|

بایدن با کدام سیاستمدران ایرانی تماس و دیدار داشته است؟

آقای بایدن با ایرانی ها تماس های زیادی داشته. از قبل از حضور آقای دکتر کمال خرازی در نیویورک یعنی زمان آقای نژادحسینیان این تماس ها شروع…

لینک کوتاه کپی شد

حمیدرضا آصفی، سخنگوی پیشین وزارت خارجه معتقد است در برابر جابه جایی قدرت در کاخ سفید نه باید ذوق زده شویم و نه دچار افراط و تفریط بلکه باید متناسب با اتفاق افتاده سیاست و تاکتیک خود را با این رویداد تنظیم کنیم.

این یعنی آنکه آصفی هم بر تفاوت های بین جو بایدن دموکرات و دونالد ترامپ جمهوریخواه اذعان دارد و بر همین اساس پیشنهاد می دهد که ما در ایران باید متناسب با سیاست های هر کدام از آنها، برنامه ریزی و شیوه مواجهه متفاوتی داشته باشیم.

انتخابات امریکا با همه حرف و حدیث ها به پایان رسید و جو بایدن منتخب مردم شد. ارزیابی شما از این انتخابات و نتیجه آن چیست؟ ناظر به تفاوت داشتن یا نداشتن بایدن با ترامپ چه نظری دارید ؟ اولاً انتخابات امریکا انتخابات جالبی بود. کشوری که همیشه در انتخابات دیگران مداخله می کند و نظر می دهد و همیشه به دیگران اتهام می زند، حالا خودش به همین داستان دچار شد. به هر حال یا حرف های آقای بایدن درست بوده یا ترامپ؛ هر کدام باشد نشان می دهد که امریکا دچار ضعف اخلاقی، انحطاط سیاسی و مشکلات فراوانی است. به نظرم این انتخابات وضعیتی را به وجود می آورد که زین پس امریکایی ها حداقل ادعاها درباره انتخابات دیگر کشورها را رها کنند. از این نظر اتفاق خوبی بود.

نکته دوم سقوط یک متوهم یعنی آقای ترامپ بود. من فکر می کنم همه آنهایی که ایران را دوست دارند از این حادثه خوشحال شده اند. به دلیل اینکه او بانی فشار حداکثری بود، ضرر و زیان هایی به مردم ما خصوصاً در ابعاد انسانی زد که در رأس آنها محدودیت مبادله دارو در شرایط سخت کرونا بود. مهم تر اینکه او قاتل شهید سلیمانی بود، یعنی کسی که سردار این کشور را ترور کرد و به آن هم افتخار کرد. به هر حال رفتن آقای ترامپ اتفاق خوبی بود و ما می بینیم که حتی اروپایی ها هم از این تحول استقبال کردند، چون اروپا هم از ترامپ خسته شده بود.

اما درباره تفاوت های این دو که سؤال شما درباره آن بود. واضح است که بین آقای ترامپ و بایدن فرق وجود دارد، همان طور که بین هر دو پدیده دیگری فرق است. حتی می شود گفت که بین دو سیاستمدار از یک حزب واحد هم فرق است. مثلاً مگر بین بوش و ترامپ فرق نبود؟ بین اوباما و کلینتون فرق نبود؟ بین مک کین و ترامپ فرق نبود؟ اما این تفاوت به معنای بهتر بودن یکی و بدتر بودن دیگری نیست. ما اگر خودمان را گرفتار کنیم بین بهتر و بدتر بودن اینها در بازی طرف مقابل افتاده ایم. ما باید بدانیم که اینها با هم فرق دارند و با هر کدام باید با سیاست، شیوه و تاکتیک و روش متفاوتی برخورد کنیم.

