هر آنچه لازم است درباره سیستیک فیبروزیس بدانید!
CF بیمارى ژنتیکى میباشد که به طور عمده بر عملکرد ریه ها و دستگاه گوارش تاثیر میگذارد و مخاطى را ترشح میکند که ضخیمتر و چسبناکتر از حد…
سیستیک فیبروزیس (Cystic fibrosis) یک بیمارى ارثى و ژنتیکی که تخمین زده میشود بیش از 300 هزار نفر از جمعیت آمریکا دچار آن هستند. این بیمارى باعث تولید مخاطى ضخیم و چسبنده مىشود که سبب مسدود شدن مجارى ریوى و لوزالمعده خواهد شد.
این عارضه یکى از تهدید کنندههاى جدى زندگى به شمار میرود، که باعث مىشود افراد مبتلا، طول عمر کوتاهترى نسبت به افراد سالم داشته باشند. اما باید بدانید که CF مسری نیست و امکان انتقال از فردی به فرد دیگر وجود ندارد. حدود ٦٠ سال پیش بسیارى از کودکان، پیش از رسیدن به سن مدرسه، در اثر این عارضه، فوت مى شدند. در حالى که امروز با پیشرفت علم و درمان این بیمارى، افراد مبتلا اغلب تا دههى ٤٠ و حتى بیشتر از آن قادر به ادامه ى زندگى خود هستند. در حال حاضر درمان قطعى و مشخصى براى فیبروز سیستیک وجود ندارد. اما راهکارهایى جهت کاهش علائم و عوارض این بیمارى ارائه شده است.
هر ساله در ایالت متحده ٣٠ هزار نفر دچار این بیماری مىشوند که طبق جدیدترین آمار ٧٥٪ از آنها متاسفانه کودکان زیر ٢ سال هستند.
سیستیک فیبروزیس چیست؟
CF بیمارى ژنتیکى میباشد که به طور عمده بر عملکرد ریه ها و دستگاه گوارش تاثیر میگذارد و مخاطى را ترشح میکند که ضخیمتر و چسبناکتر از حد معمول میباشد، همین موضوع سبب مىشود که سرفه کردن و خارج کردن این مخاط از ریهها دشوار شود و منجر به عفونت ریوى شود.
این مخاط همچنین با اختلال در عملکرد تجزیه آنزیم هاى گوارشى، باعث نارسایى در فعالیت لوزالمعده هم مىشود و مشکلات گوارشى مثل سوءتغذیه ایجاد مىکند. این ضخیم شدن همچنین مىتواند با مسدود کردن لوله ى حاوى اسپرم که از بیضه به سمت مجارى ادرارى میرود، باعث نازایى در مردان شود. با این حال، باز هم شایع ترین علت مرگ در افراد مبتلا به سیستیک فیبروزیس، نارسایى تنفسى مىباشد.
علائم سیستیک فیبروزیس چیست؟
این بیمارى نشانهها و علائمى دارد که متداول ترین آنها شامل موارد زیر مىشوند:
- سرفه هاى مکرر و مداوم که باعث ایجاد خلط مى شوند.
- تنگى نفس و خس خس سینه
- گرفتگى مجارى بینى
- پوست چرب
- مدفوع چرب و بزرگ
- یبوست شدید
- اختلال در رشد و افزایش وزن
سیستیک فیبروزیس خطر ابتلا به عفونتهاى ریوى، برونشیت حاد و ذات الریه را افزایش مىدهد، زیرا تمام شرایط جهت رشد عوامل بیمارى زا فراهم است. انسداد لوزالمعده نیز مىتواند منجر به سوءتغذیه و ناتوانى فرد شود. همچنین افزایش خطر ابتلا به دیابت و پوکى استخوان را سبب مىشود.
درمان سیستیک فیبروزیس:
هنوز درمان قطعى براى این عارضه وجود ندارد اما مىتوان با روشهایى علائم آن را کنترل و مدیریت کرد و تا حدى کیفیت زندگى فرد مبتلا را بهبود بخشید. البته چون شدت بیمارى افراد مبتلا با یکدیگر تفاوت هایى دارد، در نتیجه برنامهى درمانى آنها نیز متفاوت است. براى مبتلایان بسیار اهمیت دارد که از مخاط اضافی ریههاى خود خلاص شوند تا بتوانند راحتتر تنفس کنند و عفونتهاى ریهى خود را به حداقل برسانند.
افراد مبتلا با انجام اقدامات زیر مىتوانند تا حدى علائم را کاهش دهند.
