دونالد ترامپ بدون اشاره به اینکه از برجام خارج شده گفت: همین الان دستور دادم که مکانیسم ماشه را فعال کنند. وی افزود: تا قبل از انتخابات با ایران صحبت نمی کنم و ایران یکماه بعد از انتخابات درخواست مذاکره می دهد و من آن زمان با ایران حرف می زنم.
رییس جمهور آمریکا که به اذعان جان بولتون، به دلیل خروج از برجام نمی تواند از مکانیسم ماشه استفاده کند افزود: آمریکا حق داشته که هر وقت بخواهد به شورای امنیت برود. او مدعی شد: معامله واقعی معامله ای بود که بین امارات و اسرائیل منعقد شد، نه برجام! من انتظار دارم عربستان سعودی هم به توافق با اسرائیل بپیوندد. به زودی کشورهایی به این توافق می پیوندند که شما باورتان نمی شود.
مکانیزم ماشه چیست؟
طبق بندهای ۳۷.۳۶ برجام هر یک از طرفین توافق میتوانند نسبت به ادعای خود به کمیسیون مشترک شکایت کنند؛ که این کمیسیون ظرف مدت ۱۵ روز برای حلوفصل موضوع مورد شکایت فرصت دارد. اگر کمیسیون مشترک نتوانست موضوع را حل کند به وزیران خارجه ارجاع داده میشود. وزیران نیز باید ظرف مدت ۱۵ روز موضوع مورد اختلاف را حلوفصل کنند. پسازاین مدت کمیسیون ۵ روز فرصت دارد تا مساله را حلوفصل کند.
اگر پس از این فرآیند ۳۵ روزه موضوع حل و فصل نشد و طرف شاکی همچنان راضی نشد، میتواند موضوع را بهعنوان تخطی از قوانین به شورای امنیت ارجاع دهد. شورای امنیت نیز باید ظرف مدت ۳۰ روز در مورد این موضوع رسیدگی و قطعنامهای را صادر کند. در مورد تحریمهای تسلیحاتی نیز باید چنین مراحلی طی شود. چنانچه این قطعنامه شامل مکانیسم ماشه شود، طرف شاکی میتواند قطعنامه را وتو کند (بهجز آلمان که عضو دائم شورای امنیت نیست) و تحریمها تمدید خواهند شد.
مکانیسم دوم ماشه نیز پیرامون دسترسی آژانس ظرف مدت ۲۴ روزبه سایتهای مشکوک ایران است که طبق توافق نتیجه همکاری نکردن ایران، به کارافتادن یک مکانیسم حل اختلاف و بازگشت بالقوه تحریمهای سازمان ملل خواهد بود.
این دو شرط مطرحشده در برجام را «مکانیسم ماشه» یا بازگشت خود به خودی تحریمها میگویند.
منبع: برنا، فرارو
دیدگاه تان را بنویسید