انواع جراحی بینی
همه چیز درباره جراحی بینی؛ کدام خانوم ها نباید بینی شون رو جراحی کنند؟
یکی از مهمترین عوامل در دستیابی به نتیجه مطلوب فرد از جراحی بینی، مهارت پزشک و فرم بینی طبیعی مراجعهکننده است.
بسیاری از افراد از فرم بینی خود احساس رضایت نمیکنند و از آنجایی که بینی در زیبایی چهره و اعتماد به نفس تاثیر زیادی دارد، جراحی زیبایی بینی گزینه مطلوب بسیاری از افراد به شمار میرود.
به گزارش «شایانیوز» به نقل از روزیاتو؛ جراحی زیبایی بینی رایج ترین عمل جراحی زیبایی در کشور ماست؛ به گونهای که حتی با وجود افزایش نرخ تورم و هزینه های پزشکی همچنان سیر صعودی دارد.
یکی از مهمترین عوامل در دستیابی به نتیجه مطلوب فرد از جراحی بینی، مهارت پزشک و فرم بینی طبیعی مراجعهکننده است. بینی به چهار حالت گوشتی، استخوانی، نیمه گوشتی و نیمه استخوانی تقسیم میشود و عمل جراحی بینی نیز شامل طبیعی، فانتزی (عروسکی)، نیمه فانتزی، عمل بینی های گوشتی و استخوانی و ترمیمی تقسیم میشود که در ادامه با تمام این موارد و مزایا و عوارض احتمالی آشنا خواهید شد.
اصلاً عمل بینی چیست؟
کوچک کردن اندازه بینی با توجه به صورت فرد، تغییر اندازه و موقعیت سوراخ های بینی، کاهش یا افزایش عرض، رفع قوز، برجستگی یا فرورفتگی در ناحیه پل بینی اصلیترین تغییرات ناشی از عمل زیبایی بینی هستند.
در برخی موارد، ممکن است جراحی بینی برای تغییر ناحیه نوک بینی یا کوچک کردن پرهها بهکار رود. در چنین حالتی میتوان مشکلاتی مانند عدم تقارن سوراخ بینی یا بزرگ بودن آن را برطرف کرد.
انحراف در تیغه میانی یکی از شایعترین مشکلات است و تنفس را برای فرد دشوار میکند. جراح میتواند با اصلاح انحراف این تیغه مشکلات تنفسی فرد را کاملا برطرف کند.
بینی برخی افراد به دلیل ابتلا به بیماریهای خاص، زمینه وراثتی، سوانح یا تصادف آسیب جدی دیده است که جراحی زیبایی کمک بزرگی برای حل این مشکلات محسوب میشود. جراحی زیبایی بینی میتواند مشکلات زیادی را در مورد بینی از جمله اندازه بینی (در مقایسه با صورت)، عرض بینی، اندازه و موقعیت سوراخهای بینی، و مشخصات ظاهری بینی (با کوچک کردن قوزهای قابل مشاهده، برجستگی ها یا فرورفتگی های روی سطح پل) برطرف سازد.
چه کسانی باید بینی شان را عمل کنند؟
یکی از سوالاتی که اغلب متقاضیان با آن مواجه میشوند این است که آیا کاندید مناسبی برای این عمل هستند؟ درحقیقت بیش از ۸۰ درصد افرادی که مشکلات ظاهری یا ساختاری در بینی دارند، کاندید مناسبی برای این عمل محسوب میشوند.
متخصصین معتقدند جراحیهای زیبایی روی بینیهای غضروفی یا استخوانی راحتتر است. حالتی که عمل زیبایی بینی را کمی دشوار میکند عمل بینیهای گوشتی و بدون استخوان است. در چنین حالتی، پزشک باید عمل پیوند غضروف را انجام دهد. اگر پزشک مهارت کافی در این نوع جراحی نداشته باشد، به احتمال زیاد نتیجه عمل قابلقبول نخواهد بود.
در حالت کلی افرادی که با یکی از مشکلات زیر مواجهاند، میتوانند برای عمل زیبایی بینی اقدام کنند.
