تفاوت شاخص آلودگی در سامانههای داخلی و خارجی چقدر است؟
دولت پزشکیان یک پاس گل گرفته و حالا مجبور است صد پاس گل بدهد
فرصت استفاده از فشار افکار عمومی برای چانهزنی در موضوع فیلترینگ از دست رفته است و دولت آن را جایی خرج کرد که اصلا به هزینهاش نمیارزید.
دولت چهاردهم و شخص وزیر ارتباطات یعنی ستار هاشمی، مانور زیادی بر ایده رفع فیلترینگ دادند. ستار هاشمی بعد از جلسه دیروز شورای عالی فضای مجازی و اعلام نتیجه آن با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، آن را گام اول شمرد و در پایان پیامش ذکر کرد که این مسیر ادامه دارد.
به گزارش «شایانیوز» به نقل از تجارت نیوز؛ نکتهای که پیشبینی میشد همین رفع فیلترینگ محدود بود که پلتفرمهای محبوبی مانند تلگرام، اینستاگرام و یوتیوب را شامل نمیشد. علیرغم فشار اکوسیستمیک، هنوز پلتفرمهای اساسی برای کسب و کارهای آنلاین محدود هستند.
مسالهای که توجه بسیاری را به خود جلب کرده است، نهفته در گمانهزنی خبرگزاری مهر است که در گزارش خود به اینترنت اقشار اشاره کرده است؛ ایدهای که یادآور طرح صیانت است. مصوبه 32 بندی شورای عالی فضای مجازی که هنوز به طور عمومی منتشر نشده، نگرانی کنشگران بسیاری را به همراه داشت.
از دیروز عصر تاکنون با طیفی از واکنشها در مورد اقدام دیروز شورای عالی فضای مجازی مواجه بودیم. رسانهها و کارشناسان زیادی در اینباره اظهارنظر کردند. تجارتنیوز در گفتوگویی اختصاصی با سعید سوزنگر، کنشگر و کارشناس حوزه امنیت شبکه، نظر وی را در این مورد جویا شدیم.
***
دولت پزشکیان یک پاس گل گرفته و حالا مجبور است صد پاس گل بدهد
* کنشگران بسیاری به مصوبه دیروز شورای عالی فضای مجازی واکنش نشان دادند. عدهای آن را قدمی رو به جلو خوانده و حرکت جمعی دولت و اعضای شورا را به شکل مثبتی تفسیر کردهاند، در صورتی که برخی رای یا نظر مخالفی در این باره داشتند. تحلیل شما از مصوبه 32 بندی شورای عالی فضای مجازی که البته دسترسی ما فقط به یک بند آن است و در مورد مابقی آن صرفا گمانهزنی کردهایم، چیست؟
به نظر من اگر رفع فیلترینگ فقط در مورد گوگلپلی صورت میگرفت و واتساپ و آن 31 بند دیگر در کار نبود، ما میتوانستیم به آن بگوییم حرکت رو به جلو. گوگلپلی نیاز جامعه است و باید هرچه سریعتر رفع فیلتر میشد. نگاه من به عنوان کارشناس این است که دولت پزشکیان یک پاس گل گرفته و حالا مجبور است که صد پاس گل بدهد.
بهخاطر همین اقدام حالا فرصت استفاده از فشار افکار عمومی برای چانهزنی در موضوع فیلترینگ از دست رفته است و دولت آن را جایی خرج کرد که اصلا به هزینهاش نمیارزید. یعنی فشار حداکثری میلیونی با کلی کار که به قول خودشان کارشناسانه بود، نتیجهاش شد رفع فیلترینگ گوگلپلی! همه ما میدانیم که از اول اعمال فیلترینگ بر آن مشکل داشت و واتساپی که نه فقط در ایران بلکه در جهان به آن صورت پیامرسان محبوبی نیست را رفع فیلتر کردند.
تنها نقطه مثبت ماجرا آن است که شورای عالی فضای مجازی برای اولین بار دستور رفع فیلترینگ داده
* رسانهها و کارشناسان بسیاری از این تلاش دولت دفاع کردهاند و آن را حرکت مثبتی تفسیر کردهاند. این اولین بار است که شورای عالی فضای مجازی تصمیم بر رفع فیلترینگ میگیرد. اقدام در جهت رفع فیلترینگ با سیاست کلان فیلترینگ چه نسبتی دارد؟ شما مصوبه دیروز شورای عالی فضای مجازی را در رابطه با این سیاست کلان چگونه تشریح میکنید؟
تنها نقاط مثبتی که من در این ماجرا میبینم، اول آنجایی است که شورای عالی فضای مجازی برای اولین بار دستور رفع فیلترینگ داده است. یعنی فشارهای جامعه روی این نهاد بوده و دولت همسو با آن نیست.
وزیر ارتباطات دولت سیزدهم خودش جلو جلو میرفت و فیلتر میکرد
در دوره قبل، آقای زارعپور خودش جلو جلو میرفت و فیلتر میکرد و میدانست که همراهی آنها را دارد. الان اینطوری نیست. امروزه اینها کمی دست به عصا راه میروند و میخواهند مردم را هم داشته باشند. در صورتی که من فکر میکنم با این تصمیم آنها را ناامید کردند.
اما نکته دومی که در این اتفاق به نظر من نقطه مثبتی است، این است که با این رفع فیلترها، اکوسیستم کنترل حداکثری و نظارت جمعی بر یک جامعه به نوعی شکست میخورد. در واقع آن کعبه آمال، شهر ایدهآل و آرمانگرایانه برای اینکه از اول تا آخر بتواند روی اکوسیستم کنترل داشته باشد، شکست خورد. ایدهآل این نگاه این موبایل بومی، اپلیکیشن بومی، دولت الکترونیک، پیامرسان بومی، ایمیل بومی و موتور جستجوی بومی بود و همه اینها به طور کلی یک نسخه چینی مثل ویچت (Wechat) را در نظر داشت که بتواند کنترل حداکثری داشته باشد اما شکست خورد.
البته در این مصوبه بخشهای خطرناکی هم وجود دارد که ما میخواهیم خدمات دستگاهها را فقط از -سکوهای داخلی مثل – بله و ایتا و روبیکا و غیره ارائه بدهیم. در حالی که مستندات را خواندهایم و میدانیم که این پلتفرمها آسیبپذیرند و اصلا در حال کنترل شدید هستند.
انتظار این بود قدم بلندتری برداشته شود
من در کل فکر میکنم که این اتفاق برای دولت پزشکیان و ستار هاشمی یک دستاورد به حساب میآید اما بازنده اصلی در این میان مردم هستند. به بیان دیگر مردم ناامید شدند و انتظار ما این بود که با این همه فشار اکوسیستم و فشار عمومی قدم بلندتری برداشته شود.
بندهایی در این مصوبه وجود دارد که احتمالا ما را به عقب برگرداند. چرا که انحصارهای بزرگتر و رانتهای بزرگتری ایجاد میکند.
دیدگاه تان را بنویسید