- شست و شوى مکرر دستها
- پرهیز از کشیدن سیگار و استنشاق بوى آن
- اجتناب از تماس غیرضرورى با افرادى که سرماخوردگى یا سایر بیمارىهاى مسرى را دارند.
همچنین براى کاهش علائم این عارضه میتواناز درمانهاى طبیعى بهره برد.
یکى از بهترین درمانها براى بهبود سیستیک فیبروزیس، ورزش کردن مىباشد. به خصوص ورزشهایى که بر سیستم تنفسى و دم و بازدم تمرکز دارند.
دلایل ایجاد سیستیک فیبروزیس چیست؟
همانطور که گفته شد این بیمارى، ارثى مىباشد و ژن معیوب حاوى کدهایى جهت تولید پروتئین است که جریان آب و نمک را در اندام ها از جمله ریه ها و لوزالمعده کنترل کنند. در سیستیک فیبروزیس تعادل میزان نمک بدن مختل مىشود و این عدم تعادل منجر به وجود آب و نمک خیلى کم در خارج از سلولها و تولید مخاطى ضخیم تر از حد طبیعى مىشود.
افرادى که فقط یک نسخه از ژن معیوب را دارند، ناقل نامیده مى شوند. این افراد بیمار نیستند و علائمى نیز ندارند، زیرا براى دچار شدن به سیستیک فیبروزیس باید هر دو والد ناقل ژن معیوب باشند. اگر دو فرد ناقل بیمارى صاحب بچه اى شوند، احتمالات زیر وجود دارد:
- ٢٥٪ احتمال تولد کودکى بیمار
- ٥٠٪ احتمال ناقل بودن کودک که بیمار نیست
- ٢٥٪ احتمال اینکه کودک سالم است
طبق آمارى بیش از ١٠ میلیون آمریکایى ژن سیستیک فیبروزیس را دارند، اما از آن بى اطلاع هستند.
تشخیص سیستیک فیبروزیس
تمام نوزادان در ایالت متحده با آزمایش یک نمونه خون از نظر این عارضه غربال مىشوند. سیستیک فیبروزیس اغلب از طریق آزمایش عرق فرد تشخیص داده مى شود. حتى ممکن است والدین هنگام بوسیدن نوزاد خود، طعم شورى پوست کودک که ناشى از میزان نمک موجود در عرق است را احساس کنند.
این آزمایش که تست عرق نام دارد به این گونه است که میزان کلرید موجود در نمونه عرق اندازه گیرى مىشود. سطح بالاى کلرید نشانهى وجود سیستیک فیبروزیس در فرد مىباشد. آزمایشهاى ژنتیکى نیز مىتوانند بر روى یک نمونه خون شخص انجام بگیرد. اگر نتیجه ى آزمایش عرق فرد واضح نبود، از آزمایشات ژنتیکى جهت تایید تشخیص این بیمارى استفاده مىشود. بیش از ١٧٠٠ جهش شناخته شده در ژن سیستیک فیبروزیس وجود دارد؛ در نتیجه اکثر آزمایشهاى ژنتیکى جهت تشخیص این عارضه، فقط شایعترین جهشها را نشان میدهد. در حال حاضر سن پیش بینى شده براى ادامه ى زندگى افراد مبتلا ٤٠ سالگى مىباشد. با این حال به عواملى چون شدت بیمارى، سن تشخیص عارضه و نوع جهش ژن سیستیک فیبروزیس بستگى دارد.
امروزه دو تست تشخیصی برای مادران باردار وجود دارد تا نوزادان بیمار قبل از تولد شناسایی شوند:
- آمینوسنتاز
این تست توسط ارزیابی و آزمایش مایع آمینوتیک در هفته 15-20 بارداری انجام میشود.
- نمونه ویلوس کوریونیک
این آزمایش با نمونه برداری از بافت جفت و در هفته 10-13 بارداری تجویز میشود.
بهترین رژیم غذایی برای مبتلایان به سیستیک فیبروزیس چیست؟
اهمیت تغذیه مناسب برای سلامت و رشد عمومی افراد بر کسی پوشیده نیست. این امر به ویژه برای افرادی که با سیستیک فیبروزیس زندگی می کنید بسیار اهمیت پیدا میکند. زندگی با این بیماری می تواند چالش های قابل توجهی از جمله مشکلات جذب چربی، عدم جذب مواد مغذی و بی اشتها را ایجاد کند. اگر به این اختلال مبتلا هستید، روشهایی وجود دارد که میتوانید از طریق عادتهای فعالانه روزمره، تغذیه مورد نیاز خود را تأمین کنید.
