روند قیمتی اقلام مصرفی
افزایش قیمت گوشت و حبوبات، آش و حلیم را گران کرد
بر اساس گزارشهای مرکز آمار ایران قیمت اقلام اصلی که در حلیم و آش شله استفاده میشود به طور میانگین ۶۷ درصد رشد داشته است.
ماه رمضان سال گذشته نرخ مصوب هر کیلو آش شلهقلمکار و حلیم ۲۱ هزار تومان بود که هر پرس آن با مخلفات ۲۵ هزار تومان عرضه میشد، اما همین نرخ در ماه مبارک رمضان امسال به ۴۱ و ۴۵ هزار تومان رسیده است. دلیل این افزایش نرخ جهش قیمتی مواد اولیه است، مواد اولیهای که جزو لاینفک سبد معیشتی خانوادههای ایرانی است که رشد قیمتی آنها را در خریدهای خود به شکلی ملموس احساس میکنند. بر اساس گزارشهای مرکز آمار ایران قیمت اقلام اصلی که در حلیم و آش شله استفاده میشود به طور میانگین ۶۷ درصد رشد داشته است.
روند قیمتی اقلام مصرفی
یکی از کسبه این صنف میگوید قیمت اقلامی که برای طبخ آش و حلیم استفاده میشود دو برابر شده است: «خب مسلما قیمت محصول هم بیشتر میشود.» نیکوصفت که ابتدای جمالزاده جنوبی مغازه دارد درباره واکنش مشتریها به نرخ مصوب جدید میگوید: «واکنش خاصی نشان نمیدهند. بالاخره ما از کره دیگری که نیامدهایم مردم هم گرانیها را حس میکنند.»
این واحد صنفی میگوید: «میزان فروش آش و حلیم نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد کاهش داشته که فکر میکنم به دلیل کرونا است نه قیمتها. برعکس آش و حلیم غذایی است که هم قیمت مناسبی دارد و هم نسبت به قیمتش غذایی مقوی است.» او معتقد است پس از واکسیناسیون بازار خودش را پیدا میکند.
یکی از مواد اصلی آش شله و حلیم حبوبات است. قیمت حبوبات از اردیبهشت سال گذشته تاکنون رشد بیشتر از 50 درصدی داشتهاست. به گزارش مرکز آمار ایران لوبیاچیتی در ماه رمضان سال گذشته که اردیبهشت بود کیلویی 24 هزار تومان و عدس 20 هزار تومان فروخته شد که در اردیبهشت امسال به ترتیب به کیلویی 35 و 30 هزار تومان رسیدند. با نگاهی به روند قیمتی لوبیا و عدس میتوان دریافت که به ترتیب 41 درصد و 50 درصد نسبت به سال گذشته افزایش نرخ داشتهاند. نخود هم که در اردیبهشت سال گذشته کیلویی 13 هزار تومان فروخته شد در اردیبهشت امسال به 28 هزار تومان رسید.
قیمت روغن هم در همین مدت نزدیک به 2 برابر شده است. روغن مایع 900 گرمی در اردیبهشت سال گذشته 8 هزار و 800 تومان فروخته شد و در اردیبهشت امسال به 15 هزار تومان رسید که نشان از افزایش 70درصدی نسبت به سال گذشته دارد. همینطور بر اساس گزارش مرکز آمار ایران روغن جامد امسال کیلویی 22 هزار و 600 تومان فروخته شد که نسبت به قیمت 10 هزار تومانی اردیبهشت سال گذشته 126 درصد رشد داشته است.
این در حالی است که بسیاری از آشفروشان میگویند سهمیه روغن دولتی تنها 50 درصد از نیاز آنها را تامین میکند و بقیه روغن را از بازار آزاد تهیه میکنند و روغن حیوانی تقریبا از سبد مواد اولیه حلیم حذف شده است. صیفیها هم از کالاهای پر سروصدای سال گذشته بود که به رغم نرخ پایین سر زمین نوسانات زیادی تجربه کرد. البته هماکنون این بازار ثبات دارد و برای اینکه روند تغییرات قیمتی را بررسی کنیم به روند قیمتی پیاز که صیفی پرمصرف آش و حلیم است نگاهی اجمالی میاندازیم.
پیاز در اردیبهشت سال گذشته کیلویی 4 هزار و 400 تومان فروخته شد و در تابستان به کیلویی 6 هزار تومان هم رسید. البته هماکنون پیاز در میادین میوهوترهبار کیلویی 3 هزار تومان فروخته میشود.
گوشت گوساله هم که قلم اصلی آششلهقلمکار و مخصوصا حلیم است رشد قابلتوجهی داشته است. گوشت گوساله در اردیبهشت ماه سال گذشته کیلویی 90 هزار تومان فروخته میشد و تا آخر سال 99 تغییر نکرد. اما در آستانه عید از کیلویی 90 هزار تومان به 120 هزار تومان رسید که نشان از افزایش 25 درصدی این کالا دارد. به گفته فعالان کاهش تولیدی که به سبب کاهش تقاضا ایجاد شد دلیل اصلی افزایش قیمت گوشت قرمز است.
افزایش 67 درصدی
با احتساب افزایش قیمت حدود 50 درصدی حبوبات، 126 درصدی روغن و 25 درصدی گوشت قرمز و جمع این اعداد میتوان به افزایش بیش از 65درصدی قیمت این اقلام که در آش و حلیم استفاده میشود پی برد. عددی که میانگین آن 67 است و به معنای افزایش 67 درصدی قیمت تمام شده مواد اولیه آش و حلیم نسبت به ماه رمضان گذشته است.
نرخ مصوب آش و حلیم نسبت به سال گذشته دو برابر شده در حالی که به سبب افزایش هزینهها و همینطور روند صعودی اقلامی که در این خوراکها استفاده میشود بیشتر از دوبرابر است. به نظر میرسد نرخگذاری آش و حلیم برای ماه رمضان امسال دور از میزان تورم حاکم بر بازار نیست.
منبع: دنیای اقتصاد
دیدگاه تان را بنویسید