|

سرمربی جدید میلان انتخاب شد

مردی از پرتغال جانشین پرتغالی دیگری شد تا سکان هدایت کشتی آسیب‌دیده دومین تیم پرافتخار اروپا را برعهده بگیرد.

لینک کوتاه کپی شد

پاییز سال ۱۹۷۴ در کویمبرای پرتغال پسری چشم به جهان گشود که چند سال بعد عاشق فوتبال شد و این عشق او را وارد مسیرهای جالبی کرد.

به گزارش «شایانیوز»  و به نقل از طرفداری؛ سرجیو پائولو مارسینیرو دا کونسیسائو از آن دسته از مربیانی است که گزارشگران حین معرفی او نمی‌توانند بگویند  مربی‌ای که در دوران بازی‌اش بازیکن آنچنان شاخصی نبود!

عکس از سرجیو کونسیسائو سرمربی میلان در پورتو

کونسیسائو جدای از کسب  عنوان سومی یورو ۲۰۰۰  با پرتغال، بخشی از دوران اوج لاتزیو در اواخر دهه ۹۰ و اوایل هزاره جدید میلادی بود و با بیانکوچلستی قهرمانی سری آ، ۲ قهرمانی کوپا ایتالیا، یک قهرمانی سوپرکاپ ایتالیا، یک قهرمانی جام برندگان جام اروپا و یک قهرمانی سوپرکاپ اروپا را به‌دست آورده است. او همچنین سابقه بازی و گلزنی برای اینتر را هم در کارنامه دارد. مردی که حالا پس از ۲۰ سال این‌بار در قامت مربی به ایتالیا باز می‌گردد، به قسمت قرمز شهر میلان. سرجیو کونسیسائو حالا سرمربی میلان است و پس از ۶ ماه ناامیدکننده روسونری با هم‌وطنش پائولو فونسکا (به جز پیروزی برابر رئال مادرید و اینتر)، آمده تا با شیاطین فوتبال ایتالیا تاریخ جدیدی بنویسد. مردی که در پورتو توانست به شهرت در مربیگری برسد.

سرجیو کونسیسائو در تیم ملی پرتغال سرجیو کونسیسائو در تیم ملی پرتغال

پورتوی کونسیسائو چگونه آغاز شد و چگونه عمل کرد؟

مرد ۵۰ ساله پرتغالی پس از آنکه در عرض ۶ ماه نانت درحال سقوط را به رده نهم جدول لیگ فرانسه رساند، در تابستان ۲۰۱۷ جایش را به کلودیو رانیری داد و برای اهدافی بلندپروازانه‌تر راهی شمال پرتغال شد تا هدایت پورتو را برعهده بگیرد. پورتویی که فصل قبلش قافله را به بنفیکا باخته بود و نتوانست قهرمان لیگ پرتغال شود.

کونسیسائو در همان فصل اول تیم را قهرمان لیگ داخلی کرد و به یک‌هشتم‌نهایی لیگ قهرمانان برد اما در آن مرحله به سد محکمی چون لیورپول یورگن کلوپ برخورد کرد؛ لیورپولی که در آن فصل تا فینال کیف رفت و در آستانه قهرمانی، به رئال مادرید باخت.

پنالتی الکس تلس به رم گل صعود پورتو به مرحله یک‌چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپای ۱۹-۲۰۱۸ توسط الکس تلس
آن دیدار، آخرین بازی آاس رم در لیگ قهرمانان اروپا تا به امروز بوده است!

فصل بعدِ کونسیسائو با تنها ۲ امتیاز فاصله با بنفیکای قهرمان، به نایب قهرمانی در لیگ انجامید. اتفاق بسیار مثبت این فصل اما صعود پورتو به یک‌چهارم‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا بود و البته باز هم لیورپولی که مانع کار پیشروی بیشتر آن‌ها شد؛ با این تفاوت که لیورپول در آن فصل قهرمان لیگ قهرمانان اروپا هم شد!

فصل ۲۰-۲۰۱۹ هم با قهرمانی دیگری در لیگ پرتغال سر شد.

