افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۹۹ به کجا رسید؟+جزئیات
اولین حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۹۹ طبق روال سابق، آخر فروردین به حساب آنها واریز شد، اما طبق آخرین پیگیریها، افزایش حقوق در…
افزایش حقوقی که فعلا به تعویق افتاد
حال که افزایش حقوق کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی در اولین واریزی آنها طی سال ۹۹ هنوز اعمال نشده است باید منتظر ماند و دید که آیا این تعویق اعمال افزایش حقوق بازنشستگان به معنای احتمال تجدید نظر در افزایش حقوق کارگران است یا در چند روز آتی مانند برخی سنوات گذشته مبلغ افزایش حقوق کارگران در فروردین ماه امسال به صورت مجزا پرداخت خواهد شد؟
افزایش حقوق بازنشستگان منوط به تعیین حداقل دستمزد کارگران در شورای عالی کار
طبق ماده ۱۱۱ قانون تأمین اجتماعی حداقل مزدی که برای کارگران در شورای عالی کار مشخص میشود به عنوان حداقل حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران است، یعنی حداقل حقوق یک بازنشسته نباید از حداقل دستمزد یک کارگر کمتر باشد و از آن جایی که دستمزد کارگران در سال جدید نتیجه قطعی نداشته، هنوز حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی برای سال جدید نیز افزایش پیدا نکرده است.
اگر قرار باشد حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی افزایش ۲۱ درصدی داشته باشد (۲۱ درصد میزان افزایش دستمزد مصوب شده کارگران در شورای عالی کار)، حقوقشان به یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان میرسد، این در حالی است که حقوق هر بازنشسته کشوری کمتر از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان نیست.
تبعیض بین بازنشستگان تامین اجتماعی و دیگر صندوق ها از نظر میزان حقوق
اکبر افتخاری رئیس صندوق بازنشستگی کشوری گفت: میانگین حقوق بازنشستگان کشوری در سال گذشته ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بود و امسال با توجهی که دولت به این مجموعه داشت، به ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسیده است. افتخاری افزود: تلاش داشتیم که به بازنشستگان حداقل بگیر توجهاتی داشته باشیم، اما برای امسال میانگین حقوق بازنشستگان رشد ۸۰۰ هزار تومانی داشته است.
حال شاهد تبعیض فراوان بین بازنشستگان تأمین اجتماعی و دیگر صندوقها هستیم. اجرای همسان سازی که هیچ، حتی حقوق این بازنشستگان با گذشت دو ماه از سال جدید هم همچنان افزایش پیدا نکرده است و معلوم نیست که چه زمانی قرار است حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی تغییر کند و آیا مابه التفاوت این ماههای از دست رفته هم یکجا به حساب بازنشستگان واریز میشود؟
در این میان قولهایی هم برای اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان داده شده، اما فقط در حد وعده است، چراکه قرار بود دولت بخشی از بدهی خود به سازمان تأمین اجتماعی را پرداخت کند تا این سازمان از این منابع همسان سازی را اجرا کند، اما کرونا این بلایی که نمیدانیم به یکباره از کجا بر سرمان نازل شد، شرایط را برای دولت سخت کرده و در این وضعیت بحرانی فعلی نمیشود از دولت توقع زیادی داشت.
چند پیشنهاد مهم برای افزایش مستمریها در سال ۹۹
عضو هیئت مدیره کانون کارگران بازنشسته و مستمریبگیر تامین اجتماعی شهرستان خرم آباد، افزود: پیشنهاد دیگر این است که مابهالتفاوت قیمت سبد معیشت سال ۹۸ و ۹۹ که چیزی حدود ۱ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان است را با حداقل دستمزد کارگران شاغل در سال ۹۹ جمع بزنند و عدد به دست آمده که حدود ۳ میلیون تومان است را به عنوان حداقل مستمری سال ۹۹ در نظر بگیرند. قاعدتا این عدد پایینتر از قیمت سبد معیشت سال ۹۹ است که بر اساس توافق سهجانبه در شورایعالی کار، ۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان تعیین شده است. بخشی از اختلاف این دو عدد را میتوان با اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان و البته استفاده از روشهای غیرنقدی مانند توزیع سبد کالا یا ارائهی تخفیف خرید از فروشگاههای بزرگ جبران کرد.
موسیوند با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی باید مانند صندوق بازنشستگی کشوری، صندوق تامین اجتماعی نیروهای مسلح، صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت و… با فروشگاههای بزرگ کشور قرارداد منعقد کند تا بازنشستگان با تخفیف بیشتری خریدهای خود را انجام دهند، گفت: متاسفانه سازمان تامین اجتماعی چندان در این زمینه فعال نیست و تخفیفهای خوب نصیب مستمریبگیران نمیشود اما بازنشستگان سایر صندوقها از فروشگاههای بزرگ بیشترین بهره را میبرند.
عضو هیئت مدیره کانون کارگران بازنشسته و مستمریبگیر تامین اجتماعی شهرستان خرم آباد با بیان اینکه همسانسازی مستمریها دیگر خواستهی بازنشستگان تامین اجتماعی است، گفت: باتوجه به اینکه سازمان برنامه و بودجه به نیابت از دولت، وعده داده که نیمی از ۵۰ هزار میلیارد تومانی را که در قانون بودجه سال ۹۸، برای پرداخت بخشی از مطالبات سازمان تامین اجتماعی درنظر گرفته شده است، را به صورت تهاتری پرداخت میکند، باید این ۲۵ هزار میلیارد تومان را صرف همسانسازی کرد. این مهمترین خواستهی بازنشستگان است اما برای اجرای همسانسازی در ۳ سال، به ۳۰ هزار میلیارد تومان، به قرار سالی، ۱۰ هزار میلیارد تومان نیاز داریم که کسری این پول را هم دولت باید پرداخت کند؛ هرچند میتوان از محل سود شرکت سرمایهگذاری سازمان تامین اجتماعی (شستا) هم این پول را تامین کرد.
وی افزود: سازمان تامین اجتماعی باید بیشتر از اینها به پاسخگو بودن، عادت کند و سکوت خود در مورد زمان افزایش مستمریها، زمان اجرای همسانسازی، زمان پرداخت بدهی دولت و… بشکند؛ چراکه جامعه مستمریبگیران بیش از هر زمانی به دستگیری سازمان نیاز دارند و خالی بودن وجه حمایتگر آن را احساس میکند.
دیدگاه تان را بنویسید