- شکستگی تیغه بینی
- افرادی که بینی آنها در مرکز صورت قرار ندارد
- افرادی که به دلیل مشکلات ساختاری بینی با تنفس سخت مواجه بوده و با دهان باز میخوابند
- افرادی که به دلایل ژنتیکی بینی بزرگی دارند
- افرادی در سوانح و تصادفات آسیب جدی دیده باشند
- نوک بینی ضخیم یا بیرون زده که بینی را افتاده نشان میدهد
- افرادی که در ناحیه پل بینی با مشکل قوز مواجه هستند
- افرادی که بینی بسیار پهن دارند
برخی از متداول ترین دلایل برای انجام جراحی زیبایی بینی به شرح زیر است:
- شکستگی تیغه بینی که موجب میگردد بینی در مرکز صورت قرار نداشته باشد.
- قوز بینی در ناحیه پل بینی
- پهن بودن بیش از حد بینی
- نوک بینی ضخیم، نامتقارن یا بیش از حد بیرون زده که در این حالت افتادگی بینی رخ میدهد
- مشکلاتی که از لحاظ زیبایی در اثر آسیب یا ضربه ایجاد شده باشد
- بهبود تنفس فرد
- تغییر ظاهر بینی متناسب با ژنتیک
شرایط کاندید مناسب برای جراحی بینی
برای اینکه عمل بینی با نتیجه مناسب و ایدهآل همراه باشد، برخورداری از برخی ویژگیها اهمیت بالایی دارد. در مرحله اول فرد باید از نظر جسمی و روانی در سلامت کامل باشد. چنین فردی نباید به بیماریهایی مبتلا باشد که روند بهبودی را طولانی میکند. برای اطمینان از این مورد، انجام آزمایشات پزشکی قبل از جراحی الزامی است.
فرد باید اطلاعات کافی در مورد سابقه پزشکی و داروهای مصرفی خود به پزشک بدهد. زیرا در بعضی موارد بین عمل بینی و درمان برخی بیماریها تداخل به وجود میآید. بنابراین، درمان قطعی چنین بیماریهایی قبل از جراحی زیبایی بینی الزامی است.
ویژگی دیگری که متقاضی باید از آن برخوردار باشد ،عدم ابتلا به وسواس فکری است. چنین افرادی حتی پس از کسب نتیجه ایدهآل از عمل رضایت ندارند. عمل زیبایی حتما باید به دلیل وجود مشکلات ساختاری آناتومیکال انجام شود. مهمتر از همه، متقاضی باید انتظارات واقعبینانه از نتیجه جراحی بینی و تغییرات ظاهری پس از آن داشته باشد.
عامل دیگری که اغلب متخصصین بر آن تاکید میکنند، سن متقاضی است. افرادی که در محدوده سنی کمتر از ۱۸ سال قرار دارند به دلیل عدم اتمام فرایند رشد، کاندید مناسبی برای جراحی بینی نیستند. پزشکان توصیه میکنند متقاضیان تا اتمام دوره رشد خود صبور باشند و پس از آن بینی خود را به دست جراحی مجرب بسپارند.
جراحی بینی برای چه افرادی خطر دارد؟
جراحی زیبایی بینی یک عمل کاملا اختیاری است. با این حال، پزشکان اجازه این عمل را به برخی متقاضیان نمیدهند. یا بهتر بگوییم این دسته از افراد اگر متقاضیان عمل باشند، باید مسئولیت عواقب احتمالی آن را به گردن بگیرند. مهمترین موارد عبارتند از:
- افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی: برای عمل بینی از بیهوشی عمومی استفاده میشود. احتمال بروز واکنشهای آلرژیک نسبت به این مواد وجود دارد. اگر فرد به بیماری قلبی مبتلا باشد، ممکن است در اثر این واکنشها جان خود را از دست بدهد. فراموش نکنید اگر به این بیماری مبتلا هستید یا به مواد و داروهای بی هوشی حساس هستید، حتما به پزشک اطلاع دهید.
- بیماران دیابتی: افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند مستعد ابتلا به بیماری های قلبی و کلیوی نیز خواهند بود. ممکن است بپرسید بیماران دیابتی که به بیماری قلبی یا کلیوی مبتلا نیستند گزینه مناسبی برای جراحی بینی محسوب میشوند؟ پاسخ ما به این سوال خیر است. زیرا روند بهبود زخم افراد دیابتی بسیار کند است و میتواند مشکلات جدی مانند عفونت را به دنبال داشته باشد.