یعنی آقای بایدن به عنوان یک دموکرات روش های متفاوتی با ترامپ دارد، اگر چه ممکن است در استراتژی یکسان باشند. این دو موضوع را اگر متوجه باشیم یعنی اینکه اینها با هم فرق دارند و البته تفاوت آنها به معنی خوب بودن یا بد بودن آنها نسبت به دیگری نیست، می توانیم سناریو و نسخه متناسب با شرایط خودمان را ارائه بدهیم و منفعت خودمان را تأمین کنیم. بنابراین تغییر تاکتیک و متناسب کردن سیاست ما در قبال امریکا به واسطه تغییری که در کاخ سفید صورت گرفته، یک ضرورت جدی است و به نظر نمی رسد که یک شکل دیدن بایدن و ترامپ بتواند منافع ملی ما را تأمین کند. چنین نگاهی فقط یک انفعال سیاسی است و نتیجه اش هم از دست دادن امکان اقدام فعالانه برای تأمین این منافع توسط ایران است در واقع هم نگاهی که در پی القای این است که بایدن و ترامپ با هم فرقی ندارند، یک نگاه اشتباه است و هم نگاهی که می گوید بایدن بهتر از ترامپ است.

با توجه به این تفاوتی که اشاره کردید به نظر شما ایران باید در قبال امریکای بایدن چگونه رفتار کند؟ به عبارتی تفاوت رفتار ایران در قبال دولت و سیاست های بایدن در چه مؤلفه هایی باید با دوران ترامپ فرق داشته باشد؟ مضافاً اینکه پیش بینی می کنید بایدن با چه سیاستی در قبال ایران ظاهر شود؟

آقای بایدن با ایرانی ها تماس های زیادی داشته. از قبل از حضور آقای دکتر کمال خرازی در نیویورک یعنی زمان آقای نژادحسینیان این تماس ها شروع شد و تا دوره آقای ظریف استمرار یافت. یعنی آقای بایدن با سفرای ایران در سازمان ملل ملاقات های زیادی داشت که البته با مجوزهای موردی از سوی مقامات ارشد نظام صورت می گرفت.

لذا بایدن ایرانیان را بهتر از آقای ترامپ می شناسد و با سابقه مسائل بین دو طرف کاملاً آشنا است. مذاکرات برجام هم این آشنایی را تقویت کرد. یعنی او می داند با چه کشوری، با چه پیشینه ای و با چه مسائلی در این خصوص مواجه است. ضمن اینکه سابقه عملیاتی فشار حداکثری را هم دیده و می داند این سیاست جواب نمی دهد.

در دوره آقای ترامپ، به درستی رهبری فرمودند ما با این دولت مذاکره ای نداریم. اگر آقای بایدن درسی که از کارنامه ناموفق آقای ترامپ و همین طور مذاکرات برجام گرفته، پیاده کند قطعاً می توانیم وارد فضای تازه ای شویم.

اینکه نهایتاً چه می شود، قطعاً الان معلوم نیست اما آقای بایدن از یک سو هم میراث دار دولت اوباما است که یکی از بزرگترین دستاوردهایش معاهده برجام بود. بنابراین اصلاً دور از ذهن نیست که بخواهد این میراث را زنده کند. اما چگونه می خواهد این کار را بکند، این یک بحث دیگری است. اینکه می خواهد شرط جدید بگذارد، از ایران امتیاز بیشتر بگیرد، از موقعیت سوء استفاده کند و یا چیز دیگری، یک بحث متفاوت است.

اما درباره وضعیت خودمان باید بگویم برخی مواضع اصلاً خوب نیست. اینکه برخی با اشتیاق فراوان درباره بازگشت امریکا به برجام و مذاکره جدید و این چیزها حرف می زنند، به سود ما نیست. من معتقدم امریکایی ها به اندازه کافی مشتاق احیای برجام در دوره بایدن خواهند بود. اگر ما هم خود را مشتاق نشان دهیم، نرخ مذاکره و امتیاز گرفتن بالا می رود.

