اعلام هزینه جدید ساخت هر متر مربع ساختمان
هزینه واقعی ساخت هر متر آپارتمان چقدر است؟
چهار طبقه که عرف تراکم ساختمانی هم در تهران و هم در کشور محسوب میشود، مترمربعی 12 میلیون و 500هزار تومان برآورد شده است.
دقیقترین برآورد از قیمت ساخت مسکن در سال 1402 از سوی بخش خصوصی اعلام شد. این برآورد نشان میدهد فاصله بسیار زیادی بین محاسبات و برآورد نهادهای دولتی از هزینه ساخت با برآورد بخش خصوصی وجود دارد که این موضوع برای یکی از گروههای شغلی فعال در بازار مسکن یعنی مهندسان مشاور معمار و شهرسازی دردسرساز شده و واکنش آنها را برانگیخته است.
به گزارش «شایانیوز» به نقل از دنیایاقتصاد، شاید در ظاهر اینطور به نظر برسد که بازار مسکن یکی از معدود بازارهایی است که در آن قیمتگذاری دستوری از سوی دولت اعتباری ندارد و صرفا عرضه و تقاضا در این بازار، تعیینکننده قیمت است. مقصود از دخالت قیمتی دولت به شکل دستوری، تعیین قیمت پایینتر از هزینههای واقعی تولید یک کالا و حاشیه سود حداقلی برای تولیدکنندگان است. این رویهای است که تولیدکنندگان کالاها و خدمات مختلف در کشور با آن روبهرو هستند و همواره مورد انتقاد بخش خصوصی است. اما شرایط بازار مسکن از این جهت متفاوت به نظر میرسد که اختیار تام قیمتگذاری با مالکان است. این در حالی است که حتی این بازار هم از قیمتگذاری دستوری مبرا نبوده است.
هزینه براساس تعداد طبقات (میلیون تومان) | 1 تا 4 طبقه | 5 تا 10 طبقه | 11 تا 16 طبقه | 17 طبقه و بیشتر |
12.5 | 14 | 18 | 22 |
ماجرا از این قرار است که نهاد مربوط به تعیین صلاحیت و دستمزد مهندسان مشاور ناظر که به نوعی به دولت وابستگی دارد، هر سال ضرایبی از هزینه ساخت مسکن را به عنوان دستمزد مهندسان ناظر تعیین و در عمل با این اقدام، نمودی از قیمتگذاری دستوری را به بازار مسکن وارد میکند. به بیان دیگر دستمزد مهندسان ناظر ضریبی از قیمت تمامشده ساخت مسکن در هر سال است که در ابتدای سال توسط نهادهای مربوطه و بر اساس ضرایب تعدیل هزینههای عمرانی اعلامشده از سوی سازمان برنامه و بودجه برآورد میشود و مبنا قرار میگیرد.
این برآورد در سالهای اخیر تقریبا همواره و بدون استثنا از سطح واقعی هزینه ساخت فاصله داشته و چون حقالزحمه مهندسان ناظر بر اساس درصدی از این هزینه اعلام میشد، عملا دست مهندسان ناظر نیز از حقالزحمهای که استحقاق آن را دارند، دور میماند. حاکمیت این روند سبب شده در تمام سالهای گذشته مهندسان ناظر پروژههای ساختمانی متناسب با عیار خدمات حرفهای خود دستمزد دریافت نکنند و این شغل حساس و ارزشمند از سوی دولت به عنوان شغل دوم و جانبی تلقی شود. اینکه پایه تعیین حقوق و دستمزد مهندسان ناظر همواره نادرست و غیرواقعی تعیین شده و به دنبال کوچکنمایی هزینههای ساخت مسکن، دستمزد این مهندسان در سطح پایینتر از آنچه باید محاسبه میشد، سبب شده بود مهندسان ناظر در کنار این حرفه، به دنبال شغل دیگری باشند و حتی این روند بعضا در کیفیت ساخت ابنیه نیز اثر سوء داشته است. اما با وجود اینکه فاصله بین هزینه ساخت واقعی با هزینه ساخت برآوردشده و اعلامی از سوی نهادهای دولتی همواره وجود داشته است، این فاصله اکنون به بیشترین حدودی رسیده که تا پیش از این تجربه نشده بود و همین موضوع واکنش «انجمن صنفی مهندسان مشاور معمار و شهرساز» را در پی داشته است.