- ابتلا به کم خونی حاد: یکی از مشکلاتی که ممکن است در حین جراحی اتفاق بیفتد خونریزی است. اگر فردی به کم خونی حاد مبتلا باشد، در اثر بروز این مشکل واکنشهای شدیدی نشان خواهد دارد. در موارد حاد ممکن است جان فرد به خطر بیفتد. انجام آزمایشهای لازم برای بررسی عدم ابتلا به مشکلات خونی بسیار مهم است.
- اختلالات تنفسی: برای انجام جراحی زیبایی بینی، امکان تنفس برای فرد تنها از راه دهان وجود دارد. به همین دلیل ممکن است مشکلات جدی برای افرادی به وجود بیاورد که با بیماری ریوی درگیر هستند.
- مصرفکنندگان دخانیات یا مشروبات الکلی: همانطور که گفتیم احتمال خونریزی در حین جراحی وجود دارد. اما یکی از خطرات اصلی که سلامتی افراد سیگاری یا الکلی را تهدید میکند، افزایش احتمال خونریزی شدید در حین عمل است. مصرف سیگار و الکل تاثیرات منفی و مخربی بر سیستم ایمنی بدن دارد. اگر به مصرف این دو ماده عادت دارید، بهتر قبل از عمل اعتیاد خود را ترک کنید.
انواع جراحی بینی
دلایل مختلفی برای جراحی بینی وجود دارد. پس امکان استفاده از روشهای مختلف برای حل مشکل هر یک از متقاضیان وجود دارد. در حالت کلی میتوان عمل زیبایی بینی را به سه دستی رینوپلاستی، سپتوپلاستی و آلار پلاستی تقسیم کرد که در ادامه هر یک از آنها را توضیح میدهیم.
جراحی رینوپلاستی
ریشه این کلمه یونانی بوده و به معنی ایجاد تغییرات ساختاری در بینی است. این عمل به ایجاد فرم و ظاهر دلخواه در بینی منجر میشود. در این عمل، بینی متقاضی از قسمت پایین شکافته شده و تغییرات لازم برای اصلاح مشکلات ظاهری و ساختاری انجام میشود.
در این جراحی میتوان استخوان، غضروف، پرهها و شکل بینی را تغییر داد. رینوپلاستی به بهبود فرایند تنفس در افرادی که با مشکلات تنفسی یا پولیپ درگیر هستند، کمک بزرگی میکند. برای حل مشکل این دسته از افراد سعی میشود غضروف و استخوان تقسیمکننده داخل بینی صاف شود. اصلاح دیوارههای بینی یکی دیگر از فعالیتهای انجام شده در این عمل برای اصلاح مشکلات تنفسی و زیبایی ظاهری بینی است.
این روش جراحی بینی با توجه به نیاز و مشکلات فرد ممکن است با استفاده از داروهای بی هوشی یا بی حسی موضعی انجام شود. عمدهترین مشکلاتی که در این عمل برطرف خواهد شد عبارتند از :
- اصلاح اندازه و قوز بینی
- رفع افتادگی بینی و اصلاح فاصله کم نوک بینی با لب
- بزرگ بودن پرههای بینی یا پهن بودن آن
- رفع فاصله زیاد نوک بینی تا صورت
- درمان بینیهای زین اسبی که ممکن است به دلیل سانحه یا عملهای اشتباه ایجاد شود
- حل بدشکلیهای ناشی از عملهای زیبایی
- رفع مشکل جعبهای شکل بودن نوک بینی
- دو شاخهای بودن نوک بینی
- عدم قرینگی نوک بینی یا دررفتگی آن
تفاوت رینوپلاستی و عمل بینی
پاسخ به این سوال تقریبا ساده است. زیرا زمانی که از جراحی بینی صحبت میکنیم یک حالت کلی بیان میشود که فرایند گستردهای شامل حل تمام مشکلات ظاهری، ساختاری و تنفسی ناشی از بینی را دربر میگیرد.
اما رینوپلاستی یکی از زیرمجموعههای عمل زیبایی بینی محسوب میشود. با استفاده از این عمل میتوان تغییرات ساختاری را بدون بروز مشکلات تنفسی انجام داد. در رینوپلاستی امکان کوچک یا بزرگ کردن اندازه بینی برای متقاضی وجود دارد.