اغلب اوقات، افراد مبتلا به CF نیز به نارسایی خارجی لوزالمعده (EPI) مبتلا میشوند. این میتواند مشکلات بیشتری در هضم غذا ایجاد کند که دلیل آن وجود مقادیر بیش از حد مخاط در پانکراس است. این مخاط از رسیدن آنزیم های پانکراس به روده جلوگیری میکند. بدون وجود آنزیم ها در روده، جذب چربی، پروتئین و کربوهیدرات ها به همراه ویتامین ها و مواد معدنی موجود در آنها با اختلال رو به رو میشود.
اگر CF دارید، باید یک رژیم غذایی متعادل متشکل از چربی، پروتئین، لبنیات، میوه ها و سبزیجات داشته باشید. برای اطمینان از اینکه بدن قادر به جذب کافی از این مواد مغذی است، باید مقدار هر یک از این مواد را در رژیم غذایی خود را افزایش دهید.
با افزودن موارد زیر به رژیم غذایی میتوانید این کار را انجام دهید:
- پروتئین: غذاهای سرشار از پروتئین مانند گوشت گاو، مرغ، تخم مرغ، ماهی و سویا برای جلوگیری از تحلیل عضلات مهم هستند.
- روی: غذاهای سرشار از روی شامل لوبیا قرمز، گوشت گاو، اسفناج، جگر، تخم مرغ و غذاهای دریایی برای جلوگیری از ایجاد عفونتها مهم است.
- نمک: افراد مبتلا به CF عرق شورتری دارند که ممکن است باعث عدم تعادل الکترولیتها و کم آبی بدن شود. میان وعدههای شور، ترشی و نوشیدنیهای ورزشی میتوانند به جایگزین کردن نمکی که هنگام تعریق از دست میدهید، کمک کنند. همچنین میتوانید به جای آب ، سبزیجات را در آب مرغ بپزید.
- کلسیم: یکی از نگرانیها در مبتلایان ایجاد پوکی استخوان است. غذاهای پر کلسیم به کاهش خطر پوکی استخوان کمک میکند. محصولات لبنی، مانند ماست پرچرب، شیر و پنیر پرچرب همگی منابع خوبی برای کلسیم هستند.
- آهن: آهن به مقابله با عفونت کمک کرده و به گلبولهای قرمز حامل اکسیژن کمک میکند. غذاهای سرشار از آهن شامل جگر، ماهی تن، گوشت بره، غذاهای دریایی، تخم مرغ، گوشت گاو و بوقلمون است.
- آنتی اکسیدانها: افراد مبتلا به CF ممکن است مقادیر زیادی از التهاب مجاری تنفسی در ریه ها را تجربه کنند. میوه ها و سبزیجات منابع خوبی از آنتی اکسیدانها هستند و برای مقابله با عفونت باکتریایی اهمیت دارند.
در همین زمینه پیشنهاد میشود: بهترین خوراکیهای سرشار از آنتی اکسیدان
- فیبر: پزشک ممکن است برای کمک به کاهش خطر انسداد روده، خوردن غذاهای پر فیبر را توصیه کند. بسیاری از غلات با فیبر بالا، سرشار از پروتئین نیز هستند.
زندگى با سیستیک فیبروزیس مىتواند چالش برانگیز باشد. پس از تشخیص، بیماران جهت پاکسازى مخاط اضافى ریههاى خود، باید هرروز ساعتهایى تحت فیزیوتراپى قفسه سینه باشند که این روش یکى از راههاى جلوگیرى عفونت ریوى است. به افراد مبتلا توصیه مىشود تا حد ممکن فعال باشند تا عملکرد ریه و سلامت کلى آنها بهبود بیابد. از آنجا که سیستیک فیبروزیس بر لوزالمعده و توانایى آن براى تولید آنزیم هاى گوارشى اثرگذار است، بیماران باید مواد غذایى که کالرى بیشترى دارند مصرف کنند.
با افزایش سن، احتمال اینکه عوارض شدیدترى را همچون التهاب پانکراس، نابارورى و بروز مکرر ذات الریه یا سینه پهلو تجربه کنید، وجود دارد. عملکرد پایین ریه اغلب مى تواند منجر به عفونتهاى شدیدى شود که فرد در این صورت حتما باید تحت مراقبت هاى پزشکى در بیمارستان باشد.
:Reference
https://www.medicalnewstoday.com/articles/147960.php
دیدگاه تان را بنویسید