گزارش
چرا بورس بر خلاف بقیه بازارها ریزش سنگین داشت؟
بورس در نیمه اول سال ۹۹ روندصعودی خوبی را سپری کرد و روزهای خوشی در بازار در حال ثبت شدن بود.
بازار سهام در نیمه اول سال ۹۹ روندصعودی خوبی را سپری کرد و روزهای خوشی در بازار در حال ثبت شدن بود اما روند صعودی در نیمه مرداد ۹۹ تمام و جای خود را به سقوط شاخص داد. شاخص بورس از نیمه مرداد تا پایان سال یک روند نزولی را تجربه کرد و نزدیک به بیش از ۸۰۰ هزار واحد افت شاخص را ثبت کرد.
کارشناسان بازار سهام روند نزولی که در مرداد به سمت بازار آمد را قابل پیشبینی میدانند و متعقد هستند بازاری که در یک دوره تقریبا شش ماه روند صعودی مستمر را تجربه کند، این روند نزولی در انتظارش خواهد بود.
مهدی رضایتی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با تجارتنیوز به آغاز روند نزولی شاخص بازار ار مرداد ۹۹ اشاره کرد و گفت: بازار فاصله زیادی از تعادل تاریخی خودش داشت. به شرطی آن قیمتها میتوانست ادامهدار باشد که مردم به بازار اعتماد داشته باشند. پولهای خرد و کلانی که در بازار وجود داشت با یک دید بلند مدت در بازار باقی میماندند اما به این شکل نبود.
رضایتی با اشاره به آغاز روند نزولی بازار از اواسط مرداد ماه توضیح داد: ورود پول به بازار به حداقل خودش رسید و بعداز یک مدت پنج ماهه مثبت، سهامداران شروع به خروج نقدینگی از بازار کردند. دولت دیر اقدام به فروش داراییهای خودش(عرضههای سنگین و صندوق ETF دولتی) کرد و خروج پول و به دنبال آن روند نزولی شاخص ادامهدار شد.
این کارشناس بازار سرمایه درباره شروع سیر نزولی بازار از مرداد ماه گفت: شاخص رفته رفته مسیر خودش را پیدا کرد و روند نزولی ادامهدار شد. در ابتدای آغاز روند نزولی بازار کلمه حباب به قدری تکرار شد که بسیاری از سهامداران به این باور رسیده بودند که تمام قیمتهای بازار حباب و غیر واقعی است. بنابراین رفته رفته حجم فروشها افزایش پیدا میکرد. ورود پول تقریبا به حداقل خودش رسید و در مقابل حجم خروج پول روز به روز افزایش پیدا میکرد.
مهدی رضایتی معتقد است به دلیل زمانبندی نامناسب توسط دولت و حقوقیها برای اجرای برخی از حمایتها و سیاستگاریها باعث شد یک موج رفتار هیجانی در بازار آغاز شود حجم تقاضا به شدت کاهش و درمقابل حجم عرضه وخروج نقدینگی افزایش یابد و دیگر کنترل رفتارهای هیجانی تقریبا غیرممکن شد. آشنا نبودن تعداد زیادی از سهامداران از ارزندگی برخی نمادها و ارزش معاملات و روند بازار کنترل رفتارهای هیجانی و ورود و خروج پول را سختتر میکرد.
منبع: تجارت نیوز
دیدگاه تان را بنویسید