بررسی بازار سه ماهه ۸ خودرو
نتیجه رالی قیمت ۸ خودرو؛ نرخ ارز مهمترین بازیگردان قیمتها
بازار خودرو در سه ماه گذشته تحت تاثیر اتفاقاتی مثل مذاکرات برجامی، واردات خودرو، ناآرامیهای اخیر و ... روند صعودی به خود گرفت.
بررسی قیمت ۸خودرو در سه مقطع زمانی شهریور، مهر و آبان حکایت از رشد ۹درصدی قیمتها در بازار دارد. در این بین نرخ ارز را میتوان مهمترین بازیگردان قیمتها در سهماه گذشته دانست؛ به ویژه در هفتههای اخیر که نرخ ارز نوسانات زیادی را تجربه کرده است. از سوی دیگر با توجه به روند صعودی نرخ دلار، ناامیدی نسبت به واردات خودروهای اقتصادی قوت گرفته است که همین مساله عامل دیگری در رشد قیمتها تعبیر میشود؛ چراکه نگاهها بار دیگر به بازار محصولات داخل معطوف شده است.
به گزارش «شایانیوز» و به نقل از دنیای اقتصاد، بازار خودرو در سه ماه گذشته تحت تاثیر اتفاقاتی همچون مذاکرات برجامی، واردات خودرو، ناآرامیهای اخیر، قرعهکشیهای تخصیص خودرو و نرخ ارز روند صعودی در قیمتها به خود گرفت. با این حال نرخ ارز را میتوان مهمترین بازیگردان بازار در سه ماه گذشته دانست، بهخصوص در هفتههای اخیر که نرخ ارز نوسانات زیادی را تجربه کرد.
نرخ ارز در ابتدای شهریور ماه سال جاری ۲۹هزار و ۲۴۰ تومان بود که این رقم در ابتدای مهر ماه به ۳۰ هزار و ۱۲۴ تومان رسید و در ابتدای آبانماه نیز نرخ ۳۲هزار و ۷۵۰ تومان را ثبت کرد. موج افزایشی نرخ ارز در سه هفته گذشته شدت گرفت. در سه ماه نرخ ارز در کشور بیش از ۵هزار تومان افزایش را تجربه کرده است. بنابراین دور از انتظار نیست که قیمت خودرو نیز در این مدت با افزایش همراه شده باشد. برای مثال پژو ۲۰۶ تیپ دو که یکی از خودروهای شاخص بازار است در ابتدای شهریورماه ۳۰۲میلیون تومان خرید و فروش میشد، اما همین خودرو روز گذشته در بازار ۳۲۶میلیون تومان قیمتگذاری شد که حاکی از افزایش قیمت ۲۴میلیونتومانی این خودرو است.
احیای برجام دیگر اولویت نیست
علاوه بر این، مذاکرات احیای برجام نیز در این مدت افتوخیز زیادی را تجربه کرد و در نهایت به بنبست رسید. در مردادماه اخبار مثبتی به گوش میرسید اما شهریورماه مسیر اخبار به سمت دیگری چرخید. اخبار مذاکرات دیگر منفی و حول ایجاد مشکلات در این مسیر بود، اکنون نیز تقریبا به بنبست رسیده و برخی طرفها اعلام کردهاند دیگر احیای برجام اولویت آنها نیست. بازار خودرو نیز به این اخبار واکنش نشان داده است. بسیاری که اعتقاد داشتند با احیای برجام نرخ ارز کاهش پیدا کند و تورم عمومی کنترل شده و قیمت خودرو کاهش پیدا میکند حالا دیگر امید خود را از دست دادهاند؛ بنابراین قیمت خودرو نیز روند افزایشی به خود گرفت.
