واریز مرحله دوم عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی واقعیت دارد؟
طبق روال هرساله بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی، عیدی خود را در اواسط اسفندماه دریافت میکنند.
حداقل عیدی کارگران برای سال ۱۴۰۲ ، ۱۰ میلیون و ۶۱۴ هزار تومان خواهد بود.
به گزارش «شایانیوز» و به نقل از نبض بازار، معاون فنی و امور بیمهای صندوق بازنشستگی کشوری اعلام کرد در صورت تصویب برنامه هفتم برای اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان با شاغلان، در سال اول به ۴۸ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز است.
محاسبه و تعیین عیدی بازنشستگان کشوری در سال ۱۴۰۳ توسط دولت انجام میپذیرد و دولت موظف است مبلغی را که هرساله جهت پرداخت عیدی به کارکنان خود اختصاص میدهد را بصورت مساوی و برابر به کلیه کارکنان و بازنشستگان پرداخت نماید.
گفتنی است: در دو ماه پایانی هر سال، هیات دولت با برگزاری جلسه ای، پاداش آخر سال بازنشستگان کشوری را تعیین کرده و بصورت یک مصوبه به دستگاههای اجرایی ابلاغ مینماید.
در خصوص عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی هنوز تصمیمگیری صورت نگرفته اما معمولا بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی در اواسط اسفندماه و براساس حروف الفبا عیدی خود را دریافت میکنند.
مبلغ این عیدی برای هر گروه از این افراد به طور جداگانه و طبق فرمول خاصی تعیین می شود. حقوق کارمندان دولت و بازنشستگان کشوری و لشکری توسط هئیت وزیران و حقوق کارکنان مشغول قانون کار توسط وزارت کار تعیین می شود.
میزان عیدی برای افرادی که کمتر از یکسال سابقه کار دارند هم بر اساس ماه های حضور آن ها در محل کار محاسبه خواهد شد.
رقم عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی ۱۴۰۳
هر ساله پیش از اعلام رقم عیدی، تصور بازنشستگان از عیدی چیزی است که بتوانند با آن سفره عید خود را رنگین کنند اما واقعیت این است مبلغی که به عنوان عیدی برای آنها در نظر گرفته میشود حتی بخشی از هزینههای عید خانوادههای بازنشسته را هم پوشش نمیدهد و همین باعث اعتراض بازنشستگان میشود.
براساس سنوات گذشته میزان عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی در سال جاری به اندازه مبلغ عیدی کارمندان و بازنشستگان کشوری و لشکری خواهد بود.
اعتبارِ تامین «عیدی» امسال معادل ۱۲ هزار میلیارد تومان بوده است که با تامین این اعتبار، امروز عیدی چهار میلیون و ۳۰۰ هزار مستمریبگیر و بازنشسته در حسابها خواهد بود.
طبق بخشنامه عیدی سال ۱۴۰۲ مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی، مبلغ عیدی امسال برای هر پرونده فعال مستمری اعم از بازنشستگی، از کارافتادگی کلی و بازماندگان (مجموع سهام)، معادل ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان (۲۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال) است، اما در راستای حمایت از خانواده، علاوه بر مبلغ عیدی موضوع مصوبه مذکور، برای هر پرونده فعال مستمری که بر اساس قوانین و مقررات مربوط مشمول دریافت کمک هزینه عائله مندی یا کمک اولاد هستند، مبلغ ثابت ۷۰۰ هزار تومان بابت عائلهمندی و مبلغ ثابت ۳۰۰ هزار تومان به ازای هر فرزند تحت تکفل با لحاظ مفاد بخشنامه الحاق یک جزء به بند (۷-۴) بخشنامه تلخیص و تجمیع بخشنامهها، دستورالعملها و دستورهای اداری مربوط به مزایای متعلقه به مستمریبگیران پرداخت میشود و خبری از مرحله دوم نخواهد بود .
