|

سرمایه گذاران رمزارز کشور بازیچه چه چیزی شدند؟

arzdigital

با وجود اینکه عمر زیادی از افزایش محبوبیت حوزه رمزارزها در ایران نمی‌گذرد...

لینک کوتاه کپی شد

با وجود اینکه عمر زیادی از افزایش محبوبیت حوزه رمزارزها در ایران نمی‌گذرد، اما باید در نظر گرفت که فعالان و سرمایه‌گذاران این صنعت با مشکلات متعددی مواجه هستند که در این بین، مسائل ناشی از عدم قانون‌گذاری شفاف و یکپارچه بیشترین تاثیر را بر جای گذاشته است.

 به گزارش شایانیوز به نقل از اقتصادآنلاین همزمان با رونق گرفتن بازار رمزارزها در سراسر جهان، کشور ما نیز مدت زیادی نیست که طرفداران زیادی در این حوزه پیدا کرده است. به خصوص پس از افت بازار بورس، بسیاری از افراد به فکر کسب سود از این بازار افتادند. اما از آنجا که ایران همچنان در لیست تحریم‌های آمریکا قرار دارد، بسیاری از صرافی‌ها با تبعیت از قوانین محدودیت‌ها، مردم کشور ما را از دسترسی به آنها منع کردند.

با وجود چنین موانعی بر سر راه سرمایه‌گذاران و فعالان این حوزه، این قشر با محدودیت‌های متعددی نیز در کشور مواجه هستند. هنوز قانون‌گذاری مشخصی برای صنعت رمزارزها در ایران تعیین نشده است. با این حال، بارها مصوبه‌هایی از سوی وزارت صمت در خصوص استخراج رمزارزها ارائه شده و خاموشی‌هایی برای این صنعت در نظر گرفته شده است.

همچنین با اینکه اخیرا گفته شد می‌توان از رمزارزها برای تجارت خارجی استفاده کرد و توسط آن تحریم‌ها را دور زد، موسوی لارگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس انتقاد تندی به سمت بازار ارزهای دیجیتال نشانه گرفت و اذعان داشت که مردم با خرید و فروش ارزهای دیجیتال در حال کمک به دشمنان کشور هستند و این موضوع باعث اختلال نظام اقتصادی کشور می‌شود. از این رو وی اعلام کرد که قصد داریم طرح مسدودسازی پلتفرم‌های خرید و فروش رمزارزها را پیگیری کرده و تا حصول نتیجه پیش ببریم.

 

موارد ذکر شده تنها چند مورد از اظهارات ضد و نقیض در کشور ما به شمار می‌رود که در این بین باعث سردرگمی بسیاری از سرمایه‌گذاران و فعالان این حوزه شده است. بازاری که در سراسر جهان فعالان بسیاری دارد و افراد زیادی از این طریق کسب درآمد می‌کنند، چرا در کشور ما باید با چنین مشکلات عدیده‌ای مواجه شود؟ در حالی که می‌توان با قانون‌گذاری مناسب و مشخص، به بهترین نحو از بازار رمزارزها استفاده کرد و باعث رونق اقتصادی شد.

 
 

در خصوص وضعیت خاکستری بازار رمزارزها در ایران و همچنین مشکلات مربوط به فعالیت ماینرها و سرمایه‌گذاران حوزه رمزارزها در ایران، مصاحبه‌ای با کامیار شرفی، عضو هیات مدیره انجمن بلاکچین ایران انجام شده که در ادامه به آن می‌پردازیم.

شرفی در خصوص وضعیت قانون‌گذاری بازار رمزارزها در ایران اظهار کرد: روالی که در حوزه قانون‌گذاری کشور ما طی شده، طبیعتا کشور ما هم چند سالی است که با این پدیده مواجه شده و تا کنون نیز یک سری قوانین و قانون‌گذاری‌ها برای این حوزه انجام شده است. فرقی که بین کشور ما و سایر کشورها در این زمینه دیده می‌شود، عدم شفافیت و عدم پایبندی به چارچوب‌ها و همچنین تفسیر به رای قوانین است. این موارد نه تنها در این حوزه، بلکه در کل اقتصاد ما هم مشاهده می‌شود.

وی در ادامه افزود: اگر بخواهیم از گذشته به قوانین حوزه رمزارزها بپردازیم، مهم‌ترین قانونی که در حال حاضر در حوزه استخراج رمزارزها در کشور وجود دارد، مصوبه هیات دولت در مرداد ماه سال 98 است. پس از آن نیز دستورالعمل‌های پیرو این موضوع از طرف وزارت صمت و وزارت نیرو بوده که این بیشتر جلب توجه می‌کند.