بازار خودرو در بلاتکیفی
موضوع تاثیرگذار دیگر در وضعیت رکودی بازار، ناآرامیها و اعتراضات اخیر است. در واقع بازار خودرو همیشه تا حد زیادی تابع اتفاقات سیاسی در کشور بوده است و حالا با اتفاقات اخیر خود را در یک بلاتکلیفی میبیند و وضعیت رکودی این بازار تعمیق شده است. علاوه بر این موضوع واردات خودرو نیز فاکتور دیگری است که در وضعیت فعلی بازار خودرو ایفای نقش میکند. طبق وعدههایی که از طرف وزارت صمت و دولت پیش از این داده شده بود قرار بر آن بود که واردات خودرو در شهریورماه اجرایی شود. بااینحال این وعده بارها با وعدههای دیگر جایگزین شد و هر بار یکی از مسوولان ذیربط تاریخ جدیدی را برای عملیاتی شدن واردات خودرو مطرح میکرد. در واقع از ابتدای شهریورماه یعنی حدود سه ماه گذشته به نوعی زیر سایه بلاتکلیفی واردات خودرو گذشت. اکنون نام ۱۲ شرکتی که در واردات خودرو دست خواهند داشت نیز اعلام شده و به نظر میرسد به اجرایی شدن واردات نزدیک شدهایم. این در شرایطی است که با افزایش نرخ ارز، واردات اقتصادیها نیز کاملا منتفی شده و بسیاری از نگاهها بار دیگر به بازار محصولات داخلی معطوف شده است.
از طرفی نیز در سه ماه گذشته هر ماه با مرحله جدیدی از قرعهکشی تخصیص خودرو مواجه بودیم. این موضوع نیز عامل دیگری است برای اینکه بازار خودرو در خواب رکود خود عمیقتر پیش برود. در واقع تفاوت قیمت میان کارخانه و بازار آنقدری زیاد است که متقاضیان خرید خودرو را متقاعد کند که حتی به قیمت صبر کردن بیشتر بهرغم شانس پایین در برنده شدن خوردو، قبل از اقدام به خرید در بازار آزاد، شانس خود را در لاتاری خودرو امتحان کنند. نزدیک شدن تاریخ قرعهکشیها به هم نیز این موضوع را تشدید کرده است.
قیمت خودرو در شیب تند
همانطور که اشاره شد قیمت خودرو در سه ماه گذشته روندی بسیار رو به رشد به خود دیده است که البته بخش زیادی از این رشد قیمت مربوط به آبانماه است. پژوپارس یکی از خودروهای شاخص بازار خودرو است. رصد قیمت این خودرو نشان از افزایش قیمت قابلتوجه بهخصوص در آبانماه دارد. هشت خودرویی که «دنیای اقتصاد» بررسی کرده است به طور میانگین در سهماهه اخیر نزدیک به ۹درصد رشد قیمتی داشتهاند. پژو پارس در ابتدای شهریورماه به قیمت ۲۹۵میلیون تومان خرید و فروش میشد، که البته این خودرو تا پایان شهریورماه روند افزایش قیمت خود را آغاز کرد و قیمت آن در دوم مهرماه سال جاری ۳۱۱میلیون تومان بود. روند افزایشی قیمت این خودرو پس از آن هم ادامه پیدا کرده و در آبانماه به اوج خود رسید.
در ابتدای ماه جاری قیمت پژو پارس سال به ۳۱۹میلیون تومان رسید. این خودرو پس از نوسانات نرخ ارز روز گذشته در بازار ۳۳۵میلیون تومان قیمتگذاری شد. بنابراین از ابتدای شهریورماه تاکنون این خودرو با افزایش قیمت ۴۰میلیونتومانی همراه بود که نشان از افزایش ۵/ ۱۳درصدی دارد. پژو ۲۰۶ تیپ دو نیز به عنوان خودروی شاخص دیگر بازار با افزایش قیمت قابلتوجهی مواجه بوده است. البته این خودرو توانست در شهریورماه ثبات قیمت خود را حفظ کند؛ به طوری که قیمت این محصول ایرانخودرو در بازار در ابتدای شهریور و همچنین دوم مهرماه روی رقم ۳۰۲میلیون تومان ثابت بود. اما در طول مهرماه این خودرو با کمی افزایش قیمت مواجه بود و به ۳۰۹میلیون تومان رسید.
