مسابقه تولید داروی کرونا؛ ترامپ یا اروپایی ها چه کسی اول میسازد؟
به موازات شیوع گسترده ویروس جدید کرونا در جهان، تلاشها برای ساخت واکسن برای آن نیز شدت گرفته است. دانشمندان در کشورهای بزرگ برای ساخت…
طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، تا روز دوشنبه ۲۶ اسفند (۱۶ مارس) ۱۵۳۶۴۸ نفر در ۱۴۶ کشور جهان به کرونا مبتلا شده و از این تعداد، ۵۷۴۶ نفر جانشان را در اثر این بیماری از دست داده اند. به طور کلی از زمان شیوع این ویروس تا به امروز، تعداد مبتلایان و قربانیان این بیماری رو به فزونی بوده است. چرا که به گفته سازمان بهداشت جهانی، هنوز هیچ دارو یا واکسن خاصی برای درمان یا پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا وجود ندارد.
از این رو، دانشمندان در سراسر جهان برای جلوگیری از ابتلای افراد بیشتر به این بیماری، تلاش میکنند واکسنی برای آن بسازند. هر چند که تا حالا موفق نشده اند. با این حال تلاشها ادامه دارد.
در حال حاضر، پزشکان برای درمان بیماران کرونا، از داروهای تقویتی و برخی داروهای موجود برای معالجه بیماریهایی مانند ابولا استفاده میکنند. «رمدیسیویر» (Remdesivir) یکی از این داروهاست که توسط شرکت آمریکایی «گیلیاد ساینسس» (Gilead Sciences) برای درمان بیماری ابولا ساخته شده بود. این شرکت هم اکنون برای ساخت واکسنی برای کرونا تلاش میکند.
اخیرا، بروس آیلوارد، دستیار دبیرکل سازمان بهداشت جهانی، پس از بازدید از شهر «ووهان»، مرکز شیوع ویروس کرونا، گفت: «فعلا فقط یک دارو وجود دارد که ما فکر میکنیم ممکن است کارآیی واقعی داشته باشد و آن رمدیسیویر است.»
علاوه بر این، از داروهای ضدمالاریا و ضد ایدز هم برای درمان بیماری کرونا (معروف به کووید-۱۹) استفاده شده است. با این حال، هیچکدام از این داروها به طور جهانی به عنوان داروی کرونا شناخته نشده اند.
رقابت پشت پرده برای ساخت واکسن
مسابقه ساخت واکسن برای کرونا، اوایل ماه ژانویه گذشته برجسته شد؛ زمانی که گروهی از دانشمندان شانگهای برای نخستین بار ژنوم ویروسی کرونا را منتشر کردند. از آن زمان، تلاشها برای ساخت واکسن شدت بیشتری گرفت.
اگر چه کارشناسان معتقدند که ساخت واکسن و تولید انبوه آن حداقل یک سال طول بکشد، اما شیوع گسترده کرونا در اکثر کشورها ممکن است ساخت واکسن را تسریع کند. سازمان بهداشت جهانی اخیرا، اروپا را کانون شیوع کرونا دانست. بسیاری از کشورهای قاره سبز، به حالت نیمه تعطیل درآمده اند. امری که خسارتهای سنگین اقتصادی به این کشورها وارد میکند.
در آمریکا، اوضاع بهتر نیست. رفت و آمدها محدود شده و بسیاری از فعالیتهای عمومی تعطیل شده است. این در حالی است که انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری آمریکا در جریان است. کرونا به اقتصاد آمریکا ضربه میزند و این برای دونالد ترامپ که مدام از رونق اقتصادی به عنوان اهرم انتخاباتی استفاده میکند، تهدید بزرگی است. خصوصا که حالا دمکراتها به شدت از پاسخ ترامپ به کرونا انتقاد میکنند. آنها میگویند ترامپ ابتدا، کرونا را «حقه» دانست و آن را جدی نگرفت و در اثر این سهل انگاری، کار به اعلام وضعیت اضطرار ملی کشیده است.
اما ترامپ ظاهرا سعی میکند این تهدید را به فرصت تبدیل کند. او بیش از هشت میلیارد دلار برای مقابله با کرونا اختصاص داده که بخشی از این پولها صرف ساخت واکسن خواهد شد.
همچنین دولت ترامپ، سعی میکند شرکتهای دارویی خارجی را در ازای پرداخت پولهای هنگفت به آمریکا منتقل کند تا امتیاز ساخت واکسن کرونا در انحصار آمریکا باشد.