این واقعیت است که آمدن آقای بایدن یک جو روانی مثبت به وجود آورده است و داریم آثار آن را روی قیمت ها خصوصاً در بازار دلار و سکه می بینیم. ولی باید بدانیم این جو روانی دائمی نیست و نباید اسیر آن شویم. ما باید بیشتر به مسائل داخل بپردازیم. بالاخره آقای بایدن روش های متفاوتی با آقای ترامپ در سیاست خارجی دارد، یعنی شک نکنید کشورهایی نظیر امارات و سعودی ها ناراحت هستند. اگر نگاه آقای بایدن به منطقه ما با ترامپ فرق نکند، حتماً روش او فرق خواهد کرد. اینها جاهایی است که ما می توانیم به نفع خودمان استفاده کنیم و متوجه باشیم که با امریکای متفاوتی از آن امریکایی که در دوره ترامپ دیدیم، مواجه هستیم.

اما برای استفاده در این زمینه ها باید از ذوق زدگی پرهیز کنیم، علامت غلط ندهیم و هم اینکه نرخ مذاکره را دست خودمان نگه داریم تا بالا و پایین کردن آن دست خودمان باشد نه طرف مقابل. بالاخره امریکا یکسری استراتژی و ساختار و نهاد و لابی های مختلف دارد که مجموعه آنها سیاست امریکا را تشکیل می دهد و فقط رئیس جمهوری تنها نیست. اگر چه رئیس جمهوری تأثیر زیادی دارد. درست مثل خودمان که رئیس جمهوری در سیاست ها و خط و ربط ها تأثیر خیلی زیادی دارد اما نظرش همه چیز نیست و حرف آخر را نمی زند.

اگر ما مجموعه این مسائل را ببینیم آن وقت است که می توانیم طراحی خوبی داشته باشیم. ضمن اینکه آقای بایدن به لحاظ اجرایی میراث دار دولتی است که بیشترین ضررها را به ما زده و موانع زیادی ایجاد کرده. باید ببینیم بایدن با اینها چه خواهد کرد و چقدر زورش به این موانع می رسد و چطور می تواند آنها را مهار کند. اینها سؤالات و مسائلی هست که باید در دستور کار قرار بگیرد و با بررسی دقیق آنها به موضع گیری و تعیین سیاست بپردازیم.

شما می گویید نباید برای مذاکره مجدد با امریکا عجله و شتابی صورت بگیرد. در طرف مقابل یک نگاه دیگر هست که می گوید به هیچ عنوان و در هیچ شرایطی نباید وارد گفت وگو و مذاکره شویم. برخی معتقدند در همین ابتدای راه ممکن است لابی های مخالف ایران دست به کار شوند.

آفت سیاست خارجی حداقل دو چیز است؛ اول جناحی شدن آن و دوم افراط و تفریط. سیاست خارجی یک مقوله ملی است. به همین دلیل هم سیاست های کلان اجماعی تصمیم گیری می شوند. افراط و تفریط هم سم مهلک سیاست خارجی است. ما باید به تناسب شرایط موجود تصمیم بگیریم. یعنی اگر منافع ملی ما اقتضاء کند که با جایی مذاکره کنیم باید این اتفاق بیفتد، اگر اقتضای آن قطع رابطه است، باید این اتفاق بیفتد و همواره چشم ما به منافع ملی باشد.

آقای بایدن آمده است و ما باید ببینیم او می خواهد چگونه رفتار کند. اگر او نشان دهد که می خواهد ورقی را که ترامپ زده بود برگرداند و شرایط جدیدی ایجاد کند، خب ما هم باید فعالانه وارد شویم. یعنی باید بر اساس شرایط جدید، تصمیم گیری جدید کنیم.

