دومین مناظره انتخاباتی با موضوع فرهنگ و سیاست
در دومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری چه گذشت؟
بخش زیادی از اظهارات نامزدها در دومین مناظره انتخاباتی به نقد وضعیت فعلی و عملکرد دولت اختصاص داشت.
شایانیوز- دومین مناظره نامزدهای سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری 18 خرداد با موضوع فرهنگ، اجتماع و سیاست برگزار شد. در بخش زیادی از مناظره، نامزدها به ویژه 5 کاندید اصولگرا از وضع موجود و عملکرد دولت انتقاد کردند و البته همگی وعدههای مختلفی به مردم دادند.
رضایی: مدیریت ایران دست نااهلان افتاده است
محسن رضایی در طول مناظره دوم به شدت از عملکرد دولت حسن روحانی انتقاد کرد و وعده اجرای تحولات اقتصادی بزرگی را به مردم داد. رضایی با اشاره به اینکه حتی اوضاع در زمان جنگ به بدی وضعیت فعلی نبوده است، گفت: « تورم را میتوان کم کرد، کرونا را میتوان مهار کرد، ارزش پول ملی را میتوان حفظ کرد، کشورهای ضعیفتر از ما هم این کار را کردهاند. ایران ما فقیر نیست؛ مظلوم است و مدیریت آن دست نااهلان افتاده است.»
محسن رضایی در بخش دیگری از این مناظره درباره برنامههایش در صورت پیروزی در انتخابات افزود: «طرح کفایت زندگی یا ایران بدون فقیر را طراحی کردیم؛ میخواهیم به معنای واقعی نفت را ملی کنیم. بعد از این اتفاقات حتی یک فقیر در ایران پیدا نمی شود.» رضایی همچنین تاکید کرد «دولت ما امید را به سفره شما برمیگرداند و لبخند پیروزی بر چهره شما خواهد نشست.» از طرف دیگر عددها و آمار مورد اشاره محسن رضایی به ویژه در مورد یارانههای پنهان پرداخت شده توسط دولت در سال گذشته با اعتراض عبدالناصر همتی و علیرضا زاکانی روبرو شد.
رئیسی: گشت ارشاد نه برای مردم بلکه برای مدیران خواهیم داشت
ابراهیم رئیسی سخنانش را در این مناظره با اشاره به صحبتهای پیشین مهرعلیزاده درباره این که وی فقط شش کلاس سواد آکادمیک دارد، آغاز کرد. رئیسی گفت با توجه به بداخلاقیها در مناظره قبلی به او چند دقیقه اضافه برای دفاع داده شده اما وی از این حق صرفنظر میکند. در ادامه محسن مهرعلیزاده، دیگر نامزد حاضر بر صحت گفتههایش درباره مدرک تحصیلی رئیسی تاکید کرد و افزود رئیس قوه قضاییه فقط تحصیلات حوزوی دارد. سید ابراهیم رئیسی در واکنش اعلام کرد که وی دارای یک مدرک حوزوی و یک مدرک دانشگاهی است.
بیشتر اظهارات رئیسی در این مناظره در انتقاد از عملکرد دولت فعلی و البته عبدالناصر همتی به عنوان رئیس کل سابق بانک مرکزی در دو سال اخیر بود. وی در بخشی از مناظره در واکنش به اظهارت همتی درباره محدود کردن آزادیهای مردم توسط جناح اصولگرا، گفت: «عدهای که بیشترین بهره را از آزادی میبردند، مردم را ناامید کردند و حرفهای ساختارشکنانه زدند و به همه اهانت کردند، در نهایت هم میگفتند آزادی نیست.» همچنین در بخش دیگری از سخنانش ضمن انتقاد از عملکرد دولت فعلی در مواجهه با انتقادها، تاکید کرد: «رقیبان سالهای قبل ما که آقایان (همتی)، کارمند آنها محسوب میشوند از بیش از 200 نفر شکایت کردند و بنده با اینکه میتوانستم از هیچ کس شکایت نکردم.» در ادامه همتی از اینکه توسط رئیسی، کارمند خطاب شده اظهار ناراحتی کرد و گفت رئیس قوه قضا با به کار بردن این کلمه، قصد توهین به وی را داشته است.
همچنین ابراهیم رئیسی در واکنش به اشاره عبدالناصر همتی درباره گشت ارشاد و کنایههایش به نامزدهای اصولگرا مبنی بر حمایت آنها از گشت ارشاد، گفت وی در دولتش گشت ارشاد نه برای مردم بلکه برای مدیران خواهد داشت.
همتی: چرا باید کلهر، کسمایی، شجریان را نادیده بگیریم
عبدالناصر همتی که در اولین مناظره با انتقادات بسیاری نسبت به عملکردش به عنوان رئیس کل بانک مرکزی روبرو شده بود؛ در این مناظره هم علیرضا زاکانی، دیگر نامزد حاضر به کنایه به همتی گفت که نماینده دولت فعلی در مناظره حضور دارد اما حاضر به پاسخگویی درباره عملکرد دولت نیست. همتی نیز در واکنش به این صحبت زاکانی اعلام کرد که حسن روحانی باید در برابر عملکرد دولت پاسخگو باشد. البته سید ابراهیم رئیسی در جواب همتی تاکید کرد هر کس برای هر مسئولیتی که داشته باید پاسخگو باشد و همتی هم باید برای نقشش در دولت جواب بدهد.
