مهمترین اجزای یک آزمایش خون+ محدوده نرمال
آزمایشات تصویر مهمی از سلامتی شما را ارائه میدهند. همچنین یک روش خوب برای پیشگیری از ابتلا به بیماری یا پایش پاسخ بدن شما به درمانهای…
شایانیوز- بهترین مسیر برای درمان و پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریها، نیازمند یک آزمایش مناسب و صحیح است. چکاپ منظم خون یکی از مهمترین راهها برای پیگیری وضعیت کلی جسمی شماست.
آزمایش در فواصل معمول میتواند به شما این امکان را بدهد که نحوه تغییر بدن خود را در طول زمان مشاهده کرده و شما را قادر به تصمیم گیری آگاهانه درباره سلامتی خود میکند.
در این مقاله قصد داریم، تستهای خون که در پنلهای مختلفی قرار میگیرد را با هم بررسی کنیم، با محدوده طبیعی برخی از این آزمایشات آشنا شویم و هدف از انجام چنین تستهایی را ارزیابی کنیم.
هرچند وقت یکبار نیاز به انجام چکاپ است؟
پزشک معمولاً به شما توصیه میکند حداقل یک بار در سال، چکاپ انجام دهید. اما این موضوع میتواند برای افراد مختلف متفاوت باشد. در برخی موارد زیر توصیه میشود، آزمایشات تشخیصی صورت گیرد:
-
درصورت داشتن علائم غیرمعمول و مداوم
این موارد می تواند شامل خستگی، افزایش یا کاهش شدید وزن بدون دلایل موجه، تعریق شبانه، بیخوابی، تظاهرات پوستی و یا سایر علائم باشد.
- برای ارزیابی و بهینه سازی سلامت کلی بدن
دانستن سطح اجزای مختلف خون مانند قند خون، کلسترول، میزان هورمونهای تیروئیدی و... به شما این امکان می دهد تا رژیم غذایی یا برنامه تناسب اندام خود را اصلاح کنید و عادتهای ناسالم را به حداقل برسانید با این کار میتوانید مواد مغذی موجود در بدن را به حداکثر میزان خود برسانید.
- برای کاهش ریسک ابتلا به بیماریها و عوارض آن
آزمایشهای منظم خون میتواند زنگ خطر بسیاری از بیماریها را قبل از آنکه به مرحله حاد و صعب العلاج برسد به صدا درآورد. با استفاده از چکاپ کلی میتوان بسیاری از بیماریهای قلبی، ریوی و کلیوی را تشخیص داد و روند درمانی مناسب را با نظر پزشک در پیش گرفت.
چکاپ کلی شامل چه مواردی میتواند باشد؟
برخی از رایجترین تست های معمول عبارتند از:
- شمارش کامل سلولهای خونی (CBC)
- پنل بیوشیمی (آزمایشات متابولیک)
- پنل تیروئیدی
- آزمایش مواد مغذی برای تعیین سطح سرمی موادی مانند آهن یا ویتامینهای گروه B
چه آزمایشاتی نیاز به ناشتایی دارد؟
هر آنچه میخورید و مینوشید حاوی ویتامینها، پروتئینها، کربوهیدراتها و سایر مواد مغذی است که میتواند باعث افزایش یا کاهش موقتی مقادیر مربوط به آن در خون شود.
ناشتا بودن به مدت 8 تا 12 ساعت به شما این اطمینان را میدهد که نتایج تستهای شما مستقل از متغیرهایی است که میتواند مقادیر را بصورت کاذب تغییر دهد.
برخی از آزمایشات رایج که ممکن است نیاز به ناشتایی داشته باشد عبارتند از:
- آزمایش چربی خون
- آزمایشات قند خون
- آزمایشات عملکرد کبد
- آزمایشات عملکرد کلیه
- برخی تستهای تیروئیدی
در ادامه برخی از مهمترین تستهای آزمایشگاهی را برای شما شرح میدهیم، تفسیر تستهای مختلف و پروسه درمان برعهده پزشک خواهد بود و این موارد صرفا برای افزایش اطلاعات شما از آزمایشی است که میدهید.
1. آزمایش شمارش سلولهای خونی یا CBC
شاید یکی از اصلیترین آیتمها در نسخههای پزشکان آزمایش CBC باشد. یک آزمایش نسبتا ارزان اما ارزشمند که میتواند با مشخص کردن سطح اجزای مهم خونی، اطلاعات بسیار مفیدی را در اختیار پزشک برای تصمیم گیری درباره روند درمان فرد قرار دهد.
در تست سی بی سی، آیتمهای مختلفی از جمله، تعداد گلبولهای قرمز خونی یا ارتیروسیتها، گلبولهای سفید یا سربازان ایمنی بدن، میزان هموگلوبین، پلاکت و... سنجش میشود و راه را برای تشخیص اولیه بیماریهای مختلفی از جمله، انواع مختلف کم خونیها، تالاسمیها، بدخیمیهای خونی و غلظت خون هموار میسازد.
