|

رازهای قجری، طفل یتیمی که شد معشوقه ناصرالدین شاه! سلطان صندوق جواهرات را به او سپرد

امینه اقدس از سوگلی های حرم ناصری بود و شاه به او اعتماد کامل داشت و اداره امور حرم را به او سپرده بود.

لینک کوتاه کپی شد

شایانیوز- زبیده خانم ملقب به امینه اقدس در بیجار گروس (از توابع کردستان امروزی) به دنیا آمد. ناصرالدین شاه، او را زمانی که طفلی یتیم بود از گروس به تهران آورد و تربیت او را به زعفران باجی مسئول صندوقخانه اندرون سپرد. بعد از یک سال تربیت در اندرونی دربار قاجار، به عقد موقت شاه درآمد.

svlsklvnd

محبوبیت نزد شاه

او شیوه زندگی مردمی، عوامانه و خودمانی را با خود به حرم شاه آورد که به خاطر بی‌تکلفی‌اش به دل شاه می‌نشست. با وجود آنکه زیبایی صورت نداشت اما نزد شاه بسیار عزیز بود. شاه به او اعتماد تام داشت. به همین جهت ملقب شد به امینه اقدس.

وی از هر وسیله‌ای برای تقرب نزد شاه استفاده می‌کرد. از ببری خان (گربه محبوب ناصرالدین شاه) گرفته تا ملیجک برادرزاده‌ خودش. به گفته تاج‌السلطنه، دختر شاه، امینه اقدس از این طریق به مقامات عالی رسیده بود و به همین دلیل در میان زنان اندرون محبوبیتی نداشت. توجه بیش از حد شاه به وی باعث ایجاد کدورت‌های بسیاری بین زنان اندرونی، به ویژه زن قدرتمند شاه (انیس‌الدوله) شده بود.

1669970_734

توجه صرف به مراد شاه

او با بهره‌گیری از ضعف‌های فراوان شاه و برآوردن خواسته‌های رنگارنگ عاطفی، جای خود را در دل شاه باز کرده بود و اغلب به هدف‌های کوچکش می‌رسید. وی همچنین دده مخصوص «ببری خان» گربه محبوب شاه بود که مدتی کانون علاقه خاص همایونی بود. ولی پس از آنکه رقبا، گربه را از میان برداشتند، امینه اقدس برادرزاده خردسال خود، یعنی ملیجک دوم، را به میدان آورد و شاه را بدو دلبسته کرد. امینه اقدس با آبدارباشی و سپس وزیر شاه، میرزا ابراهیم امین‌السلطان، همدست بود و بعداً در ارتقای پسر او، علی اصغر خان امین‌السلطان، به مقام صدارت مؤثر افتاد.

زبیده خانم تنها زنی بود که به همراه شاه به منزل جیران فروغ‌السلطنه، همسر محبوب ناصرالدین شاه، رفت و آمد می­‌کرد. و همانجا با ننه حاجیه که از زنان اندرون بود آشنا شد و بسیاری از شگردهای عزیز شدن نزد شاه را از وی آموخت. اعتماد شاه به زبیده به حدی بود که خزانه­‌داری مخصوص خود را به او سپرد. و به همین سبب در سفر عتبات عالیات شاه به او لقب «امینه اقدس» را داد. جواهرات مخصوص شاه به او سپرده شده بود و مسکوکات زر تقدیمی نزد وی جمع می‌شد و آخر هر سال موجودی نقد به خزانه انتقال می‌یافت. وی دستگاهی جداگانه داشت و صندوقخانه کوچک سلطنتی نزد او بود. رقیب سرسخت امینه اقدس در حرمسرا، انیس‌الدوله بود که هر دو نیز فرزندی به دنیا نیاوردند.

kajckajkcjakcj

نفرت درباریان

ساکنان حرم با او رابطه خوبی نداشتند. توجه بیش از حد ناصرالدین شاه به ملیجک که برادرزاده امین اقدس بود اهالی حرم شاهی را خوش نمی‌آمد. امین‌الدوله در این باره می‌گوید: سلطان از توجه به اطفال و فرزندان خود منصرف و سرگرم توجه به برادرزاده خود امینه اقدس شده بود.

او در پایان عمر، بیمار و نابینا شده بود. ناصرالدین شاه او را برای درمان به وین فرستاد. امینه اقدس نخستین زن ایرانی بود که بدون شوهر و برای معالجه به فرنگ سفر کرد. او در ذی‌الحجه ۱۳۱۱ هجری قمری پس از یک دوره طولانی نابینایی و فلج سکته کرد و از دنیا رفت. اموال امینه اقدس همگی به برادرزاده‌اش عزیزالسلطان اعطا شد و مقام او نیز به عهده کنیز دیگری به نام اغول بیگی نهاده شد.

پیشنهادات ویژه

پیشنهادات ویژه

دانش آراستگی

دیدگاه تان را بنویسید

 

آشپزی

خانه داری

تفریح و سرگرمی

دنیای سلبریتی ها