|

حرکت طوفانی سایپا و ایران خودرو با افزایش قیمت کارخانه ای برخی خودرو ها

قیمت جدید خودرو درب کارخانه در برخی از مدل‌ها اعلام شد. اما آیا این افزایش قیمت‌ها قانونی و بر اساس مصوبه شورای رقابت است؟

لینک کوتاه کپی شد

قیمت جدید خودرو درب کارخانه اعلام شد. بررسی قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا امروز، یکشنبه، 26 شهریور 1402، نشان می‌دهد، بعضی از محصولات دچار تغییر قیمت شده‌اند.

به گزارش «شایانیوز» و به نقل از تجارت نیوز، براساس بخشنامه‌های فروش و دعوت‌نامه‌های جدید ایران خودرو و سایپا قیمت سه مدل از پارس با موتور XUP در ایران خودرو و ساینا S در سایپا مشمول افزایش قیمت شدند. افزایش قیمتی که کماکان به تأیید شورای رقابت نرسیده و گویا خودسرانه بوده است. قیمت جدید این چهار محصول مطابق جدول زیر توسط کارخانه اعلام شد.

نام خودرو نرخ قبلی کارخانه نرخ جدید کارخانه میزان افزایش قیمت (میلیون تومان)
ساینا S 248,694,000 254,760,000 6.066
پژو پارس با موتور XUP ۲۶۰,۲۱۵,۰۰۰ ۲۹۴,۱۳۳,۰۰۰ 33.918
پژو پارس ELX با موتور XUP ۳۲۷,۶۰۰,۰۰۰ ۳۳۳,۸۹۸,۰۰۰ 6.298
پژو پارس ELX با موتور XUP ۲۹۱,۱۷۰,۰۰۰ ۳۰۹,۵۴۶,۰۰۰ 18.376

در هفته گذشته شورای رقابت تنها قیمت پنج محصول سایپا را اعلام کرد که پیش از این نرخ‌گذاری نشده بودند و نام آن‌ها بدون قیمت در طرح فروش سامانه یکپارچه خودرو مشاهده می‌شد. قیمت این پنج محصول نیز به شرح زیر است:

این در حالی است که اعلام قیمت جدید خودرو درب کارخانه نیاز به مصوبه و تائید شورای رقابت دارد. حال به نظر می‌رسد که بار دیگر خودروسازان دولتی این شورا را دور زده‌اند. البته تولیدکنندگان این موضوع را تکذیب می‌کنند و معتقدند که بر اساس مصوبه‌های قبلی عمل کرده‌اند. اما در ادامه بررسی شده است که چرا این قیمت‌ها مطابق با مصوبه شورای رقابت نیستند.

اعلام قیمت جدید خودرو درب کارخانه بر خلاف مصوبات 

از 11 بهمن ماه 1401 شورای رقابت وارد موضوع افزایش قیمت کارخانه خودروسازان داخلی شد. طبق قانون، هر شرکت خودروساز داخلی برای فروش محصولات تولیدی خود، باید طبق آخرین مصوبات این شورا عمل کنند و درصورت گران‌فروشی، سازمان تعزیرات و حمایت از حقوق مصرف‌کننده می‌تواند این موضوع را بررسی و درصورت اثبات، خودروساز را جریمه کند.

بر اساس آخرین طرح‌های فروش و قیمت فروش درب کارخانه دو شرکت ایران خودرو و سایپا، می‌توان دید که برخی از محصولات این دو خودروساز، نسبت به نرخ فروش مرداد ماه دچار افزایش قیمت شده است. اما آیا مصوبه جدیدی توسط شورای رقابت باعث این افزایش نرخ‌ها شده؟

سپهر دادجوی توکلی، مدیر روابط عمومی شورای رقابت، در گفتگو با تجارت‌نیوز گفت: هیچ برنامه و درخواستی برای اعلام قیمت جدید خودرو درب کارخانه وجود ندارد. زیرا این موضوع باید پس از طی کردن پروتکل‌هایی در کارگروه بررسی شود تا این افزایش قیمت رخ دهد، اما در حال حاضر چنین برنامه‌ای در دستور کار قرار ندارد و فقط قیمت پنج خودروی جدید سایپا که بدون نرخ مانده بودند، اعلام شد.

وی ادامه داد: ملاک قیمت خودرو درب کارخانه اعدادی هستند که در وب‌سایت شورای رقابت وجود دارند. از آنجایی که ایران خودرو و سایپا به نحوی دولتی هستند، ممکن است در برخی مقاطع زمانی، حسب رویکرد دولت و مدیران عامل خود، قیمت‌هایی پایین‌تر از نرخ مصوب شورا اعلام کنند. در این شرایط، ما نمی‌توانیم بگوییم که چرا خودرو را ارزان‌تر می‌فروشید؟ با این وجود اگر مردم احساس کردند که گران‌فروشی انجام می‌شود، می‌توانند این موضوع را به تعزیرات و سازمان حمایت اعلام کرده و شکایت خود را پیگیری کنند.