در جدول زیر میزان محدوده نرمال آیتمهای تست CBC آورده شده است:
اجزای تست |
محدوده طبیعی یا نرمال |
گلبولهای قرمز (RBC) |
مردان: 4/32 - 5/72 میلیون سلول در میکرولیتر زنان: 3/5 - 3/9 میلیون سلول در میکرولیتر |
گلبولهای سفید (WBC) |
3500 - 10500سلول در میکرولیتر |
پلاکت (PLT) |
150 تا 400 هزار در میکرولیتر |
هموگلوبین (HGB) |
مردان: 13/5-17/5 زنان: 12-15/5 |
هماتوکریت (HCT) |
مردان: 38/5 تا 50 درصد زنان: 34/9 تا 44/5 درصد |
سطح غیر طبیعی این اجزا ممکن است نشانگر موارد زیر باشد:
- کمبودهای غذایی، مانند ویتامین B-6 یا B-12
- کمبود آهن
- مسائل مربوط به مغز استخوان
- التهاب بافت
- عفونت
- بیماریهای قلبی
- سرطان
بر اساس نتایج شما، دکتر آزمایشهای تکمیلی را برای تأیید سطح غیر طبیعی و تشخیص احتمالی تجویز میکند.
2. تستهای اساسی متابولیکی
آزمایشات مربوط به بخش بیوشیمی شامل اجزای مختلفی میباشد اما تستهای زیر اصطلاحا تستهای روتین نام دارند:
- الکترولیت ها
- کلسیم
- گلوکز
- سدیم
- پتاسیم
- دی اکسید کربن
- کلرید
- نیتروژن اوره خون (BUN)
- کراتینین
قبل از خونگیری برای این آزمایشها لازم است حداقل هشت ساعت ناشتا باشید. دقت داشته باشید که در زمان ناشتایی نوشیدن آب منعی ندارد.
نتایج غیر طبیعی ممکن است بیانگر بیماریهای کلیوی، دیابت یا عدم تعادل هورمونها را نشان دهد. پزشک شما آزمایش های پیگیری را برای تشخیص هر یک از این موارد انجام میدهد.
در مواردی امکان دارد پزشک تستهای تکمیلی دیگری را به پنل بیوشیمی اضافه کند که معمولا برای بررسی عملکرد کبد کاربرد دارد؛ که شامل موارد زیر است:
- آلبومین
آلبومین پروتئینهای مورد نیاز برای ادامه رشد و ترمیم بافت را در اختیار بدن قرار میدهد. همچنین حامل مواد مغذی و هورمونهای حیاتی است. جراحی ، سوختگی یا زخمهای باز میزان آلبومین را کاهش میدهد.
- آلکالن فسفاتاز (ALP)
میزان غیرطبیعی ALP در خون اغلب نشان دهنده مشکلی در کبد، کیسه صفرا یا استخوانها است. با این حال، همچنین ممکن است سوتغذیه، تومورهای کلیه، مشکلات روده ای، مشکل پانکراس یا عفونتهای جدی را نشان دهند.
- آلانین آمینوترانسفراز (ALT)
آنزیمهای کبدی به تجزیه پروتئینها در کبد کمک میکنند، بنابراین بدن شما میتواند آنها را راحتتر جذب کند. ALT یکی از این آنزیم هاست. نقش مهمی در متابولیسم ایفا میکند، فرایندی که غذا را به انرژی تبدیل میکند.
ALT به طور معمول در داخل سلولهای کبدی یافت میشود. با این حال ، هنگامی که کبد شما آسیب دیده یا ملتهب است، ALT میتواند در جریان خون شما آزاد شود. همین امر باعث افزایش سطح ALT سرم میشود.
اندازه گیری سطح ALT در خون یک فرد می تواند به پزشکان کمک کند تا عملکرد کبد را ارزیابی کنند یا علت اصلی یک مشکل کبدی را تعیین کنند. آزمایش ALT اغلب بخشی از غربالگری اولیه بیماری کبد است.
این آزمایش همچنین به عنوان آزمایش سرم گلوتامیک پیرویک ترانس آمیناز (SGPT) یا آزمایش آلانین ترانس آمیناز شناخته میشود.
- آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)
نام قدیمی این آزمایش ترانس آمیناز گلوتامیک-اگزالواستیک سرم (SGOT) است. آمینوترانسفراز (AST) آنزیمی است که در بافتهای مختلف بدن وجود دارد. آنزیم پروتئینی است که بدن شما برای تحریک و آغاز واکنشهای شیمیایی به آن نیاز دارد.
SGOT در بالاترین غلظت در کبد، عضلات، قلب، کلیه، مغز و سلولهای قرمز خون وجود دارد. مقدار کم آن به طور معمول در جریان خون وجود دارد. مقادیر بالاتر از حد طبیعی این آنزیم در خون شما ممکن است نشانه یک مشکل باشد. سطح غیر طبیعی میتواند با آسیب کبدی همراه باشد.