در این روش جراحی زیبایی بینی پس از اتمام عمل، بینی با استفاده از گچ و آتل بسته میشود. این امر به کنترل تورم بینی پس از عمل کمک میکند و مراقبتهای بعد از عمل سادهتر خواهد بود. در اغلب موارد پس از اتمام دوره یک هفتهای آتل بینی باز میشود.
مزایای اصلی رینوپلاستی عبارتند از:
- بهبود تنفس از راه بینی
- اصلاح شکل و فرم ظاهری بینی
- افزایش تناسب بینی با سایر اجزای صورت
- رفع مشکلاتی از قبیل عدم تقارن، بزرگ یا کوچک بودن پرهها، قوز و شکستگیها
- کمک به افزایش اعتمادبهنفس افراد برای شرکت در اجتماع
معایب و عوارض احتمالی
در صورتی که جراحی بینی توسط جراح غیرمجرب یا در مراکز فاقد مجوز انجام شود، احتمال بروز مشکلات زیر افزایش مییابد.
- آسیب جدی به عصب بویایی
- خونریزیهای غیرطبیعی بعد از عمل
- بیحسی دائمی بینی و ناحیه اطراف آن
- بروز مشکلات و اختلالات تنفسی
- ایجاد اسکارهای پوستی در پرههای بینی
- انحراف و عدم تقارن نوک بینی
- احتمال بروز عفونت در صورت عدم استفاده از داروهای آنتیبیوتیک
جراحی سپتوپلاستی
سپتوپلاستی مدلی از جراحی زیبایی بینی است که برای اصلاح انحراف تیغه میانی بینی بهکار میرود. این عمل بینی از طریق صاف کردن انحراف سپتوم، به تسهیل فرآیند عبور هوا و تنفس کمک میکند. سپتوم در حقیقت دیواری غضروفی و استخوانی است که در میان دو سوراخ بینی قرار دارد. انحراف تیغه ناشی از منحرف شدن سپتوم به یک طرف است که مشکلات تنفسی برای فرد ایجاد میکند.
انحراف تیغه میانی بینی ممکن است از از بدو تولد یا در اثر بروز سوانح به وجود آید. مجرای بینی افراد مبتلا به انحراف سپتوم در مقایسه با سایر افراد کوچکتر است. همین امر سبب دشواری تنفس میشود. علائم دیگری مانند درد در صورت یا خونریزیهای مکرر از بینی نیز میتواند نشانههای انحراف سپتوم باشد.
سینوپلاستی برای چه کسانی مناسب است؟
متخصصین توصیه میکنند افرادی که در سنین بالای ۱۶ سال هستند و به یک یا چند مورد از علائم زیر دچار هستند، کاندید مناسبی برای عمل انحراف تیغه میانی خواهند بود.
- درد در ناحیه صورت
- خرناس
- سینوزیت مزمن
- خون دماغ های مکرر
- خشکی دهان
- مشکلات تنفسی
نحوه انجام سپتوپلاستی
جراحی بینی به روش سپتوپلاستی با توجه به شرایط متقاضی و سختی کار بین ۳۰ تا ۹۰ دقیقه طول خواهد کشید. این جراحی میتواند با بیحسی موضعی یا بی هوشی عمومی انجام شود. این امر به تشخیص جراح وابسته است.
جراح با ایجاد برشی در یک طرف بینی به تیغه دسترسی پیدا کرده و غشای مخاطی پوششدهنده تیغه را بالا میبرد. سپس، تیغه انحرافی به محل مناسب منتقل میشود. هرگونه مانع اضافی مانند غضروف یا استخوان که سبب انحراف تیغه شده است، باید برداشته شود.
پس از انجام تمام موارد غشا دوباره به جای اول بازگردانده خواهد شد. در بعضی موارد برای نگه داشتن تیغه و غضروف از بخیه استفاده میشود. اما در اغلب جراحیها استفاده از تامپون جایگزین مناسبی برای بخیه است.
انواع تکنیکهای جراحی بینی
یکی از مزیتهای اصلی این عمل امکان استفاده از تکنیکهای مختلف برای اجرای آن است. در نتیجه، پزشک میتواند با توجه به نیاز شما روش مناسب را انتخاب کند.
