آینده بازار خودرو در دولت رئیسی؛
آینده بازار خودرو در گرو سرنوشت برجام
یکی از مهمترین تحولات بازار خودرو در دولت سیزدهم به عقیده برخی کارشناسان، افزایش سهم چینیها در بازار خودروی ایران خواهد بود.
شایانیوز- وضع تحریمهای اقتصادی علیه کشورمان موجب رکورد و تنگنا برای بسیاری از کسب و کارها شد و در این میان، ضربههای مهلکی بر پیکر بخش خودروسازی در کشور وارد شد. در نتیجه فشار بر خودروسازی این بخش دچار رکود عمیقی شده به گونهای هم خودروسازها و هم مصرفکنندگان از وضعیت فعلی بازار ناراضی هستند.
آینده بازار خودرو به سرنوشت برجام گره خورده است
با افزایش فزاینده قیمت دلار در چند سال گذشته، قیمت نهادههای تولید هم رشد کرده و موجب بالا رفتن هزینه تولید خودرو در کشور شد؛ در نتیجه رشد هزینه تولید، خودروسازها با زیان انباشته روبرو شدهاند. صورتهای مالی 9 ماهه اول سال 99 خودروسازان نشان میدهد که زیان انباشته سه خودروساز بزرگ کشور تا پایان آذرماه سال 99 به رقمی حدود 43 هزار میلیارد تومان رسیده است. مقایسه صورتهای مالی سال 99 با 98 حکایت از این دارد که این زیان انباشته روند افزایشی دارد.؛طوری که در 9 ماهه اول سال 99 نسبت به 9 ماهه اول سال 98 حدود 36 درصد رشد داشته است. این اتفاق در حالی رخ میدهد که در سال 99 تولید خودرو اندکی رشد داشته است.
از طرف دیگر یکی از معضلات مهم خودروسازها در چند سال گذشته کمبود قطعات و سختی در روند واردات بوده که موجب شده آنها نتوانند بخشی از تعهدات خود به مشتریان را اجرایی کنند. اخیرا هم شاهد گزارشهای مختلفی از تاخیر در تحویل خودروهای پیشفروشی توسط خودروسازها بودیم. به نظر کارشناسان اقتصادی حل مشکلات فوق هم در زمینه کاهش زیان انباشته و هم در زمینه سهولت واردات و افزایش تولید، بستگی به نتیجه مذاکرات فعلی برجام و سرنوشت تحریمها دارد. در واقع صرفنظر از اینکه دولت ابراهیم رئیسی چه سیاستهایی در بخش خودروسازی اتخاذ کند، بازار خودرو تا حد زیادی متاثر از روند مذاکرات بین ایران و دولتهای غربی و سرنوشتش خواهد شد.
افزایش سهم چینیها در بازار خودرو در دولت سیزدهم
یکی از مهمترین تحولات بازار خودرو در دولت سیزدهم به عقیده برخی کارشناسان، افزایش سهم چینیها در بازار خودروی ایران خواهد بود. در واقع با توجه به امضای سند همکاریهای 25 ساله ایران و چین، این کشور نقش پررنگتر در اقتصاد ایران و به تبع آن در بخش خودرو خواهد داشت. در نتیجه در دولت بعدی هم مونتاژ و هم واردات خودروهای چینی در کشور بیشتر خواهد شد و به این ترتیب مصرفکنندگان باید با خودروهای کرهای، ژاپنی و اروپایی خداحافظی کنند. ورود چین به بازار خودروی ایران گرچه دسترسی به خودروهای ارزانتر را برای مصرفکنندگان تسهیل میکند اما موجب کاهش کیفیت خودروهای موجود در بازار کشور خواهد شد.
دومین تحول مهم در بازار خودروی کشور را سیاست دولت بعدی در زمینه واردات خودرو رقم خواهد زد؛ در واقع قیمت خودرو در ماههای آتی متاثر از جهتگیری دولت سیزدهم در زمینه واردات خودرو خواهد بود. در حال حاضر با توجه به پایین بودن میزان تولید خودرو در کشور در صورتی که دولت بعدی اجازه واردات خودرو را ندهد، احتمالا شاهد افزایش قیمت خودروهای داخلی در آیندهای نزدیک خواهیم بود. اما چنانچه دولت واردات خودرو را آزاد کند، میتوان به ثبات نسبی قیمت خودروهای داخلی امیدوار بود.
دیدگاه تان را بنویسید