- بیلی روبین
بالا بودن مقادیر بیلی روبین میتواند دال بر مشکلاتی همچون تخریب یا همولیز گلبولهای قرمز، انسداد مجاری صفراوی، سندروم ژیلبرت یا هپاتیت باشد.
3. پنل بررسی چربی خون
این آزمایش سطح دو نوع کلسترول را بررسی میکند:
- لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) یا کلسترول خوب
- لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) یا کلسترول بد
از HDL بعنوان کلسترول خوب یاد میشود زیرا مواد مضر را از خون شما پاک میکند و به کبد کمک می کند تا آنها را به راحتی دفع کند. LDL یا کلسترول بد میتواند باعث ایجاد پلاک در عروق شود و خطر بیماری قلبی را افزایش دهد.
قبل از این آزمایش باید حداقل 8 ساعت ناشتا باشید.
دامنه طبیعی این آزمایش را در جدول زیر مشاهده میکنید:
HDL |
40 تا 60 میلیگرم در دسی لیتر |
LDL |
100 تا 160 میلیگرم در دسی لیتر |
4. پنل آزمایشات تیروئیدی
غده تیروئید در زیر گردن قرار دارد؛ دو هورمون غده تیروئید، T4 (تیروکسین) و T3 (تری یدوتیرونین) به بدن در تولید و تنظیم هورمون های آدرنالین (اپی نفرین) و دوپامین نیز کمک میکنند. آدرنالین و دوپامین در بسیاری از واکنشهای جسمی و عاطفی از جمله ترس، هیجان و لذت فعالیت دارند. هورمون های دیگر از این غده نیز به تنظیم متابولیسم کمک میکنند؛ به همین دلیل اختلالات این غده با کاهش یا افزایش وزن معمولا همراه است. اما باید بدانید که این غده به تنهایی قادر به ترشح هورمون نیست و به کمک یک هورمون دیگر که از غده هیپوفیز ترشح میشود و TSH نام دارد، عمکلرد خود را تنظیم میکند.
سطح نرمال هورمونهای تیروئیدی به شرح زیر است:
T3 |
100 – 200 نانوگرم در دسی لیتر |
T4 |
5 – 12 میکروگرم در دسی لیتر |
TSH |
0/4 – 4 واحد در لیتر |
5. مارکرهای آنزیمی
آنزیمها پروتئینهایی هستند که به بدن شما کمک میکنند تا فرآیندهای شیمیایی خاصی مانند تجزیه غذا و لخته شدن خون را انجام دهد. آنها در سراسر بدن شما برای بسیاری از عملکردهای حیاتی استفاده میشوند. سطح غیر طبیعی آنزیم میتواند شرایط مختلفی را نشان دهد.
آنزیمهای رایج شده عبارتند از:
- کراتین فسفوکیناز (CPK-1). این آنزیم در ریه ها و مغز شما وجود دارد. سطوح بالا میتواند صدمات مغزی یا سرطان را نشان دهد.
- (CPK-2 (CK-MB. این آنزیم ها در قلب شما یافت میشوند. اغلب پس از حمله یا آسیب قلبی در خون شما افزایش مییابد.
- تروپونین. یک آنزیم قلبی است که میتواند به خون شما نشت کند و در نتیجه آسیب قلبی ایجاد شود.
6. آزمایشات انعقادی
آزمایشهای انعقادی میزان لخته شدن خون و مدت زمان لخته شدن خون را اندازه گیری میکنند. به عنوان مثال میتوان به آزمایش زمان پروترومبین (PT) و آزمایش زمان نسبی ترومبوپلاستین (PTT) اشاره کرد.
لخته شدن روند مهمی است که به شما کمک میکند خونریزی را پس از بریدگی یا زخم متوقف کنید. اما ایجاد لخته در رگ یا شریان میتواند کشنده باشد، لخته از جریان خون در مغز، قلب یا ریه ها جلوگیری کرده و باعث حمله قلبی یا سکته میشود.
نتایج آزمایش انعقادی بر اساس سلامت شما و شرایط زمینه ای که ممکن است بر لخته شدن تأثیر بگذارد متفاوت است. در مواردی پزشک قبل از انجام عمل جراحی این تست را درخواست میکند.
از نتایج این آزمایش میتوان برای تشخیص استفاده کرد:
- سرطان خون حاد میلوئیدی
- خونریزی بیش از حد (هموفیلی)
- ترومبوز
- بیماریهای کبدی
- کمبود ویتامین K
بار زیادی از مسیر یک درمان درست بر دوش آزمایشگاه است. آزمایشات تصویر مهمی از سلامتی شما را ارائه میدهند. همچنین یک روش خوب برای پیشگیری از ابتلا به بیماری یا پایش پاسخ بدن شما به درمانهای مختلف هستند.
Reference: healtline
دیدگاه تان را بنویسید