در ادامه این خودرو نیز از روند افزایش افسارگسیخته قیمت در امان نبود و روز گذشته رقم ۳۲۶میلیون تومان را ثبت کرد که نشان از افزایش قیمت ۲۴میلیونتومانی و هشتدرصدی دارد. تارا اتوماتیک برخلاف دو خودروی قبلی که مورد بررسی قرار گرفت چندان دچار اختلاف قیمت عجیبی نشده است. البته این خودرو که در ابتدای شهریورماه رقم ۵۹۵میلیون تومان را ثبت کرده بود در ادامه با کاهش قیمت مواجه شد. این خودرو در ابتدای ماه جاری ۵۹۸میلیون تومان خریدوفروش میشد و روز گذشته نیز ۶۰۰ میلیون تومان قیمتگذاری شد. محصولات سایپا نیز از این افزایش قیمت مستثنی نبودند. تیبا هاچبک در ابتدای ماه پایانی تابستان ۲۰۵میلیون تومان در بازار خریدوفروش میشد. این خودرو موفق شده بود تا ابتدای آبانماه ثبات قیمت خود را در بازار حفظ کند، به طوری که در دوم مهرماه سال جاری و ابتدای آبانماه قیمت این خودرو روی ۲۰۴میلیون تومان ثابت بود.
اما افزایش نرخ ارز در هفتههای اخیر بالاخره مقاومت تیبا هاچبک را هم شکست و دیروز این خودرو در بازار قیمت ۲۱۷میلیون تومان را تجربه کرد. بنابراین این خودرو نیز نسبت به ابتدای شهریورماه با ۱۲میلیون تومان افزایش قیمت همراه بوده که نشان از ششدرصد رشد قیمتی دارد. شاهین نیز به عنوان محصول دیگر سایپا تا ابتدای ماه جاری رود نزولی قیمتی را به خود دیده بود اما بار دیگر در طول آبانماه قیمت گذشته خود را نیز پشت سر گذاشت. این خودرو در ابتدای ماه ششم سال در بازار ۳۶۴میلیون تومان خریدوفروش میشد اما عدماستقبال از این خودرو که حتی موجب شد سایپا طرح فروش قسطی آن را پیش بگیرد باعث شد قیمت آن در دوم مهرماه به ۳۶۰میلیون تومان نزول پیدا کند.
این روند نزولی تا پایان مهرماه نیز ادامه داشت به طوری که در ابتدای آبانماه قیمت این خودرو در بازار ۳۵۸میلیون تومان ثبت شد. اما قیمت شاهین نیز در ادامه روند صعودی به خود گرفت و روز گذشته به ۳۷۰میلیون تومان رسید. بنابراین شاهین نیز بهرغم روند نزولی قیمت خود تا پیش از آبانماه در مقایسه با قیمت ابتدای شهریور تاکنون با ۶میلیون تومان افزایش قیمت همراه بوده است. سمند بیشترین افزایش قیمت را در این مدت به خود دید. سمند EF۷ در ابتدای شهریورماه ۳۱۰میلیون تومان قیمتگذاری شده بود که این رقم در دوم مهرماه و ابتدای ماه جاری به ترتیب به ۳۴۵ و ۳۴۶میلیون تومان رسید.
این خودرو که در موج افزایش قیمت پیشتاز بود روز گذشته به ۳۶۸میلیون تومان رسید که نشان از افزایش قیمت ۵۸میلیونتومانی و ۷/ ۱۸درصدی دارد. دنا نیز خودروی دیگری بود که توانسته بود پیش از آبان ثبات نسبی قیمتی خود را حفظ کند. این خودرو در ابتدای شهریور و مهر ۴۰۳میلیون تومان و در ابتدای آبان ۴۰۶میلیون تومان خرید و فروش میشد با این حال روز گذشته قیمت آن با ۱۷میلیون تومان رشد به ۴۲۰میلیون تومان رسید که رشد قیمتی چهاردرصدی را نشان میدهد. راناپلاس نیز از پیشتازان افزایش قیمت بوده و از ۳۰۰میلیون تومان در ابتدای شهریور به ۳۰۲میلیون تومان در ابتدای مهر و ۳۱۸میلیون تومان در ابتدای آبان رسید. این خودرو با ثبت قیمت ۳۴۵میلیونتومانی در روز گذشته افزایش ۴۵میلیونتومانی و ۱۵درصدی را ثبت کرد.
دیدگاه تان را بنویسید