خبری مهم درخصوص همسان سازی حقوق بازنشستگان امروز یکشنبه 13 آبان
دولت با اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان، گامهای جدیدی را برای بهبود معیشت این قشر از جامعه برداشته است، اما...
در آبان ماه ۱۴۰۳، با هدف بهبود وضعیت معیشتی بازنشستگان، سازمان تامین اجتماعی و صندوقهای بازنشستگی کشوری در راستای اجرای طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان، اقدام به افزایش حقوق این افراد کردند.
به گزارش «شایانیوز» به نقل از اقتصاد معاصر؛ این طرح به دنبال سیاستهای دولت برای تحقق عدالت اجتماعی و کمک به معیشت بازنشستگان شکل گرفته است.
سوابق و اهمیت متناسبسازی حقوق بازنشستگان
طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان، به ویژه بازنشستگان تامین اجتماعی، از چند سال پیش مورد توجه قرار گرفته و یکی از مطالبات اصلی این قشر بوده است. اجرای اولیه این طرح از سال ۱۳۹۹ آغاز شد و با تصویب مراحل نخست آن، جدول متناسبسازی حقوق بازنشستگان کشوری نیز منتشر شد.
جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۳
طبق این مصوبه، در سال ۱۴۰۳، ۴۰ درصد مابهالتفاوت به حقوق بازنشستگان افزوده خواهد شد و در سالهای بعد نیز این افزایش ادامه خواهد داشت. به منظور کاهش اثرات تورم و افزایش هزینههای زندگی، چنانچه این افزایش کمتر از ۱۰ درصد یا یک میلیون تومان باشد، مابهالتفاوت به صورت ثابت به حساب بازنشستگان واریز میشود.
این اقدام با توجه به قوانین بودجه و برنامه هفتم توسعه به تصویب رسیده است و پرداختها بر اساس میانگین حقوق و فوقالعادههای شاغلان مشابه برای افرادی که حداقل ۳۰ سال سابقه بیمهپردازی دارند، محاسبه خواهد شد.
چالشهای تأمین منابع مالی برای طرح متناسبسازی حقوق
یکی از چالشهای اصلی در اجرای این طرح، تامین منابع مالی آن است، به خصوص برای صندوق تامین اجتماعی که با بدهیهای معوقه دولت روبرو است. دولت به منظور تامین بخشی از منابع مالی، به واگذاری داراییهای خود به تامین اجتماعی متعهد شده است. علاوه بر این، مجلس بخشی از منابع مورد نیاز را از طریق افزایش مالیات ارزش افزوده و همچنین پرداخت بدهیهای دولت به تامین اجتماعی پیشبینی کرده است.
در مهرماه، مبلغ ۸.۷ هزار میلیارد تومان به عنوان علیالحساب برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان به تامین اجتماعی واریز شد. همچنین برنامهریزی شده که ۳۰ هزار میلیارد تومان اوراق منتشر شود و به تامین اجتماعی واگذار گردد تا بخشی از منابع مالی برای اجرای این طرح در سالهای آینده فراهم گردد.
همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی ۱۴۰۳
در حالی که بازنشستگان کشوری از واریزیهای علیالحساب بهرهمند شدهاند، بازنشستگان تامین اجتماعی همچنان در بلاتکلیفی قرار دارند. به دلیل عدم پرداخت بدهیهای دولت به تامین اجتماعی، این صندوق نتوانسته منابع کافی برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان خود فراهم کند. در نتیجه، تنها مبلغ سه میلیون تومان به عنوان علیالحساب در سه ماه اول سال جاری به حساب بازنشستگان تامین اجتماعی واریز شده است.
وزیر کار نیز اعلام کرده است که از آبانماه متناسبسازی حقوق بازنشستگان اجرایی میشود اما همچنان مشخص نیست آیا بازنشستگان حداقلبگیر تامین اجتماعی هم شامل این طرح خواهند شد، زیرا لایحه فعلی صرفا به بازنشستگان غیرحداقلی تامین اجتماعی اشاره دارد.
برنامه هفتم توسعه و اهداف دولت برای افزایش حقوق بازنشستگان
طبق برنامه هفتم توسعه، دولت مکلف است که حقوق بازنشستگان را به ۹۰ درصد حقوق شاغلان مشابه برساند. در سال اول این طرح (۱۴۰۳)، ۴۰ درصد و در سالهای دوم و سوم نیز هر کدام ۳۰ درصد به حقوق بازنشستگان اضافه خواهد شد.
علی بابایی کارنامی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس، با اشاره به لایحه بودجه ۱۴۰۴ گفت که مسئله همسانسازی حقوق بازنشستگان به طور جدی در این لایحه مدنظر قرار گرفته و پرداختها تا پایان ماه جاری انجام خواهد شد. او افزود که افزایش حقوق بازنشستگان به طور میانگین بین ۱.۷ تا ۱.۸ میلیون تومان خواهد بود و در برخی موارد ممکن است این افزایش به ۶ میلیون تومان نیز برسد.
اقدامات و اصلاحات در راستای عدالت پرداختی میان شاغلان و بازنشستگان
با وجود این برنامهها و سیاستها، تامین منابع مالی برای اجرای این طرح بهویژه در صندوق تامین اجتماعی همچنان به عنوان یک مسئله مهم باقی مانده است. دولت با اجرای طرح متناسبسازی حقوق بازنشستگان تلاش میکند عدالت اجتماعی را در جامعه برقرار کند و وضعیت معیشتی بازنشستگان را بهبود بخشد. اگرچه این طرح گامی مثبت در راستای بهبود معیشت بازنشستگان محسوب میشود، اما چالشهای تامین منابع مالی و بدهیهای معوقه دولت به صندوق تامین اجتماعی همچنان دغدغههای اصلی در اجرای این برنامه هستند.
دیدگاه تان را بنویسید