جراحی بینی به دو روش باز و بسته انجام میشود. در جلسه مشاوره پزشک اطلاعات کافی در مورد هر دو تکنیک را به متقاضی میدهد. سپس برای انتخاب مناسبترین روش با او مشورت میکند. نوع بینی عامل اصلی در انتخاب تکنیک جراحی است. تکنیکهای عمل بینی عبارتند از :
روش جراحی بینی باز
در این روش که بیش از ۹۰ درصد جراحیهای بینی را شامل میشود، پوست بینی از تیغه وسط آن که کلولا نام دارد برش داده شده و پوست و بافت نرم از ساختارهای زیرین بینی که غضروف نام دارند برداشته میشوند تا جراح بتواند آناتومی بینی را ببیند. جراح پس از آن که ساختار بینی را به خوبی بررسی کرد، فرایند تراشیدن غضروف و فرم دادن به آن را مطابق به سلیقه متقاضی آغاز و پس از آن پوست را به جای قبلی خود بازمیگرداند و آن را بخیه میزند.
در جراحی به روش باز، پزشک به تمام بخشهای داخلی بینی دسترسی دارد و برای اعمال تغییرات از آزادی عملی بیشتری برخوردار است و رایجترین روش جراحی زیبایی بینی محسوب میشود. استفاده از این تکنیک برای اصلاح بینیهای گوشتی، دارای قوز یا حل مشکل انحراف بینی بهترین گزینه است. مدت زمان انجام این عمل در مقایسه با سایر روشها طولانیتر است.
مزایای جراحی باز
- جراح قدرت مانور و آزادی عمل بیشتری دارد.
- دسترسی جراح به قسمتهای مختلف بینی راحتتر است.
روش جراحی بینی بسته
روش بسته که کمتر از آن استفاده میشود برای تغییرهای جزئی و غیرمهم به کار برده میشود. در این روش شکافها و برشها در قسمتهای داخل بینی و حفرههای داخلی صورت میگیرد تا قوز و انحرافات برطرف شوند.
روش بسته هرگز برای تغییر نوک بینی مناسب نیست و جراح برای این کار نیازمند شکافتن پوست روی پل بینی است. تنها مزیتی که این روش دارد عدم برش و شکافت پوست بینی است. با این حال، کمتر جراحی از این روش برای عمل زیبایی استفاده میکند چراکه دسترسی او به ساختار و بافت های بینی به ویژه نوک آن کاملا محدود است.
افرادی که تمایل دارند تغییرات بسیار جزئی در ظاهر بینی خود ایجاد کنند، بهترین گزینه برای استفاده از تکنیک بسته در جراحی بینی هستند. مزیت اصلی آن نیز کاهش درد، تورم و مشکلات بعد از عمل است. افرادی که علاقه ندارند جای بخیه حتی برای مدتی کوتاه روی پوست آنها باقی بماند، میتوانند رینوپلاستی به روش بسته را انتخاب کنند.
مزایای جراحی بسته
- جراحی بسته در مدت زمان کوتاهتری انجام میشود.
- هیچ برشی روی بینی ایجاد نخواهد شد.
- هیچ جای زخم و اسکاری روی بینی باقی نمیماند.
- ورم بینی در این روش زودتر برطرف میشود.
اقدامات قبل از عمل
- تمام آزمایشاتی که پزشک تعیین کرده را انجام دهید.
- عکس برداری از بینی برای دستیابی به نتایج بهتر در حین عمل ضروری است.
- دو هفته قبل از عمل از مصرف داروهای رقیقکننده خون، ایبوپروفن، هر نوع دخانیات، مشروبات الکلی و آسپرین خودداری کنید.
- اگر به دارویی خاص حساسیت دارید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
- قبل از عمل حتما به حمام بروید. زیرا بعد از جراحی بینی تا مدتی استحمام امکانپذیر نیست.
- شام بسیار سبکی میل کنید. ۸ ساعت قبل از عمل کاملا ناشتا باشید.
- یک لباس جلو باز یا دکمهدار برای بعد از عمل همراه داشته باشید.
- یک ساعت قبل از جراحی در کلینیک حاضر باشید.
بهبودی و دوران نقاهت جراحی بینی
دوران نقاهت رینوپلاستی مانند هر عمل دیگر مستلزم رعایت برخی نکات است. تنها در صورت رعایت این موارد است که میتوان امیدوار بود نتیجه عمل ایدهآل باشد. جراحی بینی در کمتر از دو ساعت انجام می شود، اما دوران نقاهت نسبتا طولانی دارد.