روزنامه آلمانی «ولت آم سونتاگ» به نقل از منابع ناشناس، اعلام کرد که دونالد ترامپ برای جذب دانشمندان آلمانی که روی واکسن کرونا کار میکنند، پولهای هنگفتی به آنها پیشنهاد کرده است. به گفته این روزنامه، ترامپ دنبال این بوده که امتیاز انحصاری پژوهشهای آنها را بدست آورد. این دانشمندان در شرکت «کیور واک» کار میکنند. این شرکت روز یکشنبه با صدور بیانیه ای، ضمن تاکید بر تلاش خود برای ساخت واکسن کرونا، هرگونه فروش محتمل شرکت یا فناوری آن را رد کرد.
روزنامه آلمانی به نقل از یک منبع دولتی، مدعی شد که ترامپ تمام تلاشش را میکند تا «فقط برای آمریکا» یک واکسن تامین کند. این در حالی است که رئیس بزرگترین سرمایه گذار شرکت کیور واک گفته است این شرکت دنبال ساخت واکسنی برای کل جهان است.
وزرای بهداشت و کشور آلمان هر دو به این خبر واکنش نشان دادند. ینس سپان، وزیر بهداشت آلمان به تلویزیون عمومی آلمان گفته، فروش شرکت، محتمل نیست و وزارت بهداشت گفتگوهای خوبی با این شرکت در دو هفته گذشته داشته است. همپنین، هورست سیهوفر، وزیر کشور آلمان، اعلام کرده که موضوع شرکت کیور واک در جلسه کمیته بحران آلمان بررسی خواهد شد.
ترامپ به خاطر شیوع کرونا به شدت تحت فشار قرار گرفته و تمام دستاوردهای اقتصادی چهار سال گذشته دولت خود را در معرض خطر میبیند. اگر چه ساخت واکسن کرونا، عواید اقتصادی هنگفتی خواهد داشت، اما چنین واکسنی میتواند برای ترامپ در آستانه انتخابات، امتیاز سیاسی بزرگی باشد. در صورتی که ترامپ بتواند واکسنی برای کرونا پیدا کند، قطعا از آن در تبلیغات انتخاباتی استفاده خواهد کرد.
برخی شرکتهای داروسازی آمریکایی برخی مراحل ساخت واکسن را پشت سر گذاشته اند. شرکت «مدرنا» (Moderna) یکی از این شرکتهاست که در ۲۴ فوریه گذشته اولین واکسن کرونا برای استفاده انسانی را ساخت. این واکسن که «mRNA-۱۲۷۳» نام دارد به انستیتوی ملی آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا ارسال شد تا در فاز اول مطالعه مورد استفاده قرار گیرد. آزمایشهای کلینیکی برای نخستین بار در مرکزی در سیاتل آمریکا بر ۴۵ داوطلب انجام خواهد شد و پیش بینی میشود که ۱۳ ماه طول بکشد. هدف اصلی این آزمایشها این است که بررسی شود آیا این واکسن امن است و پاسخ سیستم ایمنی بدن را بهبود میبخشد یا نه. بعد از فاز اول، آزمایشهای کلینیکی برای تست توانایی واکسن در مقابل ویروس جدید کرونا انجام خواهد شد.
آنتونی فوچی، رئیس انستیتوی ملی آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا گفته که به رغم سرعت بی سابقهای که در مطالعات ساخت واکسن ویروس کرونا شاهد هستیم، یک تا یک سال و نیم طول میکشد تا واکسن کرونا مورد استفاده قرار گیرد.
اما به دلایل متعدد ممکن است این مدت کوتاهتر شود. اولا که ویروس کرونا جهان را به وحشت انداخته و زندگی عادی میلیونها انسان را مختل کرده است. بنابراین، ساخت واکسن برای آن به اولویت بسیاری از کشورها تبدیل شده است. ثانیا، با توجه به شیوع گسترده کرونا، تولید واکسن برای آن میتواند تجارت پرسودی را رقم بزند. ثالثا، تداوم بحران کرونا در آمریکا و جهان، ترامپ را در آستانه انتخابات ریاست جمهوری تحت فشار میگذارد. در نتیجه، ترامپ ممکن است به خاطر انتخابات هم که شده، تلاشهای بیشتری برای ساخت واکسن انجام دهد و با تولید واکسن، در قامت قهرمان مبارزه با کرونا در آمریکا ظاهر شود.
دیدگاه تان را بنویسید