متناسب سازی حقوق بازنشستگان و مبلغ جدید عیدی بازنشستگان
متناسبسازی حقوق بازنشستگان به معنای تنظیم مجدد حقوق و مزایای بازنشستگان است تا با تغییرات اقتصادی و اجتماعی سازگار شود. این اقدام معمولاً به منظور حفظ قدرت خرید بازنشستگان، تعادل مالی و عدالت اجتماعی صورت میگیرد.
متناسبسازی حقوق بازنشستگان ممکن است به صورت دورهای یا دائمی انجام شود. در برخی کشورها، قوانین و مقررات مربوط به بازنشستگی تعیین کنندهای برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان دارند و برخی از کشورها این وظیفه را به صورت دولتی یا خصوصی به صورت توافق نامهها و قراردادهای کاری انجام میدهند.
متناسبسازی حقوق بازنشستگان به عنوان یک اصل عدالت اجتماعی و حقوق انسانی مورد توجه قرار گرفته و تأثیر بسزایی بر سطح زندگی بازنشستگان دارد. این اقدام به منظور پاسخگویی به نیازهای مالی، بهداشتی و اجتماعی بازنشستگان و ارتقاء کیفیت زندگی آنها انجام میشود.
نقش دولت در متناسبسازی حقوق بازنشستگان بسیار حیاتی است. دولت مسئول تعیین و تنظیم سیاستها، قوانین و مقررات مربوط به بازنشستگی و متناسبسازی حقوق بازنشستگان است. این شامل تعیین حداقل حقوق بازنشستگان، فراهم کردن بودجه لازم برای متناسبسازی، تعیین روشهای محاسبه و تعداد سالهای مورد نیاز برای اخذ بازنشستگی و موارد مشابه میشود.
دولت همچنین مسئول نظارت بر اجرای قوانین مربوط به بازنشستگی و اطمینان از اینکه شرکتها و سازمانها وظایف خود را در این زمینه به درستی انجام میدهند. همچنین، دولت ممکن است برنامهها و طرحهای اجتماعی را برای حمایت از بازنشستگان و افزایش کیفیت زندگی آنها اجرا کند.
دولت همچنین مسئول بودجهبندی و تأمین منابع مالی برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان است. این شامل تأمین منابع مالی از طریق مالیاتها، صندوقهای بازنشستگی، بودجه دولت و منابع دیگر است.
به طور کلی، دولت نقش بسیار مهمی در تضمین حقوق بازنشستگان و اجرای سیاستهای متناسبسازی حقوق آنها دارد تا اطمینان حاصل شود که بازنشستگان به دستاوردهای خود در زندگی کاری خود احترام گذاشته شده و حقوق آنها تضمین شده است.
فرهنگیان زودتر از بازنشستگان عیدی دریافت میکنند. سال گذشته واریز عیدی فرهنگیان از ۲ اسفندماه آغاز شده بود.
عیدی کارمندان علاوهبر بعد مالی و کمک به بهبود شرایط معیشتی خانوادهها، دارای اهمیت روانی بسزایی است؛ زیرا پرداخت عیدی میتواند باعث افزایش رضایت شغلی، انگیزه کاری و حس تعلق کارکنان نسبت به سازمان شود. از سوی دیگر، تاخیر در پرداخت آن یا کاهش سهم عیدی تاثیر منفی بر روحیه کارکنان خواهد گذاشت.
وزارت آموزش و پرورش زمان فرآیند پرداخت و واریز پاداش آخر سال «عیدی» معلمان، فرهنگیان و بازنشستگان از جمله معلمان حق التدریس را اعلام کرد.
مبلغ عیدی بازنشستگان کشوری همانند سالهای گذشته توسط دولت و به موجب مصوبه هیات وزیران تعیین میشود. بنابراین، میزان پاداش آخر سال بازنشستگان کشوری در سال ۱۴۰۳، به اندازه مبلغ عیدی کارکنان دولت در سال ۱۴۰۳ مورد تصویب قرار میگیرد. اما مبلغ عیدی بازنشستگان کارگری هرساله به یکی از جنجالیترین موضوعات خبری پایان سال تبدیل میشود.
