ریزگردها به نزدیک پایتخت رسید؛ تهران دوباره تعطیل میشود؟
گرد و غباری که هفته گذشته چندین شهر و استان از جمله تهران را برای دو روز تعطیل کرده بود دوباره در حال نزدیک شدن به کشور است
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس اعلام کرده که ریزگردها به نزدیکی تهران رسیده است. هفته گذشته آلودگی هوا، سبب تعطیلی تهران شد. این هفته هم باید منتظر تعطیلی پایتخت بود؟
به گزارش «شایانیوز» به نقل از تجارت نیوز؛ ریزگردها هفته گذشته چندین شهر و استان کشور را تعطیل کرد. ریزگردهایی که قبل از این نقاط شرقی و غربی کشور را در بر گرفته بود. اما حالا گفته میشود ریزگردها به مرکز ایران و پایتخت هم رسیده است.
اما علت شیوع ریزگردها چیست و چرا بسیاری شهرها درگیر این بحرانند؟ ریزگردها هم منشا داخلی دارد و هم منشا خارجی. بحران آب و محیط زیست، سبب خشکسالی و بروز کانونهای گرد و غبار در داخل ایران شده است.
اما مشکل، فقط داخلی نیست و بخش مهمی از ریزگردها منشا خارجی دارد که یا از عراق وارد ایران میشود یا نتیجه سدسازی ترکیه است و یا ندادن حقابه رود هیرمند در شرق ایران.
همه اینها، ایران را به کانون گرد و غبار تبدیل کرده است. گرد و غباری که هفته گذشته چندین شهر و استان از جمله تهران را برای دو روز تعطیل کرد.
کانون گرد و غبار ۱٫۷ برابر مساحت ایران
۲۸۰ میلیون هکتار یعنی تقریبا ۱٫۷ برابر مساحت ایران. یعنی کانون گرد و غباری که در خارج از کشور وجود دارد، ۱٫۷ برابر مساحت ایران است؛ زمینهایی که عمدتا در عراق، اردن، عربستان، سوریه و افغانستان قرار دارند.
بر این اساس راهکارهایی مانند مالچپاشی و کاشت درخت، حتی اگر مفید هم باشد- که نیست، نمیتواند مشکل گرد و غبار را حل کند. از طرفی ایران بر حل مشکل از منظر دیپلماسی و دیدار با مقامات عراق تاکید کرده است. اما مساله این است که عراق خودش عامل ایجاد ریزگردها نیست و علت وجود ریزگردها سدهایی است که ترکیه در چند سال اخیر ساخته است.
باغخانیپور، کارشناس محیط زیست در گفتگو با تسنیم تاکید کرده که ترکیه در ۱۸ سال اخیر ۵۸۵ سد جدید اضافه کرده است. آتاتورک و ایلیسو دو سد بزرگ ترکیه هستند که ساخت آنها، عراق و ایران را به مرکز ریزگردها تبدیل کرده است.
«سد آتاتورک»، به تنهایی حدود ۵۰ میلیارد مترمکعب، برابر با ظرفیت بیش از ۶۵۰ سد در ایران و معادل حدود نیمی از ظرفیت تمامِ آبِ مصرفی در ایران در طول یک سال، ظرفیت آبگیری دارد و ۱۶ برابر بزرگتر از بزرگترین سدِ ایران (سد کرخه) است.
بر این اساس به نظر میرسد که بحران محیط زیست و معضل جدید آن یعنی ریزگردها به این سادگی قابل حل نیست. تمرکز بر هر دو منشا ریزگردها، چه داخلی و چه خارجی نشان میدهد مشکل به سادگی و در کوتاه مدت ایجاد نشده و با چند دستور و کاشت درخت و مالچپاشی حل نمیشود. این مشکل را پیش از اینکه به بحران تبدیل شود باید تدبیر میکردند که نشد!
دیدگاه تان را بنویسید