تابستان ۲۰۲۰ زمان آمدن مهدی طارمی بود. پورتو در فصل ۲۱-۲۰۲۰ در رقایت با اسپورتینگِ آموریم کم آورد و نایب قهرمان لیگ شد اما در لیگ قهرمانان اروپا فصلی کم‌نظیر داشت؛ متوقف کردن منچسترسیتی در مرحله گروهی و صعود از این مرحله با ۱۳ امتیاز، حذف یوونتوس در آخرین فصل حضور رونالدو در تورین و صعود به مرحله یک‌چهارم نهایی. بدشانسی لیگ قهرمانانی پورتو در این فصل هم دامن‌شان را گرفت و رقیب این مرحله آن‌ها، چلسی توخلی از آب در آمد که در پایان قهرمان آن فصل لیگ قهرمانان شد. البته مردان کونسیسائو مقاومت فوق‌العاده‌ای از خود نشان دادند و در مجموع با نتیجه خفیف ۱-۲ توسط چلسی حذف شدند.  گل زیبای برگردان مهدی طارمی را به یاد دارید؟

گل مهدی طارمی به چلسی در دیدار برگشت مرحله یک‌چهارم نهایی فصل ۲۱-۲۰۲۱ لیگ قهرمانان اروپا

فصل بعد زمان قهرمانی دوباره در لیگ پرتغال بود، مهدی طارمی با زدن ۲۰ گل برای تیم کونسیسائو به آن‌ها کمک کرد تا با ۹۱ امتیاز تاج قهرمانی پرتغال را دوباره روی سر خود بگذارند. در لیگ قهرمانان اروپا هم بدشانسی دیگر برای پورتو رقم خورد و آن‌ها در گروه مرگ رقابت‌ها با حضور لیورپول، اتلتیکومادرید و میلان قرار گرفتند! با این‌حال در گروه خود آخر نشدند و حتی شانس خوبی برای صعود هم داشتند اما در هفته پایانی به اتلتیکومادرید باختند تا جای تیم صعودکننده تغییر کند.

گل لوییز دیاز به میلان در پورتو لوییز دیاز و مهدی طارمی پس از به‌ثمر رسیدن گل برتری پورتو مقابل میلان در دیدار رفت مرحله گروهی فصل ۲۲-۲۰۲۱ لیگ قهرمانان اروپا

فصل ۲۳-۲۰۲۲ برای پورتویی‌ها با ۲ امتیاز فاصله نسبت به بنفیکای قهرمان، با نایب قهرمانی در لیگ و یک بدشانسی دیگر که پای ثابت تمام فصل‌های آنان در لیگ قهرمانان اروپا بود، سر شد. پسران کونسیسائو در مرحله یک هشتم‌نهایی مقابل اینتری که در نهایت نایب‌قهرمان آن دوره شد، قرار گرفتند. اینتر در هیچ‌کدام از ۲ بازی از پورتو برتر نبود و در نهایت با نتیجه مجموع ۱-۰ حریفش را کنار زد.

فصل آخر کونسیسائو با اتفاق خاصی سپری نشد و آن‌ها در لیگ پرتغال سوم شدند و در لیگ قهرمانان هم در مرحله یک‌هشتم نهایی مقابل آرسنال با بداقبالی و البته عملکرد درخشان داوید رایا در ضربات پنالتی شکست خوردند و حذف شدند.

عملکرد کونسیسائو مقابل ۳ تیم بزرگ پرتغال عملکرد سرخیو کونسیسائو مقابل ۳ تیم بزرگ دیگر پرتغال در زمان حضورش در پورتو

کونسیسائو چگونه مربی‌ای است؟

در حقیقت سرجیو کونسیسائو بیشتر از یک مربی است؛ او یک معماست. شخصیت همواره آماده اشتعال او همراه با خلاقیت تاکتیکی، پورتو را بعد از سال‌ها دوباره به یک تیم قابل احترام در اروپا تبدیل تبدیل کرد.

انعطاف‌پذیری تاکتیکی

کونسیسائو به‌خاطر انعطاف‌پذیری تاکتیکی‌اش شناخته می‌شود. اگرچه سیستم مورد علاقه او ۲-۴-۴ و ۱-۳-۲-۴ است، اما بازیکن سابق تیم ملی پرتغال در تطبیق با حریفان و شرایط مختلف مهارت دارد. همان‌طور که زمان حضورش در پورتو، در بعضی بازی‌ها به مهدی طارمی بازی نمی‌داد زیرا بر این باور بود که سبک تیم حریف نیازمند یک تاکتیک خاص برای مقابله است.

کونسیسائو اغلب از سبک پرس از بالا و با شدت زیاد استفاده می‌کند که حریفان را در فشار قرار می‌دهد و موجب اشتباهات آن‌ها می‌شود.  گل پورتو به میلان در دور برگشت مرحله گروهی فصل ۲۲-۲۰۲۱ (ویدئو در زیر) این‌گونه به‌ثمر رسید.