همتی در ادامه مناظره به غفلت از وضعیت کولبرها، سوختبرها و دیگر قشرهای بیصدای جامعه اشاره و تاکید کرد دولتش حامی همه این قشرها خواهد بود. رئیس کل سابق بانک مرکزی همچنین به محدودیتهای اجتماعی، ارسال پیامک بیحجابی برای بانوان و گشت ارشاد اشاره و افزود پنج نامزد اصولگرا و جناحشان، حامی ایجاد این محدودیتها هستند. همتی با کنایه خطاب به نامزدهای اصولگرای حاضر گفت: «نحوه نگاه دوستان به جامعه از صحبتهایشان مشخص است. ما چه حقی داریم که برای جامعه اینگونه تصمیم بگیریم و رفتار کنیم که چگونه راه بروند و چگونه زندگی کنند. بگذارید مردم زندگیشان را بکنند... دوستان میگویند ما اهل تعامل هستیم. در برنامههای خودشان رپ پخش میکنند اما رپ را ممنوع کردهاند. چرا باید کلهر، کسمایی، شجریان را نادیده بگیریم و وقتی نوبت انتخابات شد رپ را بگذاریم داخل برنامههای خودمان.»
زاکانی: دولت امیدی را برای مردم باقی نگذاشته است
علیرضا زاکانی در طول مناظره دوم به انتقاد از عملکرد دولت حسن روحانی پرداخت و بارها با لحنی تند به عبدالناصر همتی به عنوان رئیس سابق بانک مرکزی حمله کرد. زاکانی در پاسخ به سوالی درباره کاهش رشد جمعیت و ریشههای آن گفت: «دولت امیدی را برای مردم باقی نگذاشته است. دولتی که آقای روحانی ایجاد کرد، باعث شد که فقط ماهی 1 میلیون تومان هزینه پوشک بچهها شود. این دولت بلایی را سر مردم آورده که 28 درصد حقوق برای خارج تهران و 58 درصد از حقوق را در تهران فقط برای مسکن بدهند.»
زاکانی در بخشی از این مناظره به کاندیدای پوششی نامیدن خودش توسط رئیس معزول بانک مرکزی اشاره کرد و خطاب به همتی افزود: «آقای همتی اگر ما کاندیدای پوششی هستیم، شما کاندیدای روکشی هستید؛ آمدهاید روی 8 سال بلایی که سر مردم آوردید، روکش بکشید.» همچنین این نامزد در واکنش به اظهار مخالفتهای همتی با ارسال پیامکهای بیحجابی برای بانوان، گفت: «بدترین پیامکها، پیامکهای موجودی شما کافی نیست و عقب افتادن قسط وام بانکی است.»
جلیلی: کشور را نباید با نمایش اداره کرد
سعید جلیلی ضمن اعلام برنامههای خود در این مناظره به حملات تندی هم علیه دولت پرداخت. وی در بخشی از اظهاراتش نیز به طور ضمنی با برجام و عملکرد دولت در حوزه سیاست مخالفت کرد و افزود: «کار نمایشی و تعارفات است که مانع کشور میشود... کار نمایشی مانند آن است که تیری شلیک کنیم و هر جا خورد، بگوییم همین جا هدف بود. توافقی بکنیم و بعد که تحریمها شدیدتر شد، بگوییم ما کاپ اخلاق را بردیم.»
همچنین جلیلی درباره اقدامات ضروری در دولت بعدی گفت: «قصدم بازیهای ژورنالیستی نیست. از همان روز اول باید برنامهها را شروع کرد. زمان کشور به راحتی دارد از بین میرود. در این 8 سال زمان با توقف و کندی از بین رفت. کشور را در 4 سال آینده فقط نباید اداره کرد بلکه ما باید جهش داشته باشیم. ما هنوز باید معطل FATF باشیم؟ یک کشور را نباید معطل کرد.»
مهرعلیزاده: در عرض سه ماه واکسیناسیون کرونا را انجام میدهم
محسن مهرعلیزاده نیز در این مناظره از جمله منتقدان وضع فعلی کشور و عملکرد ضعیف دولت حسن روحانی بود. وی به شدت از مدیریت بحران کرونا انتقاد کرد و اقدامات وزارت بهداشت را ناکافی خواند. همچنین مهرعلیزاده وعده داد در صورت پیروزی در انتخابات فقط طی سه ماه مردم کشور را علیه کرونا واکسینه خواهد کرد.
وی درباره کابینهاش در صورت پیروزی گفت: «در هر استان یک نفر از معاونان استاندار را زن و در دولت ۳ وزیر زن انتخاب میکنم؛ اگر مجلس همراهی نکرد به عنوان معاون خود انتخاب خواهم کرد. میانگین سنی دولت من ۴۵ سال خواهد بود و این عملی است. باید بچههای نخبه و باسواد، عنان کار را به دست بگیرند. باید به جوانها میدان داده و آنها را از کشور فراری ندهیم.»
قاضیزاده: کنکور را حذف میکنم
امیرحسین قاضیزاده هاشمی در این مناظره بیشتر به توضیح درباره برنامههای خود پرداخت و کمتر وارد درگیری با دیگر نامزدها شد غیر از یکی دو مورد. وی در بخشی از مناظره در اعتراض به استفاده ابزاری برخی نامزدها از بانوان و دادن وعده استفاده حداکثری از زنان در کابینه گفت اصلا او همه کابینهاش را از بین بانوان انتخاب خواهد کرد.
قاضیزاده ضمن اعلام برنامههای خود نیز وعده حذف کنکور را داد و افزود: «عمر جوانهای ما در بهترین و شادترین سالهای عمرشان پشت موضوعات خاصی مثل کنکور، سربازی، تحصیل طولانی و گرفتن مدرکهای متعدد میگذرد. دولت سلام موضوع خانواده و جوان را دنبال میکند، نقشآفرینان اصلی این دولت، جوانان هستند. حتما کنکور را حذف میکنیم.»
دیدگاه تان را بنویسید