من معتقدم باید قدری صبر کنیم و ببینیم که بایدن می خواهد چگونه کار ترامپ را جبران کند. مثلاً آیا فرضاً راجع به تحریم ها تصمیم گیری می کند؟ آیا برای بازگشت به برجام حاضر است محدودیت های اعمال شده علیه ما را لغو کند؟

اتفاقاً یک سؤال اصلی همین است. شما پیش بینی می کنید او در عمل چگونه رفتار کند؟

احتمالاً محدودیت هایی که ترامپ برای لغو روادید چند کشور مسلمان و از جمله ایران وضع کرده بود را بر خواهد داشت. یا فکر می کنم تحریم ویزای سیاسی مقامات ایران را هم بر خواهد داشت. اما مهم زمینه های دیگری است که ترامپ تحریم کرده بود. مسأله این است که بایدن می خواهد از اینها به عنوان ابزار فشار و کارت بازی، استفاده کند یا خیر؟ به هر حال من فکر نمی کنم بایدن خیلی راحت بخش زیادی از فشارها را با سرعت کم کند.

فکر می کنید رفتار او در این زمینه به چه چیزی بستگی دارد؟

به نظرم در این خصوص معادله خیلی چند مجهولی است. آقای بایدن الان فکر می کند ایران در نقطه ضعف قرار دارد و می تواند امتیاز زیادی بگیرد. یعنی فکر می کند اقتصاد خرابی داریم، مردم خسته ای داریم و نگاهمان به بیرون است. ما باید به گونه ای رفتار کنیم که این تصورات را کنار بزنیم و رفع کنیم. اگر این کار را کردیم آن وقت ایشان در برخی زمینه ها حتماً قدم هایی برمی دارد. باید صبر کرد و دید که تا آن موقع چه تحولاتی رخ می دهد. چون تا آن روز هنوز ترامپ هست و معلوم نیست که چه حرکت هایی انجام دهد.

ضمن اینکه ترامپ ساختارها را نیز در امریکا به هم ریخت و این مسائل بحث بازگشت به برجام را پیچیده می کنند. لذا ما نباید خیلی زیاد ذوق زده شویم و البته متوجه باشیم که باید از برخی فضاهایی که در دوره بایدن هم ایجاد می شود سود ببریم. یعنی نگذاریم که خلأ حضور و انفعال ما باعث فعال شدن رقبا و مخالفان مان بشود.

آن وقت آنها هستند که برای ما تصمیم خواهند گرفت. هم باید تحولات این صحنه را واقع بینانه نگاه کنیم و هم به دور از هر افراط و تفریط و جناح زدگی به آن واکنش نشان دهیم. الان ما در یک موقعیت بسیار مهم هستیم که نباید فرصت آن را از دست بدهیم. چون این اتفاق اگر بیفتد در آینده کار بسیار پیچیده تر خواهد شد.

خاورمیانه و معادلات منطقه را در دوره امریکای بایدن چگونه ارزیابی می کنید؟ فکر می کنید روند تحولات به کدام سو خواهند رفت؟

اگر به مسأله رژیم صهیونیستی بپردازیم، باید گفت آقای بایدن نسبت به این رژیم کاملاً وفادار و متعهد است. شاید در جزئیات تفاوتی کند اما در کلان به همان شکل خواهد بود. در مورد دیگر کشورهای منطقه باید گفت که آنها قدری در شوک هستند اما نهایتاً پول دارند و اصلاً بعید نیست که دلارهای خود را خرج روابط جدیدی در امریکا کنند.

آنها بخوبی می دانند که تغییر در کاخ سفید واقعی است و قطعاً سعی می کنند سیاست جدیدی براساس این تغییر پی ریزی کنند. اما این هم یک واقعیت است که سیاست آقای بایدن در خاورمیانه حقوق بشری تر از ترامپ خواهد بود. از این جهت احتمالاً تفاوت هایی ببینیم و شاید مثلاً در موضوع یمن آثار این تغییرات ظاهر شود و شاهد تجدیدنظری باشیم.

منبع: همشهری آنلاین

پیشنهادات ویژه

پیشنهادات ویژه

دانش آراستگی

دیدگاه تان را بنویسید

 

از نگاه ورزش

خانه داری

تفریح و سرگرمی

دنیای سلبریتی ها

عصر تکنولوژی