این رویکرد تهاجمی، همراه با انتقال سریع بازی، به پورتو این امکان را می‌داد که از اشتباهات حریفان بهره‌برداری کند. اشتباهاتی که در پاس‌های اشتباه میان مدافعین تیم حریف خلاصه می‌شد.

سازگاری دفاعی

کونسیسائو بر ساختار دفاعی مستحکم هم تأکید دارد. پسران سرجیو در بازی‌هایی که واقعا نمی‌خواستند گل بخورند، خون حریف را برای گلزنی در شیشه می‌کردند. اینتر در مرحله یک‌‌هشتم نهایی لیگ قهرمانان اروپای فصل ۲۲-۲۰۲۳ تنها گلش در مجموع ۱۸۰ دقیقه را وقتی به پورتو زد که آنان ۱۰ نفره بودند. (شاید فقط لیورپول بلد بود چگونه می‌توان به پورتوی کونسیسائو زیاد گل زد!)

فولبک‌های پورتو در این سال‌ها خاص و به‌شدت پرتلاش بودند. حضور موثر در حمله و سپس تشکیل یک بلاک دفاعی سنگین در مواقع نیاز کاری بود که در طول بازی‌ها مرتب انجام می‌شد. کونسیسائو در پورتو وظایف زیادی به فولبک‌هایش محول می‌کرد و زمان‌هایی که وظایف هجومی از دستور‌های دفاعی بیشتر بود، مشاهده می‌شد که این سرمربی بازیکن‌هایی که ذاتاً وینگر هستند را در پست فولبک بازی بدهد. وندرسون گالنو، په‌په و خسوس کورونا مواردی از این مدل استفاده بودند.

عکس از په په وینگر برزیلی پورتو په‌په، یکی از مهم‌ترین بازیکنان سال‌های اخیر پورتو

پورتوی کونسیسائو یک ویژگی مهم دیگر در ساخت بازی‌اش وجود داشت و آن‌هم بازیسازی از عقب زمین و انتقال‌دهی سریع توپ بود. این اتفاق در ادامه پرس‌های منظم، نشانه‌گذاری‌های دقیق در مکان‌هایی که بازیکنان باید در آنجا حضور داشته باشند و همچنین توانایی انتقال سریع از دفاع به وجود می‌آمد. اوتاویو پیش از عزیمت به خاورمیانه در این مدل بازیِ کونسیسائو نقش بسیار مهمی ایفا می‌کرد و شاید تیجانی ریندرس در این ورژن میلان بتواند همان نقش را به‌عهده بگیرد. خصوصاً این ریندرس که در بهترین فرم فوتبالی‌اش قرار دارد.

خلاقیت هجومی

با وجود تأکید بر استحکام دفاعی، کونسیسائو خلاقیت هجومی را نیز در تیمش تشویق می‌کرد. همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، او از فولبک‌هایش که می‌توانستند خوب حمله هم کنند، استفاده می‌کرد تا با ایجاد ترکیب‌هایی ۲ نفره با بازیکنان جلوئی خود (به خصوص در زمان بازی با سیستم ۲-۴-۴ که هافبک‌های کناری کمی عقب‌تر بازی می‌کنند) توپ را جلو ببرند و موقعیت بسازند. ترکیب پاس‌های خط‌شکنِ نسبتاً ریسکی و درخشش فردی مهاجمانی مانند مهدی طارمی، موسی مارگا، تونی مارتینز و اوانیلسون که با هم زوج‌سازی می‌کردند، موقعیت‌های گلزنی زیادی برای پورتو ایجاد می‌کرد.

تاکید ویژه روی ضربات ایستگاهی

پورتو تحت هدایت کونسیسائو به یک تهدید جدی از ضربات ایستگاهی تبدیل شده بود. او به‌طور دقیق ضعف‌های حریفان را تحلیل و تاکتیک‌های مختلفی را طراحی می‌کرد تا آن‌ها را چه از نظر هجومی و چه از نظر دفاعی به‌طور مؤثر تحت‌فشار بگذارد. حضور بازیکنان بلندقامتی مثل مالک چاو، استراهینیا پاولوویچ، متئو گابیا، تامی آبراهام و آلوارو موراتا می‌تواند به کونسیسائو در پیاده‌کردن ایده‌های Set Piece خود در میلان کمک کند.

شخصیتی که اژدهاگونه دقیقا مثل نام ورزشگاه پورتو غرش می‌کند

کونسیسائو به‌خاطر شخصیت داغ و رفتار پرشور خود در کنار زمین هم شناخته می‌شود. این شدت به بازیکنان او منتقل می‌شود که اغلب اراده و تهاجم او را منعطف کرده و در خود منعکس می‌کنند. بازیکنانی که در پورتو هرچه در توان خود داشتند برای سرمربی و هواداران خود می‌گذاشتند. 

