممکن است آرای جهانگیری در انتخابات را به شدت کاهش دهد. از طرفی احتمال رد صلاحیت اسحاق جهانگیری توسط شورای نگهبان هم زیاد است.
محمدرضا عارف، نماینده سابق مجلس و معاون اول و وزیر دولت سیدمحمد خاتمی هم جزو نامزدهای اصلاحطلبی است که حتی مقدمات راهاندازی ستاد انتخاباتی خود را فراهم کرده است. البته اصلاحطلبان از نامزدی عارف که چهرهای محافظهکار در بین آنها به شمار میرود، استقبال چندانی نکردهاند.
محمود پزشکیان، نماینده سابق مجلس و دارای سابقه وزارت در دولت خاتمی هم پیشاپیش با شعار «انصاف و عدالت» و البته بدون حمایت چندانی، وارد گود رقابت انتخابات ریاست جمهوری شده است. پزشکیان اعلام کرده حتی اگر چهرههایی چون لاریجانی و عارف به عنوان گزینه نهاد اجماعساز اصلاحطلبان معرفی شوند، وی کنارهگیری نخواهد کرد.
دیدگاه تان را بنویسید