عضو هیات مدیره انجمن بلاکچین ایران با اشاره به اینکه طبیعتا بخش خصوصی و سرمایه‌گذار در کشور توقع دارد که پس از ارائه مصوبه و دستورالعمل، به همان قوانین و قواعد احترام گذاشته شود، خاطرنشان کرد: اگر فردی در هر صنعتی در کشور سرمایه‌گذاری می‌کند، باید به حفظ حریم آن شخص توجه شده و از آسیب‌ها و تنش‌های چگونگی اجرا جلوگیری شود. افراد بر اساس چارچوب‌های از پیش تعیین شده در صنایع سرمایه‌گذاری می‌کنند. با مشاهده پیامدهای بعد از سرمایه‌گذاری، عدم ثبات نیز به چشم می‌خورد.

شرفی در ادامه اذعان داشت: به عنوان نمونه‌ای از این موارد، می‌توان به بحث خاموشی‌های دستوری اشاره کرد که در ضوابط فعالیت قید نشده است. از این رو باید مانند صنایع دیگر با صنعت استخراج رمزارز برخورد کرد و فعالان با همان رویکرد بتوانند در کشور فعالیت کنند.

وی در مورد مشکلات مربوط به این صنعت گفت: در حوزه رمزارزها، علاوه بر اینکه شاهد چالش‌های سنتی صنایع کشور و مدیریت ناکارآمد هستیم، این حوزه مشکلاتی دارد که ناشی از عدم شناخت مدیران سنتی نسبت به حوزه‌های نوین فناوری و تکنولوژی است. این مورد نیز مازاد بر دلایل ذکر شده، کار را سخت‌تر می‌کند و چالش‌های عدیده‌ای را پیش روی فعالان باقی می‌گذارد.

عضو هیات مدیره انجمن بلاکچین ایران با اشاره به اینکه افرادی که از قانون تبعیت کرده و بر اساس آن سرمایه‌گذاری می‌کنند، شاهد مشکلات بسیار بیشتری هستند، اظهار کرد: اما در این بین، برخی افراد به صورت غیرقانونی فعالیت می‌کنند که این موضوع، قانون‌گریزی را در کشور ترویج می‌کند و آسیب‌هایی را غیر از آسیب‌های اقتصادی وارد می‌کند که در بازه‌های فرهنگی و اجتماعی نیز تاثیرگذار است.

در این بین، سید ناصر موسوی لارگانی، نماینده مجلس اخیرا اظهار کرد که مردم باید بدانند که با خرید و فروش و استفاده از ارزهای دیجیتال در حال کمک به دشمنان این مرز و بوم هستند. چرا که با این کار باعث خروج ارز زیادی از کشور می‌شوند و نظام اقتصادی کشور را دچار اختلال می‌کنند. از این رو، لارگانی اذعان داشت که قصد داریم به صورت جدی در مجلس طرح مسدودسازی پلتفرم‌های خرید و فروش رمزارز را شروع کرده و تا حصول نتیجه پیش ببریم.

با وجود چنین اظهاراتی از سوی لارگانی، اخیرا رهبر معظم انقلاب، سید علی خامنه‌ای، در پاسخ به استفتای اقتصاد آنلاین در خصوص ارزهای دیجیتال فرمودند: به طور کلی، حکم خرید و فروش و تولید ارزهای دیجیتال تابع قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی ایران است. چنین فتوایی بدین معناست که حکم تحریمی درباره آن وجود ندارد و دیگر آنکه ارجاع یک حکم شرعی به «قوانین و مقررات» آن هم از سوی ولی فقیه، تکلیفی مهم را بر دوش مجلس شورای اسلامی می‌گذارد که در این زمینه اقدام به وضع قانون کند تا هم مردم و هم نظام پولی و بانکی تکلیف خود را درباره ارزهای دیجیتال بدانند.

همچنین در این بین، از آنجا که ایران همچنان در لیست تحریم‌های آمریکا قرار دارد، علیرضا پیمان پاک، رییس کل سازمان توسعه تجارت، بحث استفاده از رمزارزها در عرصه تجارت خارجی را مطرح کرده است.

شرفی در این خصوص اظهار کرد: یکی از مشکلات اساسی که در اقتصاد و صنعت کشور شاهد آن هستیم، تصمیمات سرخود و خلق‌الساعه است که توسط اشخاص اتخاذ می‌شود. اگر سازمانی متولی حوزه‌ای است، طبیعتا آن سازمان باید تصمیمات لازم را اتخاذ کند. اگر مشاهده می‌کنیم که عدم ثبات در فعالیت‌های اقتصادی کشور موج می‌زند و ما در تسهیل راه‌اندازی و شروع کسب و کار ضعف شدید داریم، ناشی از همین موارد و موانع است که هر شخصی به خود اجازه می‌دهد در هر حوزه‌ای تریبون را در اختیار داشته و اظهار نظر کند.