نرخ فروش 2 خودروساز بالاتر از نرخ اعلامی شورای رقابت!

برای بررسی دقیق‌تر، نحوه قیمت‌گذاری و افزایش قیمت درب کارخانه‌ی دو خودروساز بزرگ کشور، نرخ جدید اعلامی آن‌ها برای برخی از محصولات، بررسی می‌شود. شرکت سایپا در هفته گذشته برای محصول ساینا S، نرخ 254 میلیون و 760 هزار تومان را اعلام کرد که این قیمت، حدود شش میلیون تومان بالاتر از نرخ فروش قبلی شرکت بود.

طبق مصوبه 557 شورای رقابت، قیمت مصوب فروش برای خودروی ساینا S حدود 216 میلیون و 107 هزار تومان درنظر گرفته شده است.

روی نرخ فوق، حدود 13 الی 16 درصد جهت مالیات، عوارض، هزینه پلاک‌گذاری و … دریافت می‌شود که ربطی به شرکت ندارد. در نتیجه، نرخ نهایی فروش ساینا S باید در محدوده 250 میلیون تومان باشد؛ اما شرکت سایپا حدود چهار میلیون تومان بالاتر از این نرخ، ساینا S را فاکتور می‌کند.

اما این افزایش قیمت محصولات در شرکت ایران خودرو نیز عملی شده است.

نام خودرو قیمت مصوب شورا با احتساب الحاقیه نرخ نهایی با احتساب حداکثر 16 درصد مالیات نرخ فروش جدید شرکت میزان اضافه دریافتی شرکت (میلیون تومان)
پارس سال XUP 247,637,172 287,259,119 294,133,000 6.873
پارس سفارشی با موتور XUP 261,766,394 303,694,017 309,546,000 5.851

قیمت‌های محاسبه‌شده در ستون اول از مجموع قیمت مصوبه 557 و الحاقیه 547 قابل دست‌یابی بوده و 16 درصد مالیات محاسبه شده، حداکثر مالیاتی است که خودروساز می‌تواند روی قیمت شورای رقابت اعمال و محصول را تحویل مشتری دهد. البته بازهم تأکید می‌شود که مالیات فوق، هیچ ربطی به خودروساز نداشته و مستقیماً به جیب دولت می‌رود.

موج عظیم نارضایتی از قیمت 5 محصول جدید سایپا

پس از اعلام قیمت پنج محصول جدید شرکت سایپا (شاهین اتوماتیک، ساینا GX، ساینا DA-S، اطلس G و کوییک GXR) از سوی شورای رقابت، موج عظیمی از نارضایتی‌ها توسط خریداران این خودروها شکل گرفت. همه این پنج محصول در مرحله دوم سامانه یکپارچه فروش خودرو، درحالی فروخته شدند که هیچ قیمت مشخصی نداشتند و حال، قیمت‌های اعلامی که بسیار بالاتر از قیمت سری پیشین این محصولات است، صدای مشتریان را بلند کرد.

ساینا GX و ساینا DA-S که ورژن آپشنال ساینا S به شمار می‌روند، به ترتیب حدود 20 و 30 میلیون تومان افزایش قیمت نسبت به قیمت‌گذاری شورای رقابت برای ساینا S تجربه کرده‌اند. اما قیمت اطلس که محصول جدید سایپا به شمار می‌رود، بسیار محاسبه شده است. این خودرو که نسخه فیس‌لیفت از کوییک به شمار می‌رود، باید اندکی بالاتر از این خودرو قیمت‌گذاری می‌شد؛ اما گران‌ترین نسخه دنده دستی این خودرو که کوییک S محسوب می‌شود با حدود 276 میلیون تومان توسط کارخانه به فروش می‌رود که 68 میلیون تومان پایین‌تر از اطلس فروخته می‌شود.

البته اشاره به این نکته نیز خالی از لطف نیست که نرخ مصوب شورای رقابت برای اطلس، قیمت خام این خودرو بوده و مبالغی جهت مالیات و… باید به آن افزوده شود که در نهایت، بازهم قیمت این محصول به اصطلاح اقتصادی سایپا را افزایش خواهد داد.

پیشنهادات ویژه

پیشنهادات ویژه

دانش آراستگی

دیدگاه تان را بنویسید

 

از نگاه ورزش

خانه داری

تفریح و سرگرمی

دنیای سلبریتی ها

عصر تکنولوژی