البته که این انفجارهای پرشور، گاهی او را در موقعیت‌های پرخطر قرار می‌داد و با اخراج هم همراه می‌شد اما بی‌تردید تیمش را تحریک و جوی منحصر به فرد در ورزشگاه دو دراگائو ایجاد می‌کرد و خبر خوب برای هواداران میلان این است که سن سیرو هم کاملا پتانسیل  دو دراگائو شدن  را دارد!

عکس از سرجیو کونسیسائو سرمربی میلان زمانی که در پورتو بود

تقاضا برای استانداردهای بالا

کونسیسائو از بازیکنان خود بالاترین میزان تعهد و حرفه‌ای‌گری را طلب می‌کند. او تمرینات را جدی می‌گیرد و تمرین‌دهنده‌هایی سخت‌گیر دارد. سرجیو می‌خواهد و می‌تواند بازیکنانش را به حداکثر توانایی‌هایشان برساند؛ چه از نظر فیزیکی و چه از نظر ذهنی. او کم‌کاری را برنمی‌تابد و از نیمکت‌نشینی بازیکنان اصلی تیم در مواقع لزوم از نظر انضباطی و تاکتیکی ابایی ندارد.

عکس از سرجیو کونسیسائو در تمرینات پورتو

توسعه فردی بازیکنان

کونسیسائو سابقه اثبات شده‌ای در پرورش استعدادهای جوان دارد. او فرصت‌هایی برای جوانانِ امیدوارکننده فراهم می‌سازد، آن‌ها را در تیم اول ادغام کرده و به رشدشان کمک می‌کند. در طول سال‌های حضور کونسیسائو در پورتو بازیکنان زیادی از این تیم به تیم‌های بزرگ‌تر در ۵ لیگ معتبر رفتند. ادر میلیتائو، الکس تلس، هکتور هررا، سرجیو اولیویرا، لوییس دیاز، خسوس کورونا، فابیو ویرا و مهدی طارمی و چیکو کونسیسائو مثال‌هایی از این شکوفایی بودند‌.

همه‌چیز تاکتیک نیست؛ عامل انسانی را دست‌کم‌ نگیرید

تأثیر کونسیسائو بر روی تیم فراتر از دستورهای تاکتیکی است. او روحیه تیمی قوی و ذهنیت برنده‌ای را در تیم پرورش می‌دهد. سرجیو اهمیت روابط فردی را درک می‌کند و محیطی حمایتی ایجاد می‌کند که بازیکنان احساس ارزشمند بودن و توانمندی می‌کنند.

رهبری انگیزشی

کونسیسائو یک استاد انگیزه‌دهی است. او از جذابیت و شور خود برای الهام‌بخشی به بازیکنانش استفاده می‌کند و آن‌ها را برای غلبه بر چالش‌ها و دستیابی به پتانسیل کاملشان ترغیب می‌کند.

عکس از سرجیو کونسیسائو و پسرش چیکو کونسیسائو سرجیو کونسیسائو فرزندش فرانسیسکو کونسیسائو را در آغوش می‌گیرد.

ساختن فرهنگ برنده

کونسیسائو یک ذهنیت برنده در پورتو ایجاد کرده است. این باشگاه به یک مدعی دائمی در پرتغال تبدیل شده است، به‌طور مداوم برای عناوین داخلی رقابت کرده و تأثیر قابل توجهی در لیگ قهرمانان اروپا گذاشته است.

میلان کونسیسائو چگونه خواهد بود؟

۲ حالت و ترکیب متحمل برای میلانِ کونسیسائو قابل تصور است. سیستم ۲-۴-۴ همیشگی مرد پرتغالی که در آن پولیشیچ نقش مهاجم سایه موراتا را ایفا می‌کند. مزیت این ترکیب، امکان جابجایی نسبتاً ساده آن با ۱-۳-۲-۴ است و پولشیچ به پست پشت مهاجم منتقل می‌شود. ریندرس باز هم قرار است نقش مهمی در میانه میدان میلان داشته باشد. چوکوئزه نسبت به لیائو بیشتر می‌تواند در کارهای تدافعی شرکت کند و قطعا این ویژگی از چشمان کونسیسائو دور نمی‌ماند. این بدان معناست که لیائو نیز می‌تواند آزادی نسبتاً مناسبی در زمین داشته باشد و اگر کونسیسائو بتواند زوج‌سازی فوق‌العاده او با تئو هرناندز را دوباره روی غلتک بیندازد، اتفاقات خوبی برای میلان در راه خواهد بود.