انجمن صنفی مهندسان مشاور معمار و شهرساز به عنوان بخش خصوصی فعال در صنعت ساختمان، دو روز پیش در نامهای خطاب به ریاست سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، نسبت به محاسبات دولتی هزینه ساخت مسکن واکنش نشان داده و برآورد دیگری را از این متغیر هزینهای اعلام کرده است. پیشنهاد این انجمن لحاظ کردن این برآورد در تعیین دستمزد مهندسان مشاور است.
در محتوای این نامه یادآوری شده که با توجه به برخی جداول اعلامی از طرف سازمان نظام مهندسی استانهای مختلف و مشاهده ارقام ناهماهنگ با واقعیتهای اجرایی ساخت ابنیه، جدولی از هزینههای ساخت توسط انجمن مذکور تنظیم شده که به منظور جلوگیری از تشتت و وحدت رویه به سازمان نظام مهندسی ساختمان ارسال شده است. طبق برآورد این تشکل بخش خصوصی، هزینه ساخت مسکن برای ساختمانهای متوسط و متعارف در کشور که نه خیلی ارزان و بیکیفیت و نه لوکس باشد، برای ابنیه چهارطبقه که عرف تراکم ساختمانی هم در تهران و هم در کشور محسوب میشود، مترمربعی 12 میلیون و 500هزار تومان برآورد شده است. این در حالی است که بر اساس ابلاغیه چهارم اردیبهشت 1402 از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان، هزینه ساخت سالجاری برای ساختمانهای یک و دوطبقه مترمربعی 4 میلیون تومان و برای ساختمانهای سه تا پنجطبقه 4 میلیون و 665هزار تومان محاسبه و اعلام شده بود. به این ترتیب ارقام کارشناسیشده مهندسان مشاور درباره هزینه ساخت مسکن 7/ 2 برابر نظام مهندسی است و این گپ بزرگ چیزی نبود که مهندسان مشاور امسال هم بتوانند نسبت به آن اغماض کنند. از این رو واکنش رسمی با ارسال نامه و اعلام محاسبات خود از هزینه ساخت را در دستور کار قرار دادند؛ به این امید که روند مذکور اصلاح شود.
نکته قابل تامل این است که علاوه بر هزینه ساخت، یکسری هزینههای جانبی دیگر در پروژههای ساختمانی وجود دارد که در قیمت تمامشده ساخت مسکن موثر است. بیمه غیرعمرانی، هزینه دفتر مرکزی، هزینه مستمر کارگاه، ضمانتنامه، سود و مالیات بر سود از جمله این موارد است که باید در قیمت نهایی لحاظ شود. با احتساب این هزینههای بالاسری، باید برای برآورد اولیه صورت گرفته از سوی مهندسان مشاور، ضریب 1.43 در نظر گرفت که در این صورت هزینه واقعی ساخت یک ساختمان چهارطبقه تا مترمربعی 17 میلیون تومان افزایش مییابد.
ذکر این نکته ضروری است که در محاسبات برآورد هزینه ساخت مسکن، قیمت زمین لحاظ نشده و صرفا مربوط به هزینه ساختوساز است. این ارقام اگرچه به عنوان برآورد کشوری اعلام شده است اما گفته میشود سطح آن به سطح هزینه ساخت در تهران بسیار نزدیک است و البته شهرها و استانهای مختلف بعضا با این سطوح اعلامی اختلاف قیمت دارند. در محاسبات صورتگرفته از سوی بخش خصوصی، هزینه ساخت هر مترمربع ساختمان 5 تا 10 طبقه 14 میلیون، 11 تا 16 طبقه 18 میلیون و 17 طبقه و بیشتر 22 میلیون تومان برآورد شده است. این در حالی است که سازمان نظام مهندسی یک ماه قبل در جدولی، هزینه ساخت ابنیه مسکونی 6 تا 7 طبقه را 5 میلیون و 300هزار تومان، 12 تا 15 طبقه را هفت میلیون و 300هزار و تراکم بیش از آن را 8 میلیون تومان برآورد و اعلام کرده بود که فاصله زیادی با ارقام برآوردشده از سوی تشکل مربوطه در بخش خصوصی دارد.
دیدگاه تان را بنویسید