معاون فنی و امور بیمهای صندوق بازنشستگی کشوری اعلام کرد در صورت تصویب برنامه هفتم برای اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان با شاغلان، در سال اول به ۴۸ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز است.
به تازگی یدالله فرجی، فعال صنفی بازنشستگان و از اعضای سابق شورای اسلامی کار، خواستار پرداخت «عیدی کارگری» به بازنشستگان تامین اجتماعی شد.
او با انتقاد از مبلغ عیدی بازنشستگان کارگری عنوان کرد: سالهاست یکی از اصلیترین مطالبات بازنشستگان تامین اجتماعی، پرداخت عیدی کارگری است؛ این مطالبه را در دولتهای مختلف مطرح کردهایم، اما متاسفانه هیچ زمان گوش شنوایی نبوده است.
به گفته فرجی، مدیرعامل تامین اجتماعی که حرف آخر را در مورد رقم عیدی بازنشستگان این سازمان میزند، باید بداند با عیدی کارمندی، کارگران بازنشسته شب عید شرمنده خانوادههایشان میشوند. وقتی قانون میگوید کف عیدی کارگری ۶۰ روز مزد مصوب و سقف آن ۹۰ روز مزد است، باید این محدوده قانونی در مورد عیدی پرداختی به کارگران بازنشسته نیز رعایت شود.
او ادامه داد: انتظار داریم حداقل به اندازه دو پایه دستمزد به تمام بازنشستگان تامین اجتماعی عیدی بدهند؛ اضافه کرد: بیش از ۶۰ درصد بازنشستگان تامین اجتماعی حداقل بگیر و زیر خط فقر هستند؛ چرا عیدی پایان سالِ بازنشستهای که ۹ میلیون حقوق میگیرد باید برابر با عیدی پرداختی به یک قاضی یا یک استاد دانشگاه باشد؟
اعضا کمیسیون اجتماعی مجلس به افزایش ۲۵ درصدی حقوق و شاغلان و بازنشستگان در لایحه بودجه ۱۴۰۳ رای مثبت دادند.
این فعال صنفی بازنشستگان تامین اجتماعی در پایان گفت: اگر قرار بر برابری در پرداختهاست، در طول سال مزایای آن چنانی خواص را هم به ما کارگران بازنشسته بپردازند.
براساس آنچه قانون میگوید کارگران امسال در ماههای پایانی سال، حداقل ۱۰ میلیون و ۶۱۴ هزار تومان عیدی دریافت میکنند؛ به همین ترتیب، حداکثر مبلغ عیدی نیز ۱۵ میلیون و ۹۲۲ هزار تومان خواهد بود؛ لذا هر پرداختی به عنوان عیدی کمتر از ۱۰ میلیون و ۶۱۴ هزار تومان به کارگرانی که یکسال یا بیشتر در یک کارگاه ثابت سابقه اشتغال دارند، اتفاقی خلاف قانون است و کارگران حق شکایت دارند.
میتوانند از کارفرما به ادارات کار شکایت کنند؛ این حق روی کاغذ برای کارگران مشمول قانون کار به رسمیت شناخته شده، اما در عمل به دلیل قراردادهای موقت یکماهه، سه ماهه و یکساله یا حتی قراردادهای شفاهی در کارگاههای کوچک، کارگران اجازهی برخورداری از این حق قانونی را ندارند.
گفتنی است قانون عیدی کارگران سالها است که بدون تغییر خاصی اجرا میشود. قانونگذار با تصویب قانون نحوه پرداخت عیدی به کارکنان دولت مصوب ۱۳۷۴ اعتبار قانون تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار مصوب ۱۳۷۰ را لغو نکرده است؛ بنابراین حکم تعیین عیدی معادل ۶۰ روز آخرین مزد روزانه مشمولین قانون کار کماکان به قوت خود باقی است.
دیدگاه تان را بنویسید