ترکیب احتمالی میلان تحت هدایت سرجیو کونسیسائو

حالت بعدی اما سیستم ۳-۳-۴ است. این سیستم را در پورتوی کونسیسائو مواقعی می‌دیدیم که حریف قدرتمند تری مقابل آن‌ها قرار می‌گرفت و آن‌ها نیاز بیشتری به تصاحب میانه میدان با مهره‌های تدافعی‌تر داشتند. اگر میلان همچنان مشتاقانه به دنبال ساموئله ریچی باشد، او می‌تواند بازوی دوم فوفانا در خط هافبک باشد. البته اگر خریدی صورت نگیرد هم اسماعیل‌ بن‌ناصر گزینه جذابی برای ساخت‌های بازی مختلف است. در این حالت چوکوئزه به نیمکت رفته و پولشیچ به پست وینگر راست منتقل خواهد شد.

ترکیب احتمالی میلان تحت هدایت سرجیو کونسیسائو

در ترکیب دوم به‌صورت نمادین از ۲ مدافع میانی دیگر میلان استفاده شده تا از گزینه‌های مختلف کونسیسائو برای قلب خط دفاعی‌اش یاد شود. همچنین باید این نکته را هم متوجه باشیم که در صورت عدم اقناع کونسیسائو توسط کیفیت امرسون رویال، گزینه استفاده از الکس خیمنز بااستعداد در پست دفاع راست هم روی میز خواهد بود. ضمناً با توجه به تجربه استفاده از وینگرها و هافبک‌های کناری در پست فولبک توسط کونسیسائو در پورتو، امکان حضور یونس موسی در پست دفاع راست نیز وجود خواهد داشت.

آیا کونسیسائو بازیکنی از پورتوی خودش را به میلان خواهد برد؟

پاسخ به این سوال در شرایط فعلی کمی دشوار است. ما تجربه آرنه اشلوت را داریم که نه‌تنها از تیم سابقش فاینورد، بلکه به‌جز فدریکو کیه‌زای بی اثر، هیچ خریدی در زمان حضورش در تیم جدیدش، لیورپول صورت نداد اما در زمان نگارش این مطلب مقتدرترین تیم اروپاست. از طرفی اریک تن‌ هاخ را هم دیدیم که در منچستریونایتد چند بازیکن سابقش نظیر د لیخت، اونانا، آنتونی و لیساندرو مارتینز را مربیگری کرد‌؛ یا آنتونیو کونته که به لوکاکو علاقه خاصی دارد.

با این‌حال به‌نظر می‌آید احتمال این اتفاق حداقل در ژانویه ۲۰۲۵ کم باشد. مهره‌های جذاب پورتوی کونسیسائو در پست‌هایی هستند که اتفاقاً میلان در آن‌ها نیاز به تقویت ندارد. دیگو کاستا با وجود منیان فرصتی برای خودنمایی ندارد. وندرسون گالنو به لیائو نخواهد رسید و فابیو ویرا از پولیشیچ چیز بیشتری برای ارائه نخواهد داشت. شاید نیکو گونزالسِ محصول لاماسیا تنها بازیکنی باشد که بتوان به میلان فعلی اضافه کرد؛ آن‌هم فقط برای افزایش عمق خط هافبک خلوت میلان.

نتیجه‌گیری و پایان‌بندی

تأثیر سرجیو کونسیسائو بر پورتو غیرقابل انکار است. او پس از ۷ سال آبی‌ و سفیدهای پرتغال را ترک کرد و منتظر پیشنهاد باشگاهی مثل میلان ماند. دانش تاکتیکی او همراه با شخصیت آتشین و تعهد بی‌وقفه به تعالی، او را به یکی از محترم‌ترین مربیان فوتبال اروپا تبدیل کرد و حالا دیگر وقتش شده که در ۵۰ سالگی توانایی‌هایش در یک باشگاه بسیار بزرگ محک بزند. باشگاهی که ظاهر مواد لازم برای تحقق اهداف کونسیسائو را دارد.

سرجیو کونسیسائو در پورتو سرجیو کونسیسائو در آخرین بازی‌اش روی نیمکت پورتو که با قهرمانی در جام حذفی پرتغال همراه بود.

 

پیشنهادات ویژه

پیشنهادات ویژه

دانش آراستگی

دیدگاه تان را بنویسید

 

از نگاه ورزش

خانه داری

تفریح و سرگرمی

دنیای سلبریتی ها

عصر تکنولوژی