وی افزود: اگر به هزینه‌ای که ما برای اظهار نظرهای نابجا در کشور پرداخت می‌کنیم بپردازیم، بسیار قابل توجه خواهد بود. افراد بسیاری تریبون در اختیار آنها قرار گرفته و رویکردی را از طرف حاکمیت در سطح جامعه اعلام می‌کند. علاوه بر صدماتی که در سطح جامعه است و صدمات اقتصادی بر جای می‌گذارد، آثار روانی نیز در پی دارد.

عضو هیات مدیره انجمن بلاکچین ایران در مورد تاثیرات اظهارنظرهای غیرکارشناسی خاطرنشان کرد: اولین نیاز ورود به هر حوزه سرمایه‌گذاری ثبات است و این اظهار نظرها، عدم ثبات را به مخاطب القا می‌کند. این موضوع باعث می‌شود که شاهد افزایش خروج سرمایه از کشور باشیم. اگر هدف توسعه صنعت و همچنین پویا کردن اقتصاد را داریم، باید عمل ما نیز در راستای شعار ما باشد. متاسفانه اظهار نظرهایی که بسیاری از آنها غیرکارشناسی است و با اشراف به حوزه انجام نمی‌شود، گاهی آسیب‌های غیر قابل جبرانی را بر پیکره اقتصاد و بازار سرمایه کشور وارد می‌کند.

شرفی در خصوص استفاده از رمزارزها در تجارت خارجی گفت که برای این موضوع، منطق این است که آن را رسانه‌ای و عمومی نکنیم. به نظر من، از درایت به دور است که ما جنبه رسانه‌ای و تبلیغاتی به این موضوع بدهیم. در حالی که باید در نظر بگیریم این حوزه چه میزان ظرفیت دارد که ما با استفاده از این ابزار بخواهیم تحریم‌ها را دور بزنیم.

وی افزود: باید در نظر بگیریم که حجم این ابزار در دنیا چه میزان است و طبیعتا نیازهای عمومی یک کشور را پاسخگو نخواهد بود. شاید در قسمت‌هایی از بخش خصوصی، برخی بتوانند از این ابزار برای رفع نیازها استفاده کنند.

عضو هیات مدیره انجمن بلاکچین ایران در مورد استفاده از رمزارزها برای دور زدن تحریم‌ها متذکر شد: اشتباه ما این است که شاید خودمان باعث می‌شویم مسیری بسته شود یا نظارت بر آن افزایش یابد. استفاده از رمزارزها در تجارت خارجی برای دور زدن تحریم‌ها مسیری نیست که بتوان با آن همه نیازهای کشور را رفع کرد. اما حتی اگر بتوان این کار را انجام داد، منطق این است که به هیچ وجه نباید به میزان قابل توجهی رسانه‌ای شود. اکنون در بسیاری از رسانه‌ها و توسط کارشناسان زیادی درباره این موضوع صحبت می‌شود و این وضعیت تا حدودی جای گله دارد. از این رو باید با احساس مسئولیت بیشتری در این زمینه‌ها اظهار نظر شود.

وی به عنوان سخن پایانی گفت: یکی از معضلاتی که ما در بخش اقتصادی و صنعت شاهد آن هستیم، تعدد سازمان‌ها و نهادهای تصمیم‌گیر است که در هر حوزه متاسفانه برای فعالیت بخش خصوصی موانع متعدد و پروسه‌ای بسیار طولانی را تا شروع فعالیت صنعتی در کشور ایجاد می‌کند. این پروسه به نوعی یک بروکراسی بوده و از سمتی یک هم‌پوشانی بین نهادهای متفاوت در کشور ما است. همه این سازمان‌ها و نهادها تلاش می‌کنند حوزه حکمرانی خود را گسترش دهند تا بتوانند امتیازات بیشتری کسب کرده و اثرگذاری بیشتری داشته باشند که این موضوع حتی روی تخصیص بودجه هم تاثیرگذار است.

شرفی در ادامه اضافه کرد: برعکس شعار اینکه بر اساس قانون‌گذاری و مصوباتی که در کشور است، دولت باید به سمت کوچک شدن پیش رود که یکی از نتایج آن در نهایت تحرک بوده، اما در حال حاضر، ما برعکس این مسیر حرکت می‌کنیم. اکنون دولت حجیم بوده و بر اختیارات قوه مجریه افزوده می‌شود که این موارد سد راه اصلی برای شکوفایی اقتصاد و صنعت کشور است

 

پیشنهادات ویژه

پیشنهادات ویژه

دانش آراستگی

دیدگاه تان را بنویسید

 

از نگاه ورزش

خانه داری

تفریح و سرگرمی

دنیای سلبریتی ها

عصر تکنولوژی

نیازمندی‌ها