رابطهای مستقیم بین نوع عمل و شرایط جسمی متقاضی با طول دوره نقاهت وجود دارد. در حالت کلی دوران نقاهت این عمل را حدود ۵ روز و مدت زمان قرار دادن پانسمان روی بینی نیز بین ۷ تا ۱۰ روز خواهد بود. مهمترین مواردی که در دوران نقاهت باید به آن توجه کنید عبارتند از:
- ورم، کبودی و درد در بینی و ناحیه اطراف آن کاملا طبیعی است. به علاوه ممکن است با حالت تهوع، سرگیجه، تپش قلب و راشهای پوستی مواجه شوید. این حالت به دلیل واکنش بدن فرد به داروهای بیهوشی رخ می دهد. نگران نباشید این علائم معمولا به مرور زمان برطرف میشود. اما اگر شدت این موارد بسیار زیاد و غیرقابلتحمل بود، حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
- روز سوم بعد از عمل شدت کبودی و تورم افزایش مییابد. این مورد نیز کاملا طبیعی است. برای مدیریت درد و تورم از کمپرس یخ استفاده کنید. فراموش نکنید کمپرس یخ فقط تا روز سوم کبودی و تورم را کاهش میدهد. پس از آن باید کمپرس آب گرم را جایگزین کنید.
- خونریزیهای خفیف بعد از جراحی بینی طبیعی است. اگر با چنین وضعیتی مواجه شدید، سوراخهای بینی را با استفاده از گاز استریل بپوشانید و سر خود را بالا نگه دارید. در صورت افزایش شدت خونریزی حتما این مورد را به پزشک خود اطلاع دهید.
مراقبتهای بعد از جراحی بینی
- تا چند هفته اول از خندیدن و زیاد حرف زدن خودداری کنید.
- بهجای غذاهای سفت در برنامه غذایی خود از غذاهای آبکی و نرم استفاده کنید. این روش سبب کاهش فشار وارد شده به صورت و بینی شما میشود.
- تا زمانی که فرم بینی شما تثبیت نشده است، از تردد در محیطهای شلوغ مانند مترو بپرهیزید.
- هنگام خواب باید سرتان در موقعیتی بالاتر از بدن شما قرار داشته باشد. پس دو یا سه بالش زیر سر خود بگذارید.
- برای عطسه تا جای ممکن دهان خود را باز کنید تا فشار کمتری به عضلات صورت و بینی وارد شود.
- انجام فعالیت های سنگین و ورزش های پرتحرک را تا بهبودی کامل به تعویق بیندازید.
- چسب بینی شما نباید خیس شود. بهتر است برای پاک کردن صورت از دستمال مرطوب استفاده کنید.
- اگر انجام فعالیتهای کاری و تحصیلی بدون عینک برای شما غیرممکن است، سعی کنید از عینکهای بیفریم استفاده کنید تا آسیبی به بینی وارد نشود.
- تجمع ترشحات بینی و خشک شدن آنها پس از جراحی بینی شرایط برای تنفس را کمی سخت میکند. به همین دلیل، روزهای اول بعد از عمل باید با استفاده از سرم مناسب بینی خود را بشویید.
- افرادی که ورزش را بهصورت حرفهای دنبال میکنند، حداقل تا ۶ هفته پس از عمل بینی نباید هیچ فعالیت ورزشی سنگینی انجام دهند.
- ۷۲ ساعت بعد از عمل بینی باید از حمام یا دوش گرفتن خودداری کنید. در این دوره میتوانید با استفاده از اسفنج مرطوب بدن خود را تمیز کنید.
- در دو هفته اول بعد از عمل هرگز غذاهای تند و شور مصرف نکنید. سعی کنید میزان مایعات، فیبر، میوههای حاوی ویتامین ث، سبزیجات دارای برگ سبز تیره، ماهی و مواد غنی از امگا ۳، گوجه فرنگی، سیب و آجیل را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
- تا دو ماه بینی خود را به صورت مرتب چسب بزنید تا تورم آن برطرف شود.
- دو هفته بعد از جراحی بینیهای استخوانی و یک ماه پس از جراحی بین گوشتی اقدام به برقراری رابطه جنسی کنید.